• Business

    Οικογένεια Στέγγου (Τεχνική Ολυμπιακή): Σε ναυτιλία, πράσινη ενέργεια, τουρισμό και real estate επενδύει τα έσοδα από την πώληση του Πόρτο Καρράς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Steggos

    Κωνσταντίνος Στέγγος, Επικεφαλής Ολυμπιακής Τεχνικής


    Τι αναφέρει στο πληροφοριακό σημείωμα

    Η Τεχνική Ολυμπιακή, άλλοτε μεγάλη εταιρεία στις κατασκευές (σήμερα χωρίς κανένα έργο στην Ελλάδα) και ιδιοκτήτρια του μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος στη Χαλκιδική, Πόρτο Καρράς, το οποίο πούλησε σε εταιρεία του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη, με ένα πολυσέλιδο πληροφοριακό σημείωμα επιχειρεί να ενημερώσει για τον σχεδιασμό της, ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 26 Φεβρουαρίου με θέμα, μεταξύ άλλων, την επέκταση των δραστηριοτήτων σε νέους τομείς και ενώ έχουν προηγηθεί επενδύσεις στη ναυτιλία.

    Σύμφωνα με το πληροφοριακό σημείωμα η Τεχνική Ολυμπιακή, στην οποία το ποσοστό της οικογένειας Στέγγου έχει διαμορφωθεί σε 63,73%, θα εστιάσει το επόμενο διάστημα σε ναυτιλία, πράσινη ενέργεια, τουρισμό και Real Estate (Investment ή και Development) έχοντας αποκτήσει ρευστότητα από την πώληση του Πόρτο Καρράς.

    Το καταρχήν τίμημα της συναλλαγής από την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 168,884 εκατ. ευρώ (εάν ελεύθερα υποχρεώσεων / debt free basis) το οποίο μειώνεται μέχρι σήμερα κατά ποσό 62,735 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας Πόρτο Καρράς αλλά και λοιπών υποχρεώσεων σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης.

    Μέχρι στιγμής έχει εισπράξει 73,187 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο τίμημα έχει κατατεθεί σε λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow account). Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε 15.04.2020 και εκκρεμεί ο προσδιορισμός του τελικού τιμήματος με τη σχετική έκθεση να αναμένεται να παραδοθεί από τον σύμβουλο στις 05.03.2021 οπότε και θα αξιολογηθεί από την Τεχνική Ολυμπιακή.

    Όπως σημειώνεται «η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ιδιαίτερα πρόωρο να εκτιμήσει τα επίπεδα διαμόρφωσης του κύκλου εργασιών του Ομίλου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδιασμού είναι σε ιδιαίτερα αρχική φάση, προγραμματίζει να έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό έως τα τέλη του 2022 και δεν μπορεί να προσδιορίσει, προς το παρόν, τις οικονομικές συνέπειες και τα αποτελέσματα των επενδύσεων της και την επίδραση αυτών στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου».

    Η Τεχνική Ολυμπιακή, σύμφωνα πάντα με όσα ανακοίνωσε χθες, θα δραστηριοποιηθεί σε κάθε τομέα μέσω θυγατρικών εταιρειών που έχει συστήσει και ειδικότερα:

    – Την T.O. Constructions A.E. (θυγατρική εταιρεία σε ποσοστό 88,42% της εταιρείας T.O. International Holding LTDη οποία είναι 100% θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής) με έδρα την Ελλάδα μέσω της οποίας πλέον, θα ασκείται η δραστηριοποίηση του ομίλου στον κατασκευαστικό τομέα. Το μοναδικό κατασκευαστικό έργο, το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό εκτέλεση από την Constructions, είναι για λογαριασμό του Ρουμάνικου Δημοσίου και αφορά την αποκατάσταση – ανακατασκευή του τμήματος της Εθνικής Οδού Galicia Mare – Calafat, μήκους περίπου 37 χλμ. και αξίας σύμβασης περίπου 18,15 εκατ. ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.).

    – Την T.O. Shipping LTD. (θυγατρική εταιρεία 100% της εταιρείας T.O. International Holding LTD.) με έδρα την Κύπρο μέσω της οποίας θα ασκείται η δραστηριοποίηση στον τομέα της ναυτιλίας. Μέσω αυτής έχει αναπτυχθεί ήδη δραστηριότητα στον τομέα της ναυτιλίας, η οποία αφορά σε έμμεση συμμετοχή της, μέσω άλλων εταιρειών, α) με ποσοστό 15% στη σύσταση 6 πλοιοκτητριών εταιρειών, οι οποίες προχώρησαν στην απόκτηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Για αυτές τις συμμετοχές έχει ήδη καταβάλλει συνολικά ποσό περίπου 7,8 εκατ. δολ. Η συνολική αξία των εταιρειών αυτών είναι στα 73,7 εκατ. δολ. εκ των οποίων περίπου ποσό 21,7 εκατ. καλύφθηκε από τραπεζικό δανεισμό και β) με ποσοστό 85% στη σύσταση πλοιοκτήτριας εταιρείας, Roma Holdings LLC με έδρα τις νήσους Μάρσαλ, η οποία υπέγραψε Memorandum ofAgreement (ΜoΑ) για την απόκτηση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σημαίας Λιβερίας, 9.800 TEUκαι έτους ναυπήγησης 2006, το οποίο θα φέρει την ονομασία MSC ROMA. Για την συμμετοχή της αυτή η Shipping κατέβαλε ως προκαταβολή ποσό 2,762 εκατ. δολ.

    Η εμπορική διαχείριση (commercial management) των ανωτέρω έξι πλοίων έχει ανατεθεί στην εταιρεία Conchart Commercial INC, ενώ η τεχνική διαχείριση (technical management) έχει ανατεθεί στην εταιρεία Technomar Shipping INC., η οποία ελέγχεται από φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στο χώρο της ναυτιλίας, μη συνδεδεμένο με τον όμιλο και στην οποία συμμετέχει ο Ανδρέας Στέγγος με ποσοστό 49%.

    – Την PFC Premier Finance Corporation LTD (θυγατρική εταιρεία σε ποσοστό 100% της International Holding LTD.) με έδρα την Κύπρο, η οποία σχεδιάζει να αποκτήσει συμμετοχή σε ήδη αδειοδοτημένη εταιρεία στην Ελλάδα στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος είναι η εκμετάλλευση τυχόν ευκαιριών στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία θα συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία ξενοδοχειακών εταιρειών ή/και συναφούς αντικειμένου εταιρειών καθώς επίσης και άλλων κατηγοριών ακινήτων (κτίρια γραφείων, εμπορικά ακίνητα, οικιστικά ακίνητα, εγκαταστάσεις logistics, κα.). Για την επαναδραστηριοποίηση στον τομέα του τουρισμού, σημειώνεται ότι θα γίνει μέσω της απόκτησης υφιστάμενων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων (σε λειτουργία ή μη) χωρίς όμως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στο μέλλον στην ανάπτυξη και κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων.

    Εκτός των παραπάνω η Τεχνική Ολυμπιακή, όπως αναφέρει στο πληροφοριακό σημείωμα, έχει ήδη προχωρήσει σε κατάρτιση και υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία Grant Thornton Tax & Business Advisory Solutions S.A. για την εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών στον χώρο των ΑΠΕ. Θα επικεντρωθεί, κυρίως, στην εξέταση, αξιολόγηση και απόκτηση αδειών ή/και ήδη αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών σταθμών (Φ/Β) και αδειοδοτημένων αιολικών πάρκων προκειμένου στην συνέχεια να προχωρήσει στην κατασκευή, ολοκλήρωση και σύνδεση αυτών. Δεν θα αποκλεισθεί η αξιολόγηση και άλλων επενδυτικών ευκαιριών που θα προκύψουν και θα αφορούν σε άλλες μορφές ανανεώσιμών πηγών ενέργειες (υδροηλεκτρική, από βιομάζα, κλπ.).

    Διαβάστε επίσης

    Τεχνική Ολυμπιακή: Στις 5 Μαρτίου το πόρισμα για την πώληση του Πόρτο Καρράς

    Τεχνική Ολυμπιακή: ΕΓΣ στις 26 Φεβρουαρίου για επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου

    Αυξάνει τη συμμετοχή της στη ναυτιλία η οικογένεια Στέγγου – Πιο στενή σχέση με την Technomar του Γ. Γιουρούκου



    ΣΧΟΛΙΑ