• Business

    Ιντραλότ: Οι… αθέατες λεπτομέρειες της σύνθετης συμφωνίας Κόκκαλη, με τους ομολογιούχους

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας,

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Ιντραλότ


    Η θυγατρική της Ιντραλότ στην Αμερική, από την οποία και προέρχεται το 36,4% των ετήσιων εσόδων και το 51% της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου, έχει τον καθοριστικό ρόλο στην αναδιατυπωμένη συμφωνία με τους ομολογιούχους-πιστωτές.

    Πρόκειται για μια συμφωνία που απαλείφει χρέος,  δίνει χρηματοοικονομικές ανάσσες και επιχειρεί να βελτιώσει θεμελιώδη στοιχεία του ισολογισμού της εισηγμένης εταιρείας, που ίδρυσε πριν από 29 χρόνια ο Σωκράτης Κόκκαλης.

    Ο διοικητικός ηγέτης και βασικός μέτοχος της Ιντραλότ, είχε κάνει από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου το πρώτο βήμα, προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης των απαιτήσεων των πιστωτών, με συναινετικές διαδικασίες.

    Το κέντρο βάρους έπεσε στο (χωρίς εξασφαλίσεις) ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό λήγει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Παράλληλα όμως τέθηκαν και οι βάσεις της σύμβασης δέσμευσης και για το δεύτερο στη σειρά ομόλογο, που είναι αξίας 473,8 εκατ. ευρώ, αλλά η  υποχρέωση αποπληρωμής του έχει πιο μακρινό, χρονικό ορίζοντα. Καθώς λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του 2024.

    Πλέον και από τα όσα ανακοινώθηκαν χθες, η ροή των εξελίξεων επιταχύνεται. Έχοντας και πάλι σε πρώτο πλάνο τους ομολογιούχους της πρώτης έκδοσης. Με τους οποίους βρέθηκε μια σύνθετη λύση, που ξεπερνά τον σκόπελο της έγκρισης από τους κατέχοντες το 90% του χρέους.

    Αρχικά η Ιντραλότ είχε αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του 75% και μετέπειτα το ποσοστό αποδοχής ανέβηκε στις παρυφές του 83%.

    Δάνειο από… ομολογιούχους και «κούρεμα» 17%

    Πώς όμως έχουν τώρα, τα νέα και τροποποιημένα δεδομένα; Κατ’ αρχήν το περίπου 60% των κατόχων της ομολογιακής έκδοσης των 250 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν στο ακέραιο. Για να συμβεί αυτό η θυγατρική της Ιντραλότ στο Λουξεμβούργο θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 147,6 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή θα παρασχεθεί από το «γκρουπ» του 75% των ομολογιούχων που είχαν εξαρχής αποδεχτεί τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους.

    Μετά από την αποπληρωμή του 60% της ομολογιακής έκδοσης θα απομείνει το 40% που αντιστοιχεί σε ονομαστική αξία περίπου 100 εκατ. ευρώ. Αυτό το υπολειπόμενο ποσό μαζί με τη χρηματοδοτική ενίσχυση προς τη θυγατρική του Λουξεμβούργου (100+ 146,7 εκατ. ευρώ) θα συνθέσει ένα νέο ομόλογο. Το οποίο θα είναι 5ετές, θα εκδοθεί σε δολάρια, ενώ αυτήν τη φορά οι ομολογίες θα είναι εξασφαλισμένες από τη αμερικανική θυγατρική της Ιντραλότ, η οποία και θα αναλάβει το νέο χρέος.

    Για τη νέα αυτή έκδοση όμως, οι ομολογιούχοι αποδέχονται «κούρεμα». Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η αξία του ομολόγου θα είναι 244,6 εκατ. δολάρια. Δηλαδή 205 εκατ. ευρώ με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι απαιτήσεις των ομολογιούχων-δανειστών από τα 246,7 εκατ. ευρώ( 100+ 146,7) μειώνονται κατά 41,7 εκατ. ευρώ. Κάτι που με τη σειρά του σημαίνει «κούρεμα» της τάξεως του 17% για όσους συναίνεσαν σε αυτό.

    Με τις κινήσεις αυτές η Ιντραλότ απομειώνει χρέος 41,7 εκατ. ευρώ, ενώ βεβαίως απαγκιστρώνεται από την υποχρέωση να αποπληρώσει εντός τριμήνου τα 250 εκατ. ευρώ της ονομαστικής αξίας του ομολόγου, που έχει ετήσιο επιτοκιακό «κουπόνι» 6,75%.

    Από τη δική του πλευρά ένα σημαντικό κομμάτι των ομολογιούχων εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι αποκτήσει τα χρεόγραφα σε αισθητά χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία, ενώ στο εξής θα έχουν και αξιόλογα επιτοκιακά οφέλη.

    Διότι οι νέες εξασφαλισμένες ( δολαριακές) ομολογίες θα  πληρωτέο επιτόκιο 7,09% το πρώτο και δεύτερο έτος από την έκδοση, 8,19%το τρίτο έτος και 8,87% μετέπειτα. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του δολαρίου και των συνοδευτικών επιτοκίων, έγινε προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες συναλλαγματικές «τριβές» στις εκάστοτε συγκριτικές σχέσεις του αμερικανικού νομίσματος, με το κοινό ευρωπαϊκό .

    Το βαρύτιμο «ασημικό» της θυγατρικής στην Αμερική

    Η Ιντραλότ θα έχει όμως τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κεφαλαιοποίηση τόκων, με επιτόκιο πληρωμής σε είδος. Παραχωρώντας δηλαδή ίσης αξίας μετοχές της θυγατρικής στην Αμερική. Την Intralot inc, που ιδρύθηκε στα τέλη του 2001και εδρεύει στην Ατλάντα.

    Η εν λόγω θυγατρική είναι το πιο βαρύτιμο «ασημικό» του διεθνοποιημένου ελληνικού ομίλου καθώς οι περσινές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 22,3% και διαμορφώθηκαν στα 132,8 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (ebitda) έφτασε στα 51, 5 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά έχοντας 12 ενεργά συμβόλαια σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ και την περιφέρεια της Κολούμπια.

    Εκ των πραγμάτων η συγκεκριμένη θυγατρική θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις εν εξελίξει συζητήσεις με τους ομολογιούχους της «δεύτερης σειράς» των 473,8 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 68 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια εκείνων που έχουν θέσεις και στην πρώτη ομολογιακή έκδοση (των 250 εκατ. ευρώ). Έχουν μάλιστα αποδεχθεί τη  λύση να ανταλλάξουν το χρέος, με μετοχές της θυγατρικής στη Αμερική.

    Οι υπόλοιποι κάτοχοι του δεύτερου και μεγαλύτερου ομολόγου έχουν επίσης τη δυνατότητα  να αποδεχθούν κάτι αντίστοιχο σε εθελοντική βάση. Λαμβάνοντας μετοχικό ποσοστό  στη θυγατρική, που μπορεί να φτάσει εν συνόλω μέχρι το 49%.

    Αν μη τι άλλο το πρωτεύον «στοίχημα» για τον Σωκράτη Κόκκαλη είναι να βελτιώσει την κεφαλαιακή διάρθρωση της Ιντραλότ και με τις νέες ,στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές, να την οδηγήσει σε πορεία ανάταξης.

    Στο χρηματιστήριο οι χθεσινές ανακοινώσεις της εταιρείας συνοδεύτηκαν από υποχώρηση της μετοχής κατά 14,18% κλείνοντας στα 0,23 ευρώ. Προφανώς, εκείνοι που αγόρασαν προσδοκίες ( για τη συμφωνία με τους ομολογιούχους) πούλησαν γεγονότα…

    Διαβάστε επίσης:

    Intralot: Έκλεισε η συμφωνία με τους ομολογιούχους

    Ιντραλότ: Ο Σωκράτης Κόκκαλης «σφράγισε» τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, «λέει» το… ράλι στη μετοχή

    Σωκράτης Κόκκαλης: Ισχυρά τα αποτελέσματα της Intralot το α΄ τρίμηνο – Συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε στρατηγικές αγορές

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ