• Business

    “Είσαι γυναίκα και θέλεις καριέρα; Ντύσου πιο σέξυ!”

    • NewsRoom


    Το 86% των εργαζόμενων γυναικών αισθάνεται πίεση όσον αφορά στο dress code που πρέπει να τηρεί στο γραφείο. Στο χώρο των επιχειρήσεων επικρατεί μία θεωρία: ότι το μυστικό για την επαγγελματική εξέλιξη μίας γυναίκας και το χτίσιμο μίας λαμπρής καριέρας, δεν είναι άλλο από το να ντύνεται πιο σέξι!

    heels3

    Τα αποτελέσματα της έρευνας του δικηγορικού γραφείου Slater και Gordon έδειξαν πως 1 στις 5 γυναίκες έχει νιώσει πράγματι διαφορετική αντιμετώπιση από το αφεντικό της, συγκριτικά με τους άντρες συναδέλφους της. Ειδικότερα, 1 στις 10 γυναίκες δήλωσε πως για το αφεντικό της είναι προτιμότερο να φοράει τακούνια στο γραφείο ή στις συναντήσεις που κάνει με τους πελάτες της επιχείρησης καθώς την κάνουν να δείχνει “πιο ελκυστική”, ενώ από το 80 τοις εκατό των γυναικών έχει ζητηθεί να φοράνε περισσότερο make up στη δουλειά προκειμένου να φαίνονται “πιο όμορφες”.

    Στο πλαίσιο της έρευνας ερωτήθηκαν 2.000 υπάλληλοι και από τα δύο φύλα σχετικά με το αν νιώθουν πως η εμφάνισή τους  -και πιο συγκεκριμένα το ντύσιμό τους- κρίνεται στον χώρο εργασίας τους. Σχεδόν οι μισοί από τους άντρες ερωτηθέντες, απάντησαν πως το dress code που πρέπει να ακολουθούν είναι σαφώς πιο “ασφαλές” και καθορισμένο από αυτό των γυναικών.

    Legs of businesswomen moving up office stairs

    Πολλές γυναίκες ισχυρίστηκαν πως τους έχει ζητηθεί να “ντυθούν με πιο σέξυ τρόπο”, με το 86 τοις εκατό να δηλώνει πως ένιωσε φόβο σχετικά με την εξελικτική πορεία της καριέρας του σε περίπτωση που δεν συμμορφωνόταν στις υποδείξεις. Περίπου το ένα τρίτο αυτών, ανέφερε πως έχει δεχτεί “επαγγελματική συμβουλή” για αλλαγή στην εμφάνιση με την αιτιολογία πως θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην επιχείρηση.

    Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς άντρες είπαν πως ουδέποτε δέχτηκαν σχόλια από τα αφεντικά τους για ζητήματα εμφάνισης, με μόνο το 3% να λέει πως δέχτηκε κάποιο σχόλιο για αλλαγή του ντυσίματος.

    Η ισχύουσα νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την απασχόληση εργασίας, ορίζει πως είναι πιθανό να υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας στον εργασιακό χώρο. Η διαφορά όμως είναι πως ο νόμος συνήθως επιβάλλεται για λόγους υγείας και ασφάλειας ή για την προώθηση μίας συγκεκριμένης εικόνας από την επιχείρηση.

    Η δικηγόρος Josephine Van Lierop του γραφείου Slater & Gordon, που ειδικεύεται σε υποθέσεις εργατικού δικαίου, δήλωσε πως “σύμφωνα με το ισχύον εργατικό δίκαιο, οι εργοδότες δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρονται διαφορετικά σε έναν από τους υπαλλήλους τους εξαιτίας του φύλου του. Ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που να τους αποτρέπει από το να διακρίνουν τους άντρες και τις γυναίκες που εργάζονται για αυτούς αναφορικά με το dress code τους”.

     

    Η δικηγόρος Josephine Van Lierop
    Η δικηγόρος Josephine Van Lierop

    “Οι εργοδότες μπορούν να ισχυριστούν πως και οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να είναι προσεγμένοι και καλοντυμένοι στον χώρο εργασίας τους. Ωστόσο, εν έτει 2016 δεν είναι αποδεκτό να απαιτείται από τις γυναίκες να είναι μακιγιαρισμένες και να φορούν τακούνια ώστε να δείχνουν “καλοντυμένες”. Αυτή η θεωρία παραπέμπει αναμφισβήτητα σε παράνομο διαχωρισμό λόγω φύλου”.

    Η δικηγορική εταιρία πραγματοποίησε την έρευνα, ύστερα από αυξανόμενες καταγγελίες πελατών της σχετικά με τα αντιεπαγγελματικά σχόλια εργοδοτών για το ντύσιμό τους στον χώρο εργασίας.

     

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/ta-9-sintoma-nea-tis-imeras-apo-olokliro-ton-kosmo/77510



    ΣΧΟΛΙΑ