• Business

    Intrakat: Τι φέρνει η συνεργασία με την Parkwind- Κοντά στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην INKAT Energy

    Πέτρος Σουρέτης, CEO Intrakat

    Πέτρος Σουρέτης, CEO Intrakat


    Σε συνεργασία με τη βελγική Parkwind πρόκειται να αναπτυχθεί η Intrakat στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, μετά από σχετική συμφωνία που υπεγράφη χθες.

    «Η Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια θα αναπτύξει σε ευρεία κλίμακα αυτό τον τύπο αιολικών πάρκων που έχει προφανή και πολλά οφέλη. Με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της Intrakat και της Parkwind φιλοδοξούμε να γίνουμε leaders στον χώρο αυτό», δήλωσαν σχετικά με τη συνεργασία ο Πέτρος Σουρέτης, CEO της Intrakat και ο Λουκάς Λαζαράκης, CEO της Inkat Energy, του spin-off της Intrakat που συγκεντρώνει τη δραστηριότητα του ομίλου στις ΑΠΕ.

    Οι δύο εταιρείες Parkwind και Intrakat λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, καθώς η μεν Parkwind έχει εμπειρία σε έργα υπεράκτιας ανάπτυξης και η Intrakat σε έργα τοπικών υποδομών. H Parkwind διαθέτει τέσσερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στα ανοιχτά των βελγικών ακτών με 201 ανεμογεννήτριες με δυναμικότητα παραγωγής 771 MW. Αυτό αρκεί για να τροφοδοτήσει το ισοδύναμο περίπου 800.000 νοικοκυριών.

    Διαθέτει εμπειρία 10 ετών στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, ξεκινώντας  το πρώτο ολοκληρωμένο αιολικό πάρκο το Belwind το 2010, ενώ η Parkwind ήταν ένας από τους πρωτοπόρους που ώθησαν το Βέλγιο στην τέταρτη θέση όσον αφορά την εγκατεστημένη υπεράκτια δυναμικότητα παγκοσμίως το 2020. Αυτό που κάνει την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις σε πλωτά είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και το μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτύξει την αγορά πλωτών πάρκων. Σημειώνεται ότι η Parkwind, εκτός από τα 4 πάρκα στο Βέλγιο, αναπτύσσει πλωτά αιολικά και στη Γερμανία αλλά και στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία με συνεργασία.

    Η ανάπτυξη της Intrakat στις ΑΠΕ

    Στο χώρο των ΑΠΕ η Intrakat αναπτύσσεται δυναμικά και μέχρι το τέλος του 2022 θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο 1 GW σε προχωρημένη αδειοδότηση. Σήμερα διαθέτει 100 MW με όρους σύνδεσης και ταρίφες και 100 MW με όρους σύνδεσης που σύντομα θα μπουν σε φάση κατασκευής. Διαθέτει επίσης άδειες 700 MW σε αποθήκευση. Όπως τόνισε ο κ. Πέτρος Σουρέτης, είναι πολύ σημαντικό να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δυσαρμονία δυναμικής και δυνατοτήτων και είναι κρίσιμο να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα για να πιαστούν οι στόχοι ανάπτυξης των ΑΠΕ με 2 GW κάθε χρόνο. Επίσης, επεσήμανε  τη σημασία που έχει η δημιουργία διεθνών διασυνδέσεων για να μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εξάγει πράσινη ενέργεια.

    Ο κ. Λαζαράκης, σημείωσε, ότι δεν αρκεί το νομοθετικό πλαίσιο να είναι πλήρες πρέπει και οι υπηρεσίες να είναι σε θέση να εξυπηρετούν και να σέβονται τις διαδικασίες, ώστε να μη δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

    Σχετικά με τα διμερή συμβόλαια, εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη συμφωνία για 100 MW, ενώ σχολίασε ότι οι προμηθευτές ενέργειας, είναι πιο ώριμοι και πιο έτοιμοι να προχωρήσουν σε διμερή συμβόλαια από ότι η βιομηχανία.

    Inkat Energy

    Στρατηγικό στόχος της διοίκησης της Intrakat είναι να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που απαιτεί η ανάπτυξη των 2 GW αδειών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της. Γι αυτό και είναι κοντά στην είσοδο fund (της BC Partners) στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής  που έχει δημιουργήσει στο χώρο των ΑΠΕ της Inkat Energy.

    Σύμφωνα με τον κ. Λαζαράκη, οι συζητήσεις συνεχίζονται και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν. Μάλιστα επεσήμανε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα ακόμη και η εκχώρηση της πλειοψηφίας της εταιρείας στο Fund καθώς έμφαση δίνεται στην εξασφάλιση των κεφαλαίων που θα επιτρέψουν τη γρήγορη ανάπτυξη και την αύξηση της υπεραξίας για ολόκληρη την εταιρεία.



    ΣΧΟΛΙΑ