• Business

    Intralot: Ποιοι και γιατί αγοράζουν μετοχές και δικαιώματα ανεβάζοντας τις τιμές – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μικρομέτοχοι

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot


    Αγοράζονται σαν το ζεστό ψωμί τα υπό διαπραγμάτευση δικαιώματα για την αύξηση κεφαλαίου της Intralot, αλλά και η «κομμένη» μετοχή της εταιρείας του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Το έντονο ενδιαφέρον πυροδοτείται από την πλευρά νέων «παικτών», Ελλήνων και ξένων, που ως τώρα δεν είχαν συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα. Και προκειμένου να την αποκτήσουν «σκουπίζουν» την προσφορά που βγαίνει σε δικαιώματα προτίμησης.

    Καθώς όμως η ζήτηση φαίνεται να είναι πολλαπλάσια, ορισμένοι στρέφονται και σε απευθείας αγορές μετοχών από το «ταμπλό».

    Από τις 10 Οκτωβρίου όταν η μετοχή της Intralot έπαψε να ενσωματώνει το δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ, έως και τη χθεσινή συνεδρίαση, έχουν αλλάξει χέρια 3.236.607 μετοχές της εταιρείας. Συνολικής αξίας 2,13 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, χθες ο συναλλακτικός όγκος εκτινάχτηκε στα 1.277.178 μετοχές, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Ενώ οι «επιθετικοί» αγοραστές θέλοντας να βρουν τα «χαρτιά» που ήθελαν οδήγησαν την τιμή 10% ψηλότερα, με κλείσιμο στα 0,715 ευρώ.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι «κομμένες» μετοχές που διακινήθηκαν στις έξι τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, εκφράζουν ως τάξη μεγέθους το 2,75% της ελεύθερης διασποράς.

    Την ίδια στιγμή, μέσα σε αυτό το βραχύβιο διάστημα η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 16,3%…

    Πλέον, η τωρινή τιμή της μετοχής υπερτερεί κατά 23,3% έναντι εκείνης των 0,58 ευρώ, η οποία είναι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που απορρέουν από την κεφαλαιακή αύξηση των 135 εκατ. ευρώ.

    Παραπέμποντας σε μια εικόνα εντελώς διαφορετική από την περσινή ΑΜΚ, καθώς ναι μεν η τιμή διάθεσης ήταν ίδια, αλλά… ακριβότερη από αυτήν που τότε διαμορφωνόταν στην αγορά.

    Το hot story της εταιρείας και οι νέοι «παίκτες»

    Στην παρούσα φάση κινητήριος μοχλός του ζωηρού ενδιαφέροντος για την Intralot είναι το hot story της οικονομικής εξυγίανσης, της εξόδου από το συναλλακτικό καθεστώς της επιτήρησης, αλλά και της αναπτυξιακής προοπτικής της διεθνοποιημένης εταιρείας,που είναι τεχνολογικά ηγέτιδα δύναμη του κλάδου των τυχερών παιγνίων.

    Ως προμηθεύτρια λύσεων και διοργανώτρια παιχνιδιών, με την θυγατρική στις ΗΠΑ να αποτελεί το βαρύτιμο ασημικό του Ομίλου.

    Φαίνεται ότι το επιχειρηματικό και μετοχικό story της Intralot είναι εκείνο που κέρδισε το ενδιαφέρον ιδιωτών κεφαλαιούχων και funds, κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων που προηγήθηκαν της ΑΜΚ.

    Έξι μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες και 3 funds απορρόφησαν το 47,7% των δικαιωμάτων προτίμησης που εκχωρήθηκαν από τον μεγαλομέτοχο Σου Κιμ (της Standard General). Μεταφραζόμενα σε συνολική εισφορά 21,16 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ.

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης, ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της Intralot, παραχώρησε το 94,4% του συνόλου των δικαιωμάτων του σε Ιντρακόμ και τον εφοπλιστή Γιώργο Μουνδρέα. Που θα εισφέρουν 25 και 16,77 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ασκώντας αυτά τα δικαιώματα στην ΑΜΚ.

    Οι πληροφορίες λένε ότι ορισμένοι ότι από τους νέους «παίκτες» δεν κάλυψαν τη ζητούμενη θέση τους και ως εκ τούτου, στράφηκαν σε αγορές μετοχών και δικαιωμάτων, δίνοντας ανοδική ώθηση στις τιμές.

    Τα δικαιώματα και οι λύσεις που προσφέρουν

    Χθες η τιμή του δικαιώματος της Intralot, που συναρτάται και με την τιμή της μετοχής, έκλεισε με άνοδο 52,5% στα 0,061 ευρώ.

    Διακινήθηκαν συνολικά 3.014.154 δικαιώματα, με 283 πράξεις και με το μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 10.650 δικαιώματα ανά πράξη.

    Πλέον μετά από τρεις μέρες διαπραγμάτευσης ο όγκος των συναλλαγών  σε δικαιώματα αγγίζει τα 10,4 εκατ. που εφ’ όσον ασκηθούν καθ’ ολοκληρίαν δίνουν τη δυνατότητα αγοράς περίπου 6,5 εκατ. νέων μετοχών μέσω της ΑΜΚ.

    Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων η οποία λήγει στις 23 Οκτωβρίου, παρέχει μια ενναλακτική λύση για όσους από τους μετόχους δεν θέλουν να μπουν στην ΑΜΚ, παίρνοντας μια μικρή …αποζημίωση γι’ αυτό. Το αντίτιμο δηλαδή της πώλησης των δικαιωμάτων.

    Για παράδειγμα αν κάποιος μικρομέτοχος έχει 10.000 μετοχές της Intralot τρέχουσας αξίας 7.150 ευρώ, χρειάζεται να καταβάλλει 3.635 ευρώ για να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του και να λάβει 6.268 νέες μετοχές από την ΑΜΚ. Καθώς οι όροι της ΑΜΚ είναι 0,62681 νέες μετοχές ανά 1 παλαιά, με τιμή διάθεσης στα 0,58 ευρώ.

    Αν ο συγκεκριμένος μικρομέτοχος δεν θέλει να εισφέρει «φρέσκο χρήμα» μπορεί να πουλήσει τα δικαιώματα, ο αριθμός των οποίων είναι ίσος με τις παλαιές μετοχές.

    Με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος θα εισέπραττε 610 ευρώ. Που επίσης αν ήθελε θα μπορούσε να αποκτήσει από το «ταμπλό» 853 μετοχές, με πρακτικά μηδενικό κόστος.

    Στην αντίπερα όχθη μπορεί κάποιος να μπει στην ΑΜΚ της Intralot, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων. Θα πρέπει να αγοράσει όμως 1,595 δικαιώματα, έτσι ώστε να μπορεί να αποκτήσει μια νέα μετοχή.

    Στην περίπτωση αυτή θα πλήρωνε χθες (με βάση τις τιμές κλεισίματος) 0,677 ευρώ περίπου για να αποκτήσει τα δικαιώματα και να εισφέρει και επιπλέον 0,58 ευρώ για κάθε νέα μετοχή.

    Η κίνηση αυτή ήταν πιο συμφέρουσα από το ανακτήσει μια μετοχή μέσα από την αγορά ( στα 0,715 ευρώ). Και τούτο γιατί η τιμή του δικαιώματος ήταν κάτω από τη δίκαιη τιμή του.

    Διαβάστε επίσης:

    Intralot: Η ισχυρή ζήτηση για δικαιώματα και το… προφίλ των 6 μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών που μπαίνουν στην ΑΜΚ

    ΤΧΣ: Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες τρεις βδομάδες για την Εθνική Τράπεζα

    Γιάννης Στουρνάρας στους FT: Ανησυχία για την κρίση στη Μέση Ανατολή – Είμαστε στο σκοτάδι



    ΣΧΟΛΙΑ