Menu
0.66%
Τζίρος: 377.81 εκατ.

Πούτιν: Αν κλιμακωθεί η ένταση με την Ευρώπη, δεν θα υπάρξουν νικητές

Attica
Comments

Τα τελευταία χρόνια έχει ασκηθεί κριτική στις Τράπεζες για τον τρόπο χειρισμού των προβληματικών δανείων τους. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της εμπλοκής τους στον δανεισμό της Folli Follie (πλέον έχει μηδενιστεί η τραπεζική έκθεση στην FF)  αξίζει τον κόπο να απονεμηθούν τα εύσημα στο σύνολο των Ελληνικών Τραπεζών για τον τρόπο που έδρασαν. Συγκεκριμένα , με την αποκάλυψη του σκανδάλου της FF  στις αρχές Μαίου βρέθηκαν ακάλυπτες για ποσό που υπερέβαινε τα 51 εκ. ευρώ, ποσό που φαίνονταν μικρό για το «ψευδές» μέγεθος της FF αλλά τελικώς απεδείχθη σημαντικό όταν έγινε γνωστό το πραγματικό μέγεθος της. Οι Τράπεζες με τις κινήσεις τους απέδειξαν ότι αφενός δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα στην χορήγηση των δανείων τους αφού άμεσα έσπευσαν να καλυφθούν φέρνοντας μάλιστα σε δύσκολη θέση την εταιρία και αφετέρου στην θολούρα των εξελίξεων διέκριναν ένα περιουσιακό στοιχείο για το οποίο δεν χωρούσε αμφισβήτηση (τις μετοχές του Attica).

Μέσα σε 6 μήνες οι Τράπεζες κατάφεραν να ενεχυριάσουν τις μετοχές αυτές (όσο η εταιρία δεν ήταν σε καθεστώς ημι-πτώχευσης), να αντικρούσουν 2 φορές τις διαδικασίες προστασίας της FF που έθεταν σε κίνδυνο τις δικές τους εξασφαλίσεις, να αποτιμήσουν και τέλος να εκποιήσουν τις μετοχές αυτές.

Χρόνος ρεκόρ αν λάβει κανείς υπόψιν την συνθετότητα των διαδικασιών αλλά και το γεγονός της εμπλοκής 5 Τραπεζών, οι οποίες δεν είχαν και απολύτως ευθυγραμμισμένα συμφέροντα καθώς η κάθε μία κουβαλούσε και κάποιες επιπρόσθετες εξασφαλίσεις.

Την μερίδα του λέοντος δικαιούται η Eθνική που πήρε στις πλάτες της την διαδικασία αν και είναι βέβαιο ότι αν δεν ήταν εναρμονισμένες οι Τράπεζες στο σύνολό τους και δευτερευόντως η ίδια η εταιρία των ΑΤΤΙΚΩΝ δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει μία τέτοια προσπάθεια.

Πηγές που έχουν γνώση των διαδικασιών βεβαιώνουν ότι τα πάντα εξελίχθηκαν με απόλυτο θεσμικό σεβασμό παρότι είναι λογικό να υπάρχουν έως και αντικρουόμενα συμφέροντα που μερικές φορές οδηγεί σε εντάσεις και διαφοροποιήσεις.

Το γεγονός τέλος ότι τα παραπάνω συντελέσθηκαν μέσα από την πλέον αδιάβλητη διαδικασία ενός ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και το διεθνές ενδιαφέρον για μία μη εισηγμένη εταιρία , που προφανώς διέπεται από κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης όμοιους με αυτών των πολυεθνικών εισηγμένων εταιριών, αποτελούν πολύ ευχάριστα νέα για το επιχειρείν στη χώρα μας που συνήθως στιγματίζεται από τις εντελώς αντίθετες πρακτικές στα θέματα αυτά.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην τελευταία έξοδο, γιατί κάνουν ράλι ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, γιατί σαρώνει η CMF του Μαρινάκη, η επίμονη Σοφία Βακάκη της Jumbo, και μια (ωραία) απάντηση στον Καρβέλα
Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Στόχος το 1 δισ. ευρώ για την Ideal Holdings στην επόμενη πενταετία
Attica Πολυκαταστήματα: Έως το 2052 η σύμβαση με το City Link – Μέρισμα άνω των 12 εκατ. ευρώ στους μετόχους και πέντε νέα καταστήματα το 2027

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθνική Τράπεζα: Επενδύσεις σε μετοχές και ETFs από 1 ευρώ μέσω του Next
Υπουργείο Εξωτερικών: Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με θαλάσσιο drone κατά του εμπορικού πλοίου του Νικόλα Πατέρα
Δωρεά της CTL Maritime του ομίλου MSC στο λιμάνι της Μυκόνου
Φωκίων Καραβίας: Εχουμε ενδιαφέρον για νέες εξαγορές
Monte Paschi: Συντριπτικό πλήγμα στον CEO από τους μετόχους της τράπεζας – Νίκη για την Intesa
Ρόκο Μπαζίλικο: Ποιος είναι ο κληρονόμος της Ray-Ban που απέρριψε προσφορά 3,5 δισ. ευρώ για το μερίδιό του στην Delfin
New York Times: Στο στόχαστρο κατασκοπείας ο Χουάνγκ της Nvidia – Η γυναίκα που τον παγίδευσε και οι μυστικές έρευνες των ΗΠΑ
CPI: Επιστροφή στην κερδοφορία με καθαρά κέρδη 192.000 ευρώ στη χρήση 2025-2026
Eurobank: Αύξηση 12,4% στα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο, στα 1,161 δισ. ευρώ
Institute of Chartered Shipbrokers: Η Ναταλία Μαργιόλη πρώτη γυναίκα πρόεδρος