• Business

    Υπόθεση Fοlli Follie: Τα τρία «αγκάθια» για τη συμφωνία με τους ομολογιούχους

    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις επί σχεδόν καθημερινής βάσης είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie και τους ομολογιούχους, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για να διασωθεί ό,τι σώζεται από την άλλοτε πανίσχυρη εταιρεία. Παρότι φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά σημεία, όπως στη μετοχική σύνθεση της νέας εταιρείας, το «κούρεμα» αλλά και τα νέα κεφάλαια που θα εισφέρουν οι ομολογιούχοι, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη καμία οριστική συμφωνία. Πολλά εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσουν στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την άκαρπη που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Θα είναι η πολλοστή συνεδρίαση σε διάστημα λίγων ημερών, ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών, αλλά και των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που υπάρχουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τις δυο πλευρές εξακολουθούν να χωρίζουν τρία σημεία, για τα οποία, παρά τις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.

    Τα τρία σημεία όπου υπάρχει διάσταση απόψεων είναι:

    • πρώτον, η δυνατότητα πώλησης περιουσιακών στοιχείων αλλά και ολόκληρων δραστηριοτήτων της Folli Follie από το διοικητικό συμβούλιο, σε περίπτωση που βρεθεί επενδυτής. Οι ομολογιούχοι αντιδρούν λέγοντας πως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση- πρωτοβουλία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκρισή τους.
    • Δεύτερον, να προσκομίσουν οι ομολογιούχοι έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τα χρήματα που θα βάλουν στη νέα εταιρεία, η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» το «καλό κομμάτι» της Folli Follie. Το διοικητικό συμβούλιο ζητά έμπρακτες αποδείξεις και όχι προφορικές εγγυήσεις.
    • Τρίτον, τη συμφωνία να διέπει το ελληνικό δίκαιο και όχι το αγγλικό, όπως ζητάνε οι ομολογιούχοι. Τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ορίστηκαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια διάσωσης απορρίπτουν το αγγλικό δίκαιο, το οποίο αποδίδει αυξημένες ευθύνες στη διοίκηση.

    Πηγές που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση αναφέρουν πως όσο προχωράει ο καιρός και τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα τόσο αυξάνεται και η πίεση των ομολογιούχων προς το διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να καταλήξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως το νέο deadline που έδωσαν εκπνέει σήμερα, δεν αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά.

    Σήμερα, εξάλλου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί νέο διοικητικό συμβούλιο της FF, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει προς τα πού θα κινηθεί.

    Η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η καλύτερη λύση. Την ίδια ώρα, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα του «ξαφνικού θανάτου» και της άτακτης χρεοκοπίας.

    Παράγοντες που παρακολουθούν την υπόθεση αρχίζουν να παρατηρούν πως μια ελεγχόμενη πτώχευση ίσως να μην είναι και τόσο άσχημη κατάληξη, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους ομολογιούχους – οι τελευταίοι λέγεται πως έχει προγραμματισθεί να αποφανθούν επί της συμφωνίας στις 21 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

    Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν φωνές που εξακολουθούν να πιστεύουν πως η εταιρεία έχει μέλλον, μέσα από μια γενναία συμφωνία αναδιάρθρωσης. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και τα νέα ανεξάρτητα μέλη του δ.σ., τα οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εργάζονται πυρετωδώς και περνάνε αμέτρητες ώρες στην εταιρεία, παλεύοντας για να δώσουν στην εταιρεία και στους 1.300 εργαζόμενους μια δεύτερη ευκαιρία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άρθρο παρέμβαση: Πώς οι τράπεζες εξασφάλισαν, στο ακέραιο, τα συμφέροντα τους με την υπόθεση της Folli Follie

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκάνδαλο Folli Follie: Στην Αθήνα οι Κουτσολιούτσοι – Παρουσιάζονται στο Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Το «σίριαλ» με τους ομολογιούχους και το κρίσιμο σημερινό ΔΣ



    ΣΧΟΛΙΑ