• Top Stories

    Dijsselbloem: Στο Ecofin οι αποφάσεις για τα ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας

    Jeroen Dijsselbloem Ντάισελμπλουμ

    Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem


    Με μεγάλο ενδιαφέρον είναι στραμμένο το βλέμμα του διεθνούς Τύπου στην αυριανή συνεδρίαση του Ecofin, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του EurogroupJeroen Dijsselbloem, αναμένεται να συζητηθούν τα υπερβολικά ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων στις δύο χώρες.

    Αποφεύγοντας να σχολιάσει περαιτέρω το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Οι δύο χώρες έχουν παρεκκλίνει από τη διόρθωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων και δεν έκαναν ό,τι είχε συμφωνηθεί», κάτι το οποίο παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνοντας ότι αυτό που προέχει δεν είναι η επιβολή κυρώσεων, αλλά τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν η Μαδρίτη και Λισαβόνα προκειμένου να περιορίσουν το έλλειμμά τους.

    Για τα τεράστια ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας τοποθετήθηκε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, υπογραμμίζοντας πως «όταν έχεις κανόνες πρέπει να τους σέβεσαι. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δείξουμε ότι οι κυρώσεις δεν είναι τιμωρία. Δεν υπήρξε μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων όπως είχαμε συστήσει και όπως είχαν δεσμευτεί».

    Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και το μείζον θέμα των ιταλικών τραπεζών το οποίο δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους, τόσο ο κ. Dijsselbloem όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, με τον πρώτο να αναφέρει πως «οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης είναι σαφείς και αυστηροί για το πότε μπορεί να διασωθεί μία τράπεζα εκ των έσω», κάνοντας σαφές ότι «οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να λύνουν από μόνες τους, τα προβλήματά τους», χωρίς παρέμβαση κρατικής βοήθειας, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε πιο ουδέτερο ύφος σημείωσε ότι «Δεν θα πρέπει να κάνουμε εικασίες πριν δούμε τα αποτελέσματα των stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA)».

    Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως εκτός από τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες τις ιβηρικής χερσονήσου, στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν και οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ιρλανδία, μετά την 5η μετα-μνημονιακή αξιολόγηση της πορείας της χώρας.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/kratika-kefalea-tora-gia-na-sothoun-italikes-trapezes/59785

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/hsbc-se-krisimo-stavrodromi-evropi/60248



    ΣΧΟΛΙΑ