• Business

    Υπέρ της μείωσης της φορολογίας εισοδήματος ο Schaeuble – αλλά στη Γερμανία…

    German Finance Minister Wolfgang Schaeuble


    Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχει αντίρρηση στην αύξηση της φορολογίας εισοδήματος, αλλά εντός των τειχών φαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble έχει άλλη άποψη.

    Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Schaeuble τάσσεται υπέρ της μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους και της αύξησης του φόρου στα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων, μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του 2017.

    Σήμερα η Γερμανία επιβάλλει ενιαίο φόρο 25% («φόρο ρύθμισης») στα έσοδα ιδιωτών από την εκμετάλλευση κεφαλαίων και τα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων, έναν φόρο που είχε θεσπίσει ο προκάτοχος του Schaeuble, ο σοσιαλδημοκράτης Peer Steinbruck, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Ωστόσο, ο φόρος αυτός έχε επικριθεί ως ευνοϊκός προς τους πλουσιότερους και επιβαρυντικός προς τους εργαζομένους, οι οποίοι φορολογούνται με προοδευτικούς συντελεστές που φθάνουν μέχρι και το 45%.

    O Schaeuble στη συνέντευξή του επεσήμανε πως ποτέ δεν συμπάθησε ιδιαίτερα αυτόν τον «φόρο ρύθμισης», αν και αναγνώρισε πως ο Steinbruck είχε δίκιο όταν έλεγε πως «καλύτερα να έχουμε το 25% από κάτι παρά το 45% του τίποτα». Σημείωσε όμως ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο είναι όλο και πιο δύσκολη η φορολόγηση των εισοδημάτων από κεφάλαια, καθώς πολλοί κρύβουν τον πλούτο τους σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους ή σε κράτη του εξωτερικού, και πρόσθεσε πως το Βερολίνο εργάζεται προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανάμεσα σε όλα τα κράτη, καθώς και για να δημιουργηθεί ένα λεπτομερές μητρώο των ιδιοκτητών και των μετόχων εταιρειών, ταμείων, ιδρυμάτων και εταιρειών-βιτρινών.

    «Αυτό δεν είναι εύκολο καθήκον από τεχνική άποψη, αλλά πλησιάζουμε», δήλωσε ο Schaeuble και πρόσθεσε πως το Βερολίνο θα μπορούσε να καταργήσει τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή 25% και να φορολογεί τα έσοδα από κεφάλαια με τον ίδιο τρόπο όπως και τους μισθούς. «Τότε, στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, θα μπορούσαμε επίσης να σκεφτούμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα συνολικά», σημείωσε.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: 27 διάσημες μάρκες που τις προφέρουμε λάθος



    ΣΧΟΛΙΑ