• Business

    Υπόθεση MIG (Μπουλούτας – Φόρος ) : Το χρονικό, η εξέλιξη και ο επίλογος ενός δικαστικού σίριαλ

    Ανδρέας Βγενόπουλος

    Ανδρέας Βγενόπουλος, Ετών 62, Επικεφαλής MIG


    «Με απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης είμαστε αθώοι», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα στελεχών του ομίλου Μάρκος Φόρος και Ευστάθιος Μπουλούτας. Όπως αναφέρεται  στην ανακοίνωσή , «εξεδόθη στις 21/6/2016, από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών απόφαση αρχειοθέτησης της ίδιας υπόθεσης (απομείωση υπεραξίας των ελληνικών εργασιών στα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2011 της Λαϊκής Τράπεζας) για την οποία καλούμεθα να δικαστούμε στην Κύπρο!».

    Ας δούμε όμως το χρονικό της υπόθεσης της Λαϊκής και το πώς φτάσαμε ως εδώ.

    Η κατάρρευση της Λαϊκής

    laiki-trapeza

    Τον Μάρτιο του 2013 η ιστορική, άλλοτε ισχυρή Λαϊκή Τράπεζα, με παρακλάδια σε χώρες όπως η Σερβία και η Ουκρανία, κατέρρευσε – για την ακρίβεια, διαλύθηκε υπέρ της Τράπεζας Κύπρου, υπό το βάρος των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τόσο η ίδια, όσο και το τραπεζικό σύστημα της χώρας εν γένει, ιδιαίτερα μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI) το 2012, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο οποίο ήταν τεράστια (μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της!). Οι ζημίες που παρουσίαζε η Λαϊκή αποδίδονταν κατά κύριο λόγο ακριβώς στις επενδύσεις της σε ελληνικά ομόλογα (απώλειες κοντά στα 2 δις ευρώ), καθώς και στα επισφαλή δάνεια που φέρεται να χορηγούσε.

    Η εμπλοκή του Ανδρέα Βγενόπουλου στη Λαϊκή ξεκίνησε το 2007, όταν επετεύχθη η συγχώνευση τριών τραπεζών: Marfin, Εγνατίας και Λαϊκής. Το 2011 ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη στην ιστορία των κυπριακών εταιρειών αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 488,2 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, το 2012, όταν εμφανίστηκαν τα μεγάλα προβλήματα, η τράπεζα κρατικοποιήθηκε. Την αλλαγή διοίκησης επέβαλε βίαια ο τότε κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Αθανάσιος Ορφανίδης, με «όπλο» τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA, τοποθετώντας επικεφαλής τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

    Πόσο επιτυχημένη ήταν αυτή η αλλαγή διοίκησης; Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Νοέμβριο του 2011 οι καταθέσεις στην τράπεζα ξεπερνούσαν τα 20 δις ευρώ, ενώ στα τέλη του 2012 είχαν υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 30%…

    Μάλιστα, η κυβέρνηση Χριστόφια αναγκάστηκε να παράσχει χρηματοδότηση ύψους 1,8 δις ευρώ για να μείνει ζωντανή η τράπεζα.

    Τα ελληνικά ομόλογα και το PSI

    Φταίει η διοίκηση Βγενόπουλου για το γεγονός ότι είχε προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων; Μάλλον όχι: επρόκειτο για μία συνήθη επένδυση στις εποχές προ μνημονίων, καθώς κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα θα συνέβαιναν στην Ελλάδα από το 2010 και μετά, οπότε και η Λαϊκή σταμάτησε τις αγορές ελληνικών ομολόγων – ήταν όμως αργά…

    Αυτό που προκαλεί όμως ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι η τότε κυβέρνηση της χώρας αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα τους όρους του PSI του 2012, αγνοώντας ή υποτιμώντας τις βαριές συνέπειες που θα είχε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων για τις κυπριακές τράπεζες. Ουσιαστικά δεν δόθηκαν ποτέ απαντήσεις ως προς το σκεπτικό με το οποίο η Λευκωσία δεν φρόντισε να «θωρακίσει» το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από μία τόσο σοβαρή εξέλιξη…

    Οι κατηγορίες κατά συνεργατών του Βγενόπουλου

    Κατά τις έρευνες της κυπριακής Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Λαϊκής προέκυψε το εξής στοιχείο: Κατά την παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων της Λαϊκής Τράπεζας για το εννιάμηνο του 2011, η τότε διοίκηση δεν ενημέρωσε το κοινό για την απομείωση σημαντικού μέρους των εργασιών της τράπεζας (αυτό έγινε στα αποτελέσματα 12μήνου).

    Μάρκος Φόρος. Στέλεχος ομίλου Χανδρή
    Μάρκος Φόρος. Στέλεχος ομίλου Χανδρή

    Το στοιχείο αυτό οδήγησε τους Κύπριους εισαγγελείς στο να ζητήσουν την ποινική δίωξη δύο στενών συνεργατών του Ανδρέα Βγενόπουλου: του Ευθύμιου Μπουλούτα, (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας) και του Μάρκου Φόρου (μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Λαϊκής), για κατηγορίες που αφορούν χειραγώγηση της αγοράς, συνωμοσία προς καταδολίευση, παρουσίαση ψευδών στοιχείων και τήρηση ψευδών λογαριασμών και απόκρυψη της απομείωσης της υπεραξίας της Λαϊκής Τράπεζας.

    Ευθύμιος Μπουλούτας
    Ευθύμιος Μπουλούτας

    Αμφότεροι από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αντιτείνοντας ότι αντί να απομειωθεί η υπεραξία (goodwill) των ελληνικών εργασιών στα αποτελέσματα του εννεαμήνου, απεφασίσθη να προσληφθεί εξωτερικός σύμβουλος για να παρουσιάσει σχετική μελέτη-εισήγηση ώστε και με την σύμφωνη γνώμη των ορκωτών ελεγκτών της Τράπεζας να καθορισθεί το ακριβές ποσό και να γίνει η απομείωση με τα ετήσια αποτελέσματα, όπως και τελικώς έγινε.

    Ωστόσο, οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν ένταλμα για τη σύλληψη και έκδοσή τους στην Κύπρο. Και εκεί ξεκίνησε μία άλλη περιπέτεια.

    Η υπόθεση Βγενόπουλου και οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

    Παράλληλα, «έτρεχε» έρευνα από τις κυπριακές αρχές κατά του ίδιου του Ανδρέα Βγενόπουλου, στον οποίο επέρριπταν ευθύνες για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Την υπόθεση χειρίστηκε από την πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο αποφάσισε την αρχειοθέτηση της σχετικής δικογραφίας.

    Όμως εν τω μεταξύ είχε ξεσπάσει μία άγρια σύγκρουση στους κύκλους της Δικαιοσύνης αναφορικά με την υπόθεση Βγενόπουλου. Ήδη από τον Ιούλιο του 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε αρχίσει τις παρεμβάσεις στην υπόθεση, επιδιώκοντας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η δικαστική έρευνα να έχει πλήρη ενημέρωση για την πορεία των ανακρίσεων, αλλά και να ελέγχει την εξέλιξή της, προκαλώντας ερωτηματικά για αυτό το… ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την υπόθεση.

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.Αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης
    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.Αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε εισβάλει τότε σε συνάντηση ανακριτικών Αρχών από την Ελλάδα και την Κύπρο, παρότι το κυβερνητικό αξίωμα που κατείχε απαγόρευε την παρουσία του. Ήταν η πρώτη φορά που συγκρούστηκε με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία του ζήτησε σε έντονο ύφος να αποχωρήσει από την αίθουσα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τότε είχε γίνει ο εξής διάλογος:

    Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ: «Καλημέρα σας, κ. Γενικέ. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία είναι απόρρητη και δεν μπορείτε να είστε παρών».

    Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν είμαι Γενικός Γραμματέας. Είμαι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης».

    Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ: «Για εμένα είναι το ίδιο, κ. υφυπουργέ. Βρισκόμαστε σε μια απόρρητη συνεδρίαση μεταξύ ανακριτικών και δικαστικών Αρχών. Παρακαλώ να αποχωρήσετε».

    Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Μα δεν θα συμμετάσχω στη συζήτηση. Απλώς θα παρίσταμαι για να ενημερωθώ για την υπόθεση. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση και η πολιτεία έχει δικαίωμα να είναι ενήμερη».

    Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ: «Ούτε αυτό επιτρέπεται. Παρακαλώ να αποχωρήσετε. Μας φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση».

    Ο τότε υφυπουργός και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε από τη συνεδρίαση φανερά ενοχλημένος και λίγο καιρό αργότερα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δημοσιεύματα κατά της κ. Τσατάνη και οι πρώτες επιθέσεις σε βάρος της…

    Ο επίλογος της υπόθεσης

    Με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για την απομείωση της υπεραξίας των ελληνικών εργασιών της Λαϊκής από την ελληνική Δικαιοσύνη, η περιπέτεια του Ανδρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του φτάνει στο τέλος της.

    Όσο κι αν οι κυπριακές αρχές επιμένουν με… μανία στο αίτημά τους για σύλληψη και έκδοση του Ανδρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του, ώστε να δικαστούν στην Κύπρο (μία επιμονή που ενδεχομένως οφείλεται εν μέρει στην ανάγκη να ενοχοποιηθεί κάποιος για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, παραμερίζοντας τις μεγάλες ευθύνες των ίδιων των κυπριακών αρχών), αυτό τελικά δεν θα γίνει, καθώς υπάρχει πλέον ευρωπαϊκό δεδικασμένο: για την ελληνική Δικαιοσύνη, ο Ανδρέας Βγενόπουλος και οι συνεργάτες του είναι αθώοι, και επομένως είναι πια θέμα χρόνου να αθωωθούν και επισήμως και στην Κύπρο, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/mpouloutas-foros-apofasi-tis-ellinikis-dikeosinis-imaste-athoi/55361



    ΣΧΟΛΙΑ