• Business

    Υπουργείο Υποδομών: Αναβαθμίζεται για την υπογραφή των ΣΔΙΤ αξίας 1,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

    Καραμανλής: Το Πάτρα-Πύργος ξεκινάει στις αρχές του νέου χρόνου

    Κώστας Αχ. Καραμανλής


    Αναβαθμίζεται το Υπουργείο Υποδομών για την υπογραφή των ΣΔΙΤ αξίας 1,5 δισ. Ευρώ που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για έργα που δημοπρατούνται ή βρίσκονται πολύ κοντά στη δημοπράτησή τους και έχουν προσελκύσει μεγάλους «παίκτες», όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Μytilineos, Κοπελούζος και Dimand, ενώ αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον εκ μέρους εταιριών από το εξωτερικό όπως η γαλλική Suez και η JCC από το Λίβανο.

    Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση στη Διαύγεια που υπογράφεται από τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, δεσμεύεται το ποσό των 37.200 ευρώ για την προκήρυξη διαγωνισμού για εξωτερικό ασφαλιστικό σύμβουλο, ο οποίος θα είναι απαραίτητος για την υπογραφή των ΣΔΙΤ που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ο ανάδοχος θα κληθεί να βοηθήσει τρεις υπηρεσίες του Υπουργείου οι οποίες και είναι οι αναθέτουσες αρχές των διαγωνισμών για τα εμβληματικά κτιριακά, αντιπλημμυρικά και υδροδοτικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτές είναι οι εξής:

    • Η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών (Δ21)
    • Η Διεύθυνση έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων
    • Η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων.

    Πιο συγκεκριμένα, ο σύμβουλος που θα επιλεγεί από το Υπουργείο θα βοηθήσει την καθεμία από τις τρεις υπηρεσίες για τη σύναψη των συμβάσεων με τον εκάστοτε ανάδοχο (Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης-ΙΦΣ) του κάθε ΣΔΙΤ.

    Κτιριακά έργα

    Κατά κύριο λόγο ο ασφαλιστικός σύμβουλος θα κληθεί να συνδράμει τη Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών στα κτιριακά ΣΔΙΤ που αφορούν στο νέο βιοκλιματικό κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, καθώς και τα δικαστικά μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία, την Κεντρική Ελλάδα και την Κρήτη.

    Η αξία του πρώτου έργου ανέρχεται στα 139,5 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή ενός πράσινου βιοκλιματικού κτιρίου επί της οδού Πειραιώς. Το ΣΔΙΤ έχει εισέλθει στο στάδιο του καθορισμού του τελικού τεχνικού και οικονομικού αντικειμένου και θα ακολουθήσει η υποβολή των οικονομικών προσφορών.

    Πρόκειται για ένα κτίριο, το οποίο θα συγκεντρώνει τις διάσπαρτες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και ήδη το ενδιαφέρον εκ μέρους της αγοράς είναι αυξημένο, καθώς τα σχήματα που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι:

    •  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    • ΑΒΑΞ
    • Η Κοινοπραξία Intrakat-Κοπελούζος (μέσω της θυγατρικής εταιρείας REDEX)
    • Η Κοινοπραξία Mytilineos-Dimand

    Όσον αφορά τα ΣΔΙΤ για την ανέγερση και την ανακατασκευή των δικαστικών μεγάρων συνολικής αξίας 310 εκατ. ευρώ, ο πιο προχωρημένος διαγωνισμός αφορά τις υποδομές στην Κεντρική Μακεδονία (Έδεσσα, Σέρρες, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη). Σημειώνεται πως το ΣΔΙΤ έχει εισέλθει στο Β Στάδιο και στόχος του Υπουργείου είναι η σύμβαση να έχει υπογραφεί εντός του 2022. Η αξία του έργου ανέρχεται στα 120 εκατ. Ευρώ και έχει ήδη προσελκύσει πέντε πολύ ισχυρά σχήματα. Αυτά είναι:

    • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    • Ελλάκτωρ (μέσω της θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις)
    • ΑΒΑΞ
    • Κοινοπραξία Intrakat-Κοπελούζος
    • Κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-JCC(η λιβανέζικη ALJIHAD for Commerce and Contracting S.A.L.- JCC).

    Το δεύτερο «πακέτο» του ΣΔΙΤ των δικαστικών μεγάρων αφορά την Κεντρική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τη Λαμία, το Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Όπως έχει ήδη γράψει το mononews ο διαγωνισμός βρίσκεται σε στάδιο ωρίμανσης και αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του έτους.

    Το τρίτο μέρος του ΣΔΙΤ, το οποίο βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο αφορά τα δικαστήρια στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Πρόκειται για το τελευταίο μέρος του «δικαστικού» project και το Υπουργείο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελετητικής ωρίμανσης του.

    Αντιπλημμυρικά-υδροδοτικά έργα

    Επιπλέον, ο ασφαλιστικός σύμβουλος θα υποστηρίξει τις Διευθύνσεις έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων για τη δημοπράτηση ΣΔΙΤ αξίας 781 εκατ. Ευρώ.

    Το πρώτο εξ αυτών είναι το Φράγμα Χαβρία αξίας 106 εκατ. Ευρώ, το οποίο διεκδικούν τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Χ.Δ.Κωνσταντινίδης, Ελλάκτωρ (μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) και Ιntrakat-Suez. Ο διαγωνισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την ανάδειξη του αναδόχου, ενώ ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δήλωσε πρόσφατα πως «εντός τριών μηνών θα έχουμε προσωρινό ανάδοχο».

    Το δεύτερο ΣΔΙΤ αφορά το Εξωτερικό Υδροδοτικό Δίκτυο Αττικής αξίας 291 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που εξαγγέλθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Πλέον ο διαγωνισμός για το έργο βρίσκεται στο Β’ Στάδιο και ήδη γνωρίζουμε τους τελικούς μνηστήρες του, οι οποίοι είναι:

    • Η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ελλάκτωρ
    • Η Intrakat

    Το επόμενο βήμα είναι η υποβολή των οικονομικών προσφορών και η υπογραφή της σύμβασης. Με μία μετριοπαθή εκτίμηση είναι εφικτό να γνωρίζουμε τον προσωρινό ανάδοχο έως τα τέλη του έτους, ενώ η σύμβαση ενδέχεται να υπογραφεί στις αρχές του 2023.

    Το επόμενο project αφορά τα έργα ύδρευσης στην Κέρκυρα συνολικής αξίας 200 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που «σπάει» σε τρεις φάσεις και οι σχετικοί διαγωνισμοί δρομολογούνται μέσω της μεθόδου των ΣΔΙΤ.

    Μάλιστα, έχει ήδη δημοπρατηθεί το πρώτο ΣΔΙΤ αξίας 29,1 εκατ. με τη Χ.Δ.Κωνσταντινίδης να κλειδώνει το έργο με έκπτωση 3,6% επικρατώντας της Κοινοπραξίας Ελλάκτωρ (ΑΚΤΩΡ)-Μεσόγειος. Όσον αφορά τα άλλα δύο ΣΔΙΤ, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είχε δηλώσει στα τέλη του προηγούμενου μήνα πως οι επόμενες δύο φάσεις των έργων ύδρευσης της Κέρκυρας θα χρηματοδοτηθούν με 60 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Επιπρόσθετα, στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσεται και το Φράγμα Ενιπέα αξίας 315 εκατ. Ευρώ, το οποίο οδεύει προς δημοπράτηση. Αυτή την περίοδο το έργο ωριμάζει μελετητικά καθώς σύμβουλοι του Υπουργείου Υποδομών ετοιμάζουν τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ αναμένεται να προταθεί στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και εν συνεχεία να πάρει το τελικό ΟΚ από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

    Το τελευταίο από τα έργα που θα αναλάβει ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι το Φράγμα Ταυρωνίτη. Η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. Ευρώ και το έργο έχει πάρει πρόσφατα το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή, γεγονός και το οποίο σημαίνει πως οδεύει άμεσα προς δημοπράτηση.

    Διαβάστε επίσης

    Υπουργείο Υποδομών: Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση τριών οδικών έργων αξίας 780 εκατ. ευρώ

    Υπουργείο Υποδομών: «Γκαζώνει» για τη δημοπράτηση οδικών έργων αξίας 1,3 δισ. ευρώ σε Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη

    Υπουργείο Υποδομών: Προχωρά ο απογαλακτισμός ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ με στόχο τη χρηματοδότηση ΣΔΙΤ 1,2 δις. Ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ