• To limit up του Σκυλακάκη, οι 577 της Alpha Bank, ποιο fund είπε τα καλύτερα για τον Φουρλή και το «δώρο» του Γιώργου Περιστέρη

    Έρχεται νέα μεγάλη επένδυση στην τεχνολογία απο πολυερθνικό κολλοσό

    the wise man
    image
    the wise man

    Στο limit up οι μετοχές του Σκυλακάκη

    Η στήλη πληροφορείται (από έγκυρη πηγή) ότι οι μετοχές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη – οι οποίες είναι ανεβασμένες έτσι κι αλλιώς στο Μέγαρο Μαξίμου – αναμένεται σύντομα να αποδώσουν και… καλό μέρισμα, καθώς δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες ο αναπληρωτής να γίνει… βασικός! 

    Η υπόθεση με την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρει αλλαγές ντόμινο στο κυβερνητικό σχήμα καθώς η απορρόφηση σε σωστά έργα και υποδομές θέλει πολύ, εντατική και μεθοδική δουλειά, στην οποία δεν εμπλέκεται μόνο το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Ενέργειας, το Μεταφορών, το Ψηφιακής Πολιτικής κ.ά. 

    Bad bank: Κερδίζει πόντους… η πρόταση Στουρνάρα

    Πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή ότι η Axia και η Lazard είναι έτοιμες να κάνουν την δεύτερη παρουσίαση – στον Πρωθυπουργό και τους οικονομικούς του συμβούλους – της πρότασης του Γιάννη Στουρνάρα για τη δημιουργία της Asset Management Company (AMC), γνωστής στο ευρύ κοινό ως bad bank. 

    Μου λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου την καλοβλέπει την πρόταση και πως θα επιδιώξει μετά τους εμβολιασμούς και την μερική επιστροφή στην κανονικότητα να αξιοποιήσει την χαλαρότητα των εποπτικών κανόνων που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2021. 

    Οπότε, μην εκπλαγείτε αν τους επόμενους μήνες η πρόταση Στουρνάρα στηριχθεί στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη από την κυβέρνηση…

    Alpha Bank:  Με καλύτερο μείγμα

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 Βασίλης Ψάλτης έδωσε στους αναλυτές το χρονοδιάγραμμα του διπλού deal: Galaxy και Cepal και έστειλε το μήνυμα ότι τα NPEs – μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που θα μείνουν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας – έχουν καλύτερο (ποιοτικά) προφίλ καθώς το βαθιά προβληματικό τμήμα φεύγει με το Galaxy. 

    Για τα νέα «κόκκινα» δάνεια τα προσδιόρισε στο 15%-20% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς moratorium ενώ το cost of risk θα αυξηθεί το 2021 στο 1,2%-1,3% για να επιστέψει το 2022 κάτω από 1%.

    Στο μεταξύ η τράπεζα στο τέλος του έτους θα βρεθεί με 337 καταστήματα – από 347 που είχε τέλη Σεπτεμβρίου – και μείον 577 υπαλλήλους.

    S&P: Μειώνεται η πίεση στην κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς

    Ο οίκος Standard&Poor’s διατήρησε σταθερό το outlook για την τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92.

    Η στήλη στέκεται στην ανάλυση του οίκου ότι η μετατροπή των CoCos σε μετοχές θα μειώσει την πίεση στην κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, η οποία θα βελτιωθεί τους επόμενους 12-18 μήνες. 

    Προς το παρόν η αντίδραση των ξένων επενδυτικών τραπεζών αλλά και του οίκου αξιολόγησης χαρακτηρίζονται θετικές και φαίνεται να λειτουργεί η διπλή στήριξη από κυβέρνηση και επόπτη (ΤτΕ). 

    Έρχεται νέα μεγάλη επένδυση στην τεχνολογία

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του βρίσκονται στις τελικές επαφές με ξένη ισχυρή εταιρεία τεχνολογίας, η οποία ετοιμάζεται να επενδύσει στην Ελλάδα δημιουργώντας μονάδα παραγωγής έργου.

    Η επένδυση θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο και όπως μου λένε θα κάνει πάταγο.

    Προσεχώς, περισσότερα…

    Ισχυρός πονοκέφαλος για τον Βακάκη

    Αληθεύει ότι οι ξένοι μέτοχοι της Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,54 έχουν θορυβηθεί από την αδυναμία του e-shop της εταιρείας να εξυπηρετήσει τους πελάτες; 

    Κάτι τέτοιοι μαθαίνω και ακούω πως ήδη έχουν μεταφερθεί στον mr Jumbo Απόστολο Βακάκη οι σχετικές ενοχλήσεις… 

    Διότι καλό το ισχυρό ταμείο αλλά χρειάζονται και επενδύσεις στο e-commerce οι οποίες παρά τις υποσχέσεις μετά το πρώτο lockdown δεν έγιναν στο βαθμό που θα έπρεπε… 

    Οι χρυσές business του Φέσσα

    Σε γερό άλογο έχει αναδειχθεί η εταιρεία ταχυμεταφορών ACS για τον όμιλο Quest. 

    Οι πωλήσεις αυξάνονται μήνα με το μήνα και τον Νοέμβριο μαθαίνω ότι έχουν εκτοξευθεί. 

    Ο επικεφαλής του ομίλου και επιχειρηματίας Θεόδωρος Φέσσας έχει πιάσει το επενδυτικό νόημα της εποχής και πέραν των ταχυμεταφορών, το επόμενο μεγάλο στοίχημα που θα φέρει αποδόσεις τα προσεχή έτη είναι τα logistics, στα οποία επενδύει δυναμικά αρχής γενομένης από την μονάδα στον Ασπρόπυργο. 

    Φουρλής: Το ζουμί του Conference Call

    Tο ότι το retail είναι ο νούμερο ένα κλάδος που χτυπιέται λόγω του Covid, είναι γνωστό τοις πάσι. 

    Όμως οι συμμετέχοντες στο Conference Call του Φουρλή ΦΡΛΚ -0,96% 4,14, και ειδικότερα ο Σκωτσέτζικος κολοσσός Aberdeen Asset Management με 500 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, τον ενδιέφερε περισσότερο το μέλλον. 

    Οι Σκωτσέζοι, έδωσαν τεράστια βαρύτητα σε δύο πράγματα.

    Πρώτον, στο ότι ο Φουρλής κατάφερε στο 9μηνο να έχει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ, και ότι τέλος της χρονιάς ο καθαρός δανεισμός θα βρίσκεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 106 εκατ. ευρώ. 

    Όμως έχοντας κάνει φέτος επενδύσεις της τάξης των 23 εκατ. ευρώ. 

    Όπως εξήγησε ο Απόστολος Πεταλάς, CEO του Ομίλου στους Σκωτσέζους, ο Φουρλής για το 2020 θα έχει επενδύσεις της τάξης των 23εκατ. ευρώ, και από το 2021, 22 εκατ. ευρώ αλλά μετά το 2022 οι επενδύσεις θα πέσουν στα 12 εκατ. ευρώ. 

    Η Διοίκηση εκμεταλλεύεται την κρίση για να αναπτυχθεί. Και στα ΙKEA και στα Intersports.

    Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η εταιρία επενδύσεων ακινήτων του Φουρλή θα είναι έτοιμη στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και το Gross Asset Value θα είναι της τάξης των 190 εκατ. ευρώ. 

    Το “δώρο” του Γιώργου Περιστέρη

    “Αν πληρώνεις τους ανθρώπους σου όσο το δυνατό λιγότερα, θα πάρεις απ’ αυτούς τα ίδια” είχε πει ο Αμερικανός εκδότης Malcolm Forbes (1919-1990)

    Το moto αυτό φαίνεται… να μην ακολουθεί ο διοικητικός ηγέτης της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ -0,06% 18,10 Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει μετοχές  της Εταιρείας σε εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ανώτερα διοικητικά στελέχη της Εταιρείας.

    Η πρόταση αφορά δωρεάν διάθεση έως δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (2.500.000) νέων μετοχών που θα εκδοθούν με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο σε εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ανώτερα διοικητικά στελέχη της Εταιρείας.

    Αυτό θα γίνει  λόγω της συνεισφοράς τους στην επίτευξη των χρηματοοικονομικών στόχων, στην υλοποίηση νέων έργων καθώς και στην αύξηση της κερδοφορίας της Εταιρείας εντός της τριετίας  01.01.2021- 31.12.2023.

    Αυτά θα πρέπει να βλέπουν στην κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

    Πρακτικά, όταν μια επιχείρηση στηρίζει τους εργαζόμενους της πρέπει και η πολιτεία να συμπεριφέρεται ανάλογα και να μην την αιφνιδιάζει με επιβαρύνσεις τυπου ΕΛΑΠΕ!!!

    Η επιχειρηματικότητα έχει όρους και κανόνες που πρέπει να τηρούνται σε μια ευρωπαϊκή χώρα και οι υγιείς εταιρείες πρέπει να επιβραβεύονται και οχι να τιμωρούνται.

     

    Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.