• Business

    Υπεράκτια Αιολικά: Ο οδικός χάρτης για τις μελέτες και την αδειοδότηση – Ο ρόλος του ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ

    Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ

    Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ


    Τον οδικό χάρτη για την ενίσχυση  της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) στην ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, και το πώς θα προχωρήσει στις ανεμολογικές έρευνες και έρευνες βυθού, περιγράφει το νομοσχέδιο του Υπουργείου ενέργειας που τέθηκε σε διαβούλευση.

    Ειδικότερα, η ΕΔΕΥΕΠ αναλαμβάνει, για λόγους ωρίμανσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, να διενεργεί έρευνα (ή να την αναθέτει σε εταιρεία ειδικού σκοπού), και να πραγματοποιεί τις απαραίτητες μετρήσεις και τη συλλογή δεδομένων που απαιτούνται για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και λειτουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις  περιοχές που προσδιορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ).

    Η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού θα γίνει από τον  ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ με τη συμμετοχή της ΕΔΕΥΕΠ (μέσω του οποίου το Δημόσιο έχει τη συμμετοχή του στον ΑΔΜΗΕ ). Στο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον  Δ.Ε.Σ. Α.Δ.Μ.Η.Ε. Α.Ε “να συστήνει εταιρείες  ειδικού σκοπού που θα μπορούν να συνεργάζονται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, με οποιοδήποτε τρόπο.”

    Τα δεδομένα της εταιρείας Ειδικού Σκοπού

    Από τις μελέτες που θα πραγματοποιηθούν θα προκύψουν δεδομένα  που συλλέχθηκαν και επεξεργάστηκαν από τον φορέα ΥΑΠ ή κάθε ενδιαφερόμενο (πρωτογενή και δευτερογενή). Πρωτογενή δεδομένα είναι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν απευθείας από τον φορέα ΥΑΠ ή κάθε ενδιαφερόμενο και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ή ανάλυση για την εξαγωγή πληροφοριών και συμπερασμάτων.

    Δευτερογενή δεδομένα, είναι τα δεδομένα τα οποία έχουν τύχει επεξεργασίας και τα οποία είναι κατάλληλα για την εξαγωγή πληροφοριών και συμπερασμάτων.

    Τα δεδομένα θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, έναντι ανταλλάγματος, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από εισήγηση του Φορέα ΥΑΠ, εξειδικεύονται τα κριτήρια, τα δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος, το ύψος του απαιτούμενου ανταλλάγματος για πρόσβαση από τους ενδιαφερόμενους στα δεδομένα του Φορέα ΥΑΠ, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

    Στην εταιρεία ειδικού σκοπού, στην οποία θα ανατίθενται οι εργασίες των μετρήσεων και η συλλογή των δεδομένων από την ΕΔΕΥΕΠ θα χορηγείται άδεια έρευνας, ενώ το  εφάπαξ Τέλος Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Ερευνών ανέρχεται σε ποσό πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 €), ανά ΠΟΑΥΑΠ.

    Οι νέες ρυθμίσεις θα παρέχουν τη δυνατότητα στον κάτοχο της Άδειας Έρευνας να μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των Αδειών Έρευνας, δίχως να απαιτείται νέα αίτηση, καταβάλλοντας ωστόσο επιπλέον τέλος και καταθέτοντας εγγυητική επιστολή 10.000 ευρώ ανά MW. Η Εγγυητική Επιστολή Άδειας Έρευνας ΥΑΠ θα επιστέφεται σε περίπτωση που το ύψος του καταβληθέντος ανταλλάγματος για τα δεδομένα της ΕΔΕΥΕΠ υπερβαίνει το ύψος της εγγυητικής.

    Εγγυητική Επιστολή

    Το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής Άδειας Έρευνας ΥΑΠ ορίζεται σε δέκα χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ (10,000 €/MW) βάσει της μέγιστης ισχύος Έργων ΥΑΠ που δύναται να εγκατασταθούν σε κάθε περιοχή ( ΠΟΑΥΑΠ), σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 6 του άρθρου 68, για την οποία ο ενδιαφερόμενος έχει αιτηθεί την έκδοση Άδειας Έρευνας ΥΑΠ. Η Εγγυητική Επιστολή Άδειας Έρευνας ΥΑΠ επιστέφεται αν το ύψος του καταβληθέντος ανταλλάγματος στα δεδομένα του φορέα ΥΑΠ υπερβαίνει το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής.»

    ΕΔΕΥΕΠ: Συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο κοινοπραξιών

    Η ΕΔΕΥΕΠ θα μπορεί να συμμετέχει σε κοινοπραξίες,  να συνεργάζεται και να συνάπτει συμβάσεις με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης, στις αρμοδιότητές της προστίθεται και η δυνατότητα να συμμετέχει στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή ιδρυόμενων επιχειρήσεων και κοινοπραξιών και γενικότερα φορέων που αναλαμβάνουν, υλοποιούν ή διαχειρίζονται ενεργειακά έργα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

    Επιπλέον, θα μπορεί να δανειοδοτεί τέτοιες επιχειρήσεις, να εγγυάται υπέρ αυτών, να εκδίδει ομολογιακά δάνεια, να συμμετέχει στο κεφάλαιο δανειοδοτηθεισών από αυτήν επιχειρήσεων, με μετατροπή σε μετοχές των εις χείρας της ομολογιών των δανείων αυτών, υπό τον όρο ότι η συμμετοχή της σε αυτές είναι συμβατή με τη νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Ακόμη θα της δοθεί η δυνατότητα να συμβάλλεται με ελληνικά και ξένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της, καθώς επίσης και να συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

    Επίσης, θα μπορεί να συνεργάζεται με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και φορείς, της ημεδαπής και της αλλοδαπής σχετικούς με τον σκοπό της.

    Νέες προσλήψεις

     Ο νόμος επίσης προβλέπει ότι με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και μετά από έγκριση του εποπτεύοντος Υπουργού, εγκρίνεται ή τροποποιείται ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης.  Μέχρι την 30ή Ιουνίου 2024 η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας προβαίνει σε:

    α) έγκριση του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης και
    β) τροποποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας.».

    Σχετικά με την στελέχωση της ΕΔΕΥΕΠ προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και ότ μπορεί να συστήνονται έως τριάντα (30) θέσεις επιστημονικού προσωπικού και έως δέκα (10) θέσεις διοικητικού προσωπικού. Για την πλήρωση των θέσεων αυτών γίνεται δημόσια πρόσκληση κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. με την οποία καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, η σχετική διαδικασία, καθώς και τα απαιτούμενα προσόντα των υποψηφίων για την επιλογή. Η επιλογή γίνεται από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π. Το Προσωπικό διορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας. Πριν από την έκδοση της πράξης διορισμού λαμβάνει χώρα έλεγχος νομιμότητας της διαδικασίας πρόσληψης από το ΑΣΕΠ.»

    Η Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π. επίσης,  μπορεί να συνάψει δεκαπέντε (15) συμβάσεις μίσθωσης έργου ή εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με τριετή διάρκεια. Οι εν λόγω συμβάσεις δύναται να ανανεωθούν άπαξ για ίσο χρονικό διάστημα, κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης και της αξιολόγησης των προσώπων από το Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης, χωρίς να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Διαβάστε επίσης:

    Viohalco: Κίνδυνος για την Ευρώπη αν δεν εντάξει τα καλώδια στο φόρο άνθρακα (CBAM)

    HELLENiQ Energy: Προς νέο placement για το 20% των μετοχών από τον Ιούνιο – O ρόλος της Mytilineos

    ΔΕΣΦΑ: Ακυρώθηκε το 20% των φορτίων LNG στο πρώτο τρίμηνο… λόγω Gazprom



    ΣΧΟΛΙΑ