• Business

    Jamie Dimon (JPMorgan): Τεράστιο λάθος να πιστεύουμε ότι η οικονομία θα ανθίσει με τόσους πολλούς κινδύνους

    • NewsRoom
    Jamie Dimon, CEO JP Morgan

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε ότι αν και η οικονομία των ΗΠΑ πηγαίνει καλά, θα ήταν «τεράστιο λάθος» να πιστεύουμε ότι αυτό θα διαρκέσει για χρόνια.

    Οι υγιείς ισολογισμοί των καταναλωτών και οι αυξανόμενοι μισθοί υποστηρίζουν την οικονομία προς το παρόν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μπροστά, δήλωσε ο Dimon, μιλώντας την Δευτέρα σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

    Μεταξύ άλλων εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες χαλιναγωγούν τα προγράμματα ρευστότητας μέσω «ποσοτικής σύσφιξης», για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο «που ξοδεύουν σαν μεθυσμένοι ναυτικοί», αναφέρει το CNBC.

    «Το να υποστηρίζουμε ότι επειδή ο καταναλωτής είναι ισχυρός σήμερα θα διατηρηθεί το ακμάζον περιβάλλον για χρόνια, είναι τεράστιο λάθος», τόνισε.

    Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διέψευσε τις εκτιμήσεις για ύφεση τον περασμένο χρόνο.

    Πέρυσι ο Dimon προειδοποίησε ότι ένας πιθανός οικονομικός τυφώνας βρισκόταν στο δρόμο, επικαλούμενος τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τις κεντρικές τράπεζες και τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

    Αλλά η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ανθεκτική, με αποτέλεσμα περισσότεροι οικονομολόγοι να αναμένουν ότι η ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί.

    «Οι επιχειρήσεις αισθάνονται πολύ καλά επειδή κοιτάζουν τα τρέχοντα αποτελέσματά τους», επισήμανε ο Dimon. «Αλλά αυτά τα πράγματα αλλάζουν και δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το συνολικό αποτέλεσμα όλου αυτού σε 12 ή 18 μήνες από τώρα».

    «Εάν και όταν έχετε μια ύφεση, την οποία τελικά θα έχετε, θα βιώσετε έναν πραγματικό κανονικό πιστωτικό κύκλο», είπε ο Dimon. «Σε έναν κανονικό πιστωτικό κύκλο, κάτι γίνεται πάντα χειρότερο από το αναμενόμενο», πρόσθεσε.

    Οι αβεβαιότητες είναι ακόμα πολύ μεγάλες

    Η JPMorgan επαναγοράζει μετοχές σε «χαμηλότερο επίπεδο» από πριν, με ρυθμό που μπορεί να διαρκέσει έως το 2024, είπε ο Dimon, καθώς η τράπεζα διαθέτει κεφάλαια για να τηρήσει τους επερχόμενους κανονισμούς.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε τις νέες ρυθμιστικές εντολές «υπερβολικά απογοητευτικές» και πίεσε για μεγαλύτερη διαφάνεια από τις ρυθμιστικές αρχές, λέγοντας ότι η JPMorgan θα πρέπει να κατέχει περίπου 30% περισσότερο κεφάλαιο από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    «Αυτό θέλουν; Είναι καλό, μακροπρόθεσμα;» διερωτήθηκε.

    Παράλληλα, ερωτηθείς για το εάν η IPO και οι συγχωνεύσεις ενισχύονται λόγω της επερχόμενης εισαγωγής της Arm στο χρηματιστήριο, ο Dimon ενθάρρυνε τους CEO να αναλάβουν δράση αντί να περιμένουν πολύ.

    «Νομίζω ότι οι αβεβαιότητες εκεί έξω είναι ακόμα πολύ μεγάλες και πολύ επικίνδυνες», είπε.

    Μεταξύ αυτών των κινδύνων είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα. Οι προοπτικές για τις δραστηριότητες της JPMorgan στην Κίνα έγιναν από θετικές σε «απλώς εντάξει» λόγω των αυξανόμενων κινδύνων, επισήμανε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Morgan Stanley: Βλέπει αύξηση της αξίας της Tesla κατά 500 δισ. δολάρια

    Morgan Stanley: Λανσάρει βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των πλούσιων πελατών της

    Μάικ Ουίλσον (Morgan Stanley): Οι επενδυτές που μπήκαν στο ράλι θα απογοητευτούν σύντομα



    ΣΧΟΛΙΑ