• Business

    HELLENiQ Energy: Προς νέο placement για το 20% των μετοχών από τον Ιούνιο – O ρόλος της Mytilineos

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy


    Στην απόφαση να προχωρήσουν και σε νέο placement στην HELLENiQ Energy προσανατολίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.

    Ειδικότερα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθενται να διαθέσουν από 10% έκαστος και να διατεθεί συνολικά το 20% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Η νέα ιδιωτική τοποθέτηση  αναμένεται να γίνει από τον Ιούνιο, αφού δηλαδή έχει περάσει περίοδος έξι μηνών από την ολοκλήρωση του προηγούμενου placement.

    Όσον αφορά την τιμή διάθεσης, αναμένεται σε υψηλότερα επίπεδα από τη σημερινή τιμή, που είναι 8,14 ευρώ.

    Σκοπός του νέου placement είναι να ενισχυθεί η ελεύθερη διασπορά των μετοχών με δεδομένο ότι υπάρχει ενδιαφέρον θεσμικών κεφαλαίων για τη μετοχή.

    Η κίνηση αυτή αναμένεται να προσδώσει ακόμη καλύτερη αποτίμηση στον όμιλο, η οποία θα ανταποκρίνεται στις οικονομικές επιδόσεις και τις προοπτικές του, την ίδια στιγμή που η μετοχική του σύνθεση θα διεθνοποιηθεί περαιτέρω, με την είσοδο ισχυρών θεσμικών εκτός συνόρων μέσω του placement.

    Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επάνοδο της εισηγμένης στον διεθνή δείκτη MSCI Standard Greece κάποια στιγμή, μετά την διάθεση των εν λόγω ποσοστών.

    Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το placement αποτελεί προάγγελο και νέων μετοχικών ανακατατάξεων στην εταιρεία που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν.

    Κρίσιμος αναμένεται να είναι ο ρόλος της Mytilineos, στο προσεχές placement, καθώς ήδη κατέχει πάνω από το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq Energy.

    Το 1% το αγόρασε μέσω του προηγουμένου placement των μετοχών που διενεργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Έκτοτε εκτιμάται ότι η Mytilineos έχει διευρύνει την συμμετοχή του μέσω συνεχομένων αγορών μετoχών.

    Πρακτικά, δεν αποκλείεται το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ να υπερβαίνει το 1,5%.

    Στο προσεχές placement δεν αποκλείεται σύμφωνα με πηγές, η Mytilineos να ζητήσει να εξαγοράσει ποσοστό που μπορεί ακόμα και να υπερβεί το 2%.

    Το placement του Δεκεμβρίου

    Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο placement της εταιρείας έγινε στις 12 Δεκεμβρίου του 2023, στα 7 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στα 8,14 ευρώ.

    Τότε οι δύο μέτοχοι συμφώνησαν να πωλήσουν 33.619.870 υφιστάμενες κοινές μετοχές της HELLENiQ Energy Holdings S.A., που αντιστοιχούν στο 11% του υφιστάμενου κοινού μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ στην τιμή των 7,00 ευρώ ανά μετοχή, μέσω διαδικασίας κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, για την οποία δεν απαιτείτο δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου.

    Το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε 13.128.317 Μετοχές στο πλαίσιο της Συναλλαγής και, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, έχει το  31.2% του μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ, ενώ η  Paneuropean διέθεσε 20.491.553 μετοχές στο πλαίσιο της Συναλλαγής και, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, κατέχει 40.4% του μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ.

    Το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων ήταν 235,4 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε κατά 3 φορές την προσφορά των μετοχών.

    O αρχικός στόχος διάθεσης έγινε  από το 10% στο 11%, και διατέθηκαν 33,6 εκατ. υφιστάμενες μετοχές.

    Οι μετοχές προήλθαν από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean, σε αναλογία 40:60 – δηλαδή όση ήταν και η αναλογία της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο του ενεργειακού Ομίλου.

    Το ποσοστό υπερκάλυψης, αλλά και το προφίλ των επενδυτών που συμμετείχαν, απέδειξαν τα «θετικά σήματα» των διεθνών αγορών στον παρόν και το μέλλον της Helleniq Energy, όπως αυτό προδιαγράφεται μέσα από το στρατηγικό σχέδιο Vision 2025 που έχει θέσει σε εφαρμογή η διοίκησή της, με συνέπεια να έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του.

    Ταυτόχρονα, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα εποχή ανάπτυξης του ομίλου στο χώρο των υδρογονανθράκων, με τις σχετικές αποφάσεις για τις ερευνητικές γεωτρήσεις Νότια της Κρήτης να αναμένονται στο τελευταίο τρίμηνο.

    Διαβάστε επίσης:

    «Helleniq Energy και η ΕxxonMobil έχουν βρει πολύτιμο κοίτασμα νότια της Κρήτης!»

    Τι δίνουν τα placement στην αγορά – Κέρδη μέχρι 40,1% έχουν προσφέρει οι 6 συναλλαγές διάθεσης μετοχών

    HELLENiQ ENERGY: Συνολικό μέρισμα έκπληξη 0,90 ευρώ ανά μετοχή – Στα 606 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ