• Business

    ΙΚΕΑ, Nike και Adidas «βάζουν πλάτη» στην Fourlis– Σε Κρήτη και Πάτρα τα δυο νέα «μικρά ΙΚΕΑ»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Apostolos petalas

    Απόστολος Πεταλάς, CEO Ομίλου Fourlis


    Πέρα από την ισχυρή χρηματοοικονομική βάση και την αμέριστη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, η «Fourlis» διαθέτει έναν ακόμη πολύτιμο «σύμμαχο» στη μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

    Πρόκειται για τους μεγάλους προμηθευτές της, την IKEA, την Nike και την Adidas οι οποίοι στέκονται δίπλα στην εταιρεία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Fourlis, Απόστολος Πεταλάς στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, οι παραπάνω εταιρείες παρέχουν σημαντικές διευκολύνσεις, μεταθέτοντας μεταξύ άλλων την εξόφληση εμπορευμάτων αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ για μετά την άρση του lockdown. «Έχουμε την τύχη», είπε ο κ. Πεταλάς, «να έχουμε προμηθευτές που μας υποστηρίζουν πολύ».

    Υπογράμμισε πάντως πως η κατάσταση στις διάφορες αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος είναι αρκετά δύσκολες και απέφυγε να δώσει προβλέψεις για το «κλείσιμο» της φετινής χρονιάς λόγω της χαμηλής «ορατότητας» που υπάρχει αναφορικά με την εξέλιξη της κατανάλωσης. Ανέφερε μάλιστα πως για τον Νοέμβριο αναμένεται κάμψη πωλήσεων μεταξύ 70% και 75% στην Ελλάδα λόγω του γενικευμένου lockdown. Αντίθετα, στις υπόλοιπες χώρες που έχει παρουσία (Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία Τουρκία) οι απώλειες αναμένεται να διαμορφωθούν σε περίπου 10%.

    Ο έμπειρος μάνατζερ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα και την πορεία της Fourlis στην μετά Covid-19 εποχή, λέγοντας πως οι κλάδοι του οικιακού εξοπλισμού και των αθλητικών ειδών που δραστηριοποιείται η εταιρεία θα επωφεληθούν. Υπογράμμισε πως η διοικητική ομάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες, προκειμένου να προετοιμασθεί καλύτερα και να θέσει στέρεες βάσεις για να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι καιροί είναι δύσκολοι, ωστόσο το μέλλον για την Fourlis είναι φωτεινό», επεσήμανε, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η εταιρεία θα είναι νικητής την επόμενη μέρα.

    Νέο κέντρο Logistics

    Προανήγγειλε μάλιστα ένα σημαντικό πλάνο επενδύσεων για την ενίσχυση των αποθηκευτικών υποδομών και την αναβάθμιση του δικτύου των καταστημάτων. Ειδική αναφορά έκανε στη δημιουργία δεύτερου κέντρου logistic στο Σχηματάρι, μια επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ -θέμα που ανέδειξε το mononews.gr σε πρόσφατο δημοσίευμα-, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις και το δίκτυο των «μικρών ΙΚΕΑ» που σταδιακά θα οικοδομηθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το νέο κέντρο logistics αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023.

    Συνολικά, για την επόμενη διετία προγραμματίζονται επενδύσεις περίπου 45 εκατ. ευρώ (23 εκατ. ευρώ το 2021 και 22 εκατ. ευρώ το 2022) ενώ μετά το 2023 θα υποχωρήσουν κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ. Σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στην ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών στα φυσικά καταστήματα, προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα εποχή του λιανεμπορίου (omnichanel) και να γίνουν πιο αποδοτικά και κερδοφόρα.

    Όσον αφορά στην ανάπτυξη των «μικρών ΙΚΕΑ», ο κ. Πεταλάς σημείωσε πως αναμένεται να λειτουργήσουν σε Πάτρα και Κρήτη, αποκαλύπτοντας πως έχουν αγορασθεί ήδη τα σχετικά οικόπεδα έναντι περίπου 5 εκατ. ευρώ. Στάθηκε τέλος στην εταιρεία ακινήτων «Trade Estate AEEAΠ», λέγοντας πως αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εισφορά όλων των ακινήτων (απομένει η ολοκλήρωση της εισφοράς του ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη) ενώ κλείνοντας εκτίμησε πως τα προβλήματα τροφοδοσίας που αντιμετωπίζει η εταιρεία λόγω πανδημίας με αποτέλεσμα κάποιες ελλείψεις σε προϊόντα ΙΚΕΑ, θα εξαλειφθούν μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

    Διαβάστε ακόμα:

    To limit up του Σκυλακάκη, οι 577 της Alpha Bank, ποιο fund είπε τα καλύτερα για τον Φουρλή και το «δώρο» του Γιώργου Περιστέρη

    Όμιλος Fourlis: Στα €279,3 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στο εννεάμηνο – Αύξηση 56% στις ηλεκτρονικές πωλήσεις

    Fourlis (ΙΚΕΑ & Intersport): Νέες επενδύσεις 15 εκατ. σε υποδομές

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ