Menu
0.1%
Τζίρος: 99.20 εκατ.

Πούτιν: Θα κατευθυνθεί προς την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία σύμφωνα, με ρωσικές πηγές

Attica
Comments

Τα τελευταία χρόνια έχει ασκηθεί κριτική στις Τράπεζες για τον τρόπο χειρισμού των προβληματικών δανείων τους. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της εμπλοκής τους στον δανεισμό της Folli Follie (πλέον έχει μηδενιστεί η τραπεζική έκθεση στην FF)  αξίζει τον κόπο να απονεμηθούν τα εύσημα στο σύνολο των Ελληνικών Τραπεζών για τον τρόπο που έδρασαν. Συγκεκριμένα , με την αποκάλυψη του σκανδάλου της FF  στις αρχές Μαίου βρέθηκαν ακάλυπτες για ποσό που υπερέβαινε τα 51 εκ. ευρώ, ποσό που φαίνονταν μικρό για το «ψευδές» μέγεθος της FF αλλά τελικώς απεδείχθη σημαντικό όταν έγινε γνωστό το πραγματικό μέγεθος της. Οι Τράπεζες με τις κινήσεις τους απέδειξαν ότι αφενός δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα στην χορήγηση των δανείων τους αφού άμεσα έσπευσαν να καλυφθούν φέρνοντας μάλιστα σε δύσκολη θέση την εταιρία και αφετέρου στην θολούρα των εξελίξεων διέκριναν ένα περιουσιακό στοιχείο για το οποίο δεν χωρούσε αμφισβήτηση (τις μετοχές του Attica).

Μέσα σε 6 μήνες οι Τράπεζες κατάφεραν να ενεχυριάσουν τις μετοχές αυτές (όσο η εταιρία δεν ήταν σε καθεστώς ημι-πτώχευσης), να αντικρούσουν 2 φορές τις διαδικασίες προστασίας της FF που έθεταν σε κίνδυνο τις δικές τους εξασφαλίσεις, να αποτιμήσουν και τέλος να εκποιήσουν τις μετοχές αυτές.

Χρόνος ρεκόρ αν λάβει κανείς υπόψιν την συνθετότητα των διαδικασιών αλλά και το γεγονός της εμπλοκής 5 Τραπεζών, οι οποίες δεν είχαν και απολύτως ευθυγραμμισμένα συμφέροντα καθώς η κάθε μία κουβαλούσε και κάποιες επιπρόσθετες εξασφαλίσεις.

Την μερίδα του λέοντος δικαιούται η Eθνική που πήρε στις πλάτες της την διαδικασία αν και είναι βέβαιο ότι αν δεν ήταν εναρμονισμένες οι Τράπεζες στο σύνολό τους και δευτερευόντως η ίδια η εταιρία των ΑΤΤΙΚΩΝ δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει μία τέτοια προσπάθεια.

Πηγές που έχουν γνώση των διαδικασιών βεβαιώνουν ότι τα πάντα εξελίχθηκαν με απόλυτο θεσμικό σεβασμό παρότι είναι λογικό να υπάρχουν έως και αντικρουόμενα συμφέροντα που μερικές φορές οδηγεί σε εντάσεις και διαφοροποιήσεις.

Το γεγονός τέλος ότι τα παραπάνω συντελέσθηκαν μέσα από την πλέον αδιάβλητη διαδικασία ενός ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και το διεθνές ενδιαφέρον για μία μη εισηγμένη εταιρία , που προφανώς διέπεται από κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης όμοιους με αυτών των πολυεθνικών εισηγμένων εταιριών, αποτελούν πολύ ευχάριστα νέα για το επιχειρείν στη χώρα μας που συνήθως στιγματίζεται από τις εντελώς αντίθετες πρακτικές στα θέματα αυτά.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Winners & Losers: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του μήνα που πέρασε
Το super ράλι σε ΓΕΚ και Aktor, το μεγάλο play της ΕΥΔΑΠ, πόσα λεφτά θα πάρουν Στέλιος, Πόλυς και Κλέλια, η προκλητική Φουσέκη (φέρε τα λεφτά πίσω), και ένα hot πάρτι στο mega yacht των 146 μέτρων
Οι 7 που γράφουν ιστορία, οι 70 της Aktor και οι μυστικές συναντήσεις του Εξάρχου, τι συνέβη με τα Attica Stores, το Βατερλό της Πετρόπουλος, όλα για την Seanergy, το La Casa De NN της Μιχάλη και η εξαφανισμένη Φουσέκη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Alpha Bank: Ενισχύει τη συνεργασία της με την ElevenLabs για ταχύτερη και πιο ανθρώπινη εξυπηρέτηση στα ψηφιακά κανάλια
Novibet: Εξασφαλίζει την πρώτη άδεια από τη νέα Ρυθμιστική Αρχή της Ιρλανδίας
Σε 12 κατηγορίες και για 2 έως 4 μήνες οι μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ
BP: Οφείλουμε να επενδύουμε σε λιγότερες αλλά καλύτερες επιλογές, δήλωσε η Meg O’Neill
ΔΙΑΣ: Ρεκόρ κερδοφορίας το 2025 – Η Ελλάδα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα άμεσων πληρωμών
ΕΤΑΔ, LAMDA Flisvos Marina και ΝΟΠΦ: Ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας στη Μαρίνα Φλοίσβου
ΔΕΗ: Φωτοβολταϊκά συστήματα για το σπίτι και την επιχείρηση χωρίς κόστος εξοπλισμού
Metlen – Όμιλος Τσάκου: Με κοινό σχήμα σε επένδυση-μαμούθ σε ΑΠΕ
Βασίλης Κικίλιας: «Πρώτη φορά μείωση των μεταναστευτικών ροών από Λιβύη»
Χρήστος Κιτσάκης (CEO Express Publishing): «Χτίζουμε πάνω σε 38 χρόνια εμπιστοσύνης και κοιτάμε μπροστά»