• Business

    Οι… γαλαντομίες στην Άβαξ: Αμοιβές €2,56 εκατ. για τα 5 εκτελεστικά μέλη

    Χρήστος Ιωάννου, ΑΒΑΞ

    Ο Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος & Εκτελεστικός Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ


    Αποδοχές συνολικού ύψους 2,562 εκατ. ευρώ είχαν στη διάρκεια της περσινής χρονιάς τα πέντε εκτελεστικά μέλη και συνάμα κορυφαία διοικητικά στελέχη της Άβαξ κατασκευαστικής.

    Οι μικτές αυτές αμοιβές, ένα πολύ μικρό κομμάτι των οποίων (82.306 ευρώ) συνιστά εταιρικές παροχές, κατευθύνθηκαν ανισομερώς: Στον Πρόεδρο Χρήστο Ιωάννου, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Κωνσταντίνο Κουβαρά, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κωνσταντίνο Μιτζάλη, όπως επίσης και στα μέλη Κωνσταντίνο Λυσαρίδη και Αντώνη Μιτζάλη, που τυχαίνει να είναι γιος του CEO.

    Οι συνολικές αποδοχές της διοικητικής πεντάδας αντιστοιχούν στο περίπου 12,3% των μικτών κερδών που προέκυψαν στην περσινή χρήση από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του επιχειρηματικού Ομίλου. Καθώς το αποτέλεσμα που προέκυψε μετά την αφαίρεση του κόστους πωλήσεων από τα έσοδα, ήταν 20,9 εκατ. ευρώ.

    Για το 2021 η αντιστοιχία αυτή είχε διαμορφωθεί στο 8,4%, αφού η μικτή κερδοφορία ήταν 31,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι αμοιβές των κορυφαίων διοικητικών στελεχών είχαν ανέβει τότε στα 2,661 εκατ. ευρώ εν συνόλω.

    Αισθητά χαμηλότερα ήταν τα συγκριτικά δεδομένα για τη χρήση του 2020, όταν τα 2,096 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν λάβει τα ίδια πέντε εκτελεστικά μέλη της Άβαξ, αντιστοιχούσαν στο 3,9% των μικτών κερδών των 53,2 εκατ. ευρώ που είχαν φέρει οι ομιλικές πωλήσεις.

    Κρίνοντας με βάση τα συνολικά έξοδα λειτουργίας και διάθεσης που βάρυναν στην περσινή χρήση την Άβαξ (41 εκατ. ευρώ) οι αμοιβές της διοικητικής πεντάδας κατά το 2022 «εκφράζουν» το 6,2%. Ισοδυναμούν, δε, με τις μέσες ετήσιες, μικτές αποδοχές 70 εργαζόμενων. Στον καθένα εκ των οποίων αναλογούσαν πέρσι 36.666 ευρώ.

    Στηριζόμενος καθοριστικά από τις πωλήσεις «ασημικών» (Volterra και συμμετοχές στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου), ο όμιλος Άβαξ κατάφερε να καταγράψει πέρσι στην τελική γραμμή του ισολογισμού καθαρά κέρδη 12,9 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κι άλλα 27 εκατ. ευρώ από εκείνες που διακόπηκαν. Την ίδια στιγμή οι δανειακές υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 135,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε σε 220,4 εκατ. από 328,3 εκατ ευρώ.

    Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» η μετοχή της Άβαξ ενισχύεται κατά 31% από την αρχή τα εφετινής χρονιάς, με τα κέρδη να είναι ισοδύναμα με αυτά του Γενικού Δείκτη.

    Πώς διαμορφώνεται το παζλ των αποδοχών

    Όπως προκύπτει μέσα από την έκθεση αποδοχών που υποβάλλεται στη Γενική συνέλευση οι αποδοχές του Προέδρου, Χρήστου Ιωάννου ήταν πέρσι 251.984 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, αλλά ισχυρά αναβαθμισμένες σε σχέση με τα 110.000 που είχε λάβει το 2020.

    Στα 594.362 ευρώ διαμορφώθηκαν οι μικτές περσινές αμοιβές του Αναπληρωτή Προέδρου, Κωνσταντίνου Κουβαρά. Οι σταθερές αποδοχές του οποίου ήταν 300.000 ευρώ από τη μητρική εταιρεία και άλλα 580.000 ευρώ από θυγατρικές του Ομίλου.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Μιτζάλης που… παραδοσιακά κατέχει τα σκήπτρα στις αμοιβές, έλαβε την περσινή χρονιά 922.869 ευρώ. Εξ αυτών τα 495.000 ήταν οι σταθερές αμοιβές από τη μητρική και άλλα τόσα από θυγατρικές. Το 2021 λόγω πρόσθετης έκτακτης αμοιβής, οι συνολικές αποδοχές του CEO ήταν κατά 86.089 ευρώ περισσότερες.

    Για τον Κωνσταντίνο Λυσαρίδη, που είναι εκτελεστικό μέλος, οι συνολικές αποδοχές ήταν πέρσι 519.329 ευρώ, μικτά πάντα. Με τις σταθερές του αμοιβές να προέρχονται από θυγατρική του ομίλου και να είναι στα επίπεδα των 510.000 ευρώ.

    Ο Αντώνης Μιτζάλης, το κατά σειράν πέμπτο εκτελεστικό μέλος της Άβαξ έλαβε 203.763 ευρώ, με τις σταθερές του αποδοχές (από εταιρείες του Ομίλου) να είναι 195.000 ευρώ.

    Εξέχουσα θέση στο παζλ των κατά των 100% θυγατρικών κατέχει η ΕΤΕΘ (Εταιρεία Τεχνικών Έργων Θεσσαλονίκης) που από το έτος 2000 έχει προσαρτηθεί στην Άβαξ, αποτελώντας τον επιχειρηματικό της βραχίονα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο εκ των ιδρυτών, αλλά και πρώην μέτοχος στην ΕΤΕΘ Κωνσταντίνος Μιτζάλης, κατέχει τώρα τα διοικητικά της ηνία ως CEO. Έχοντας πλάι του επί σειρά ετών τον Κωνσταντίνο Λυσαρίδη, σε θέση Αντιπροέδρου, όπως επίσης και τον γιό του Αντώνη Μιτζάλη, που ανήκει στο ανώτερο στελεχιακό δυναμικό.

    Στο Δ.Σ της Άβαξ πέραν των 5 εκτελεστικών μελών, υπάρχουν κι άλλα 5 μη εκτελεστικά μέλη, για τα οποία το σύνολο των περσινών αμοιβών ήταν 225.000 ευρώ.

    Νέα πολιτική για αμοιβές, μπόνους και buyback

    Στην επικείμενη Γενική συνέλευση της 14ης Ιουνίου οι μέτοχοι θα κριθούν να εγκρίνουν μεταξύ των άλλων και τη νέα πολιτική αμοιβών της εταιρείας. Η οποία προβλέπει ότι το ανώτατο όριο σταθερών αποδοχών σε επίπεδο Ομίλου είναι 900.000 ευρώ για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και 600.000 ευρώ για τον καθένα από τα υπόλοιπα εκτελεστικά μέλη. Σε πρώτη ανάγνωση αυτό σημαίνει ότι οι τωρινές αποδοχές του CEO θα απομειωθούν κατά 90.000 ευρώ, ενώ είναι άγνωστο τα αν και κατά πόσο θα υπάρξουν αναβαθμίσεις σταθερών αμοιβών, σε κάποιον ή κάποιους από τα άλλα 4 εκτελεστικά μέλη.

    Με τη νέα πολιτική αμοιβών ρυθμίζεται και η παροχή μπόνους αποδοτικότητας σε όλα τα εκτελεστικά μέλη της Άβαξ (με τη μορφή παροχής μετρητών ή και άλλων χρηματοοικονομικών μέσων) το ύψος των οποίων θα φτάνει μέχρι το 100% των σταθερών τους αποδοχών. Ενώ υπό όρους μπορεί και να διπλασιαστεί.

    Πέραν τούτων, η Γενική συνέλευση του Ιουνίου του 2021 έχει εγκρίνει πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για δωρεάν διάθεση 4.000.000 μετοχών σε στελέχη που δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Οι εν λόγω μετοχές δεν έχουν διατεθεί ακόμη, ενώ η τρέχουσα αγοραία αξία τους είναι 3,984 εκατ. ευρώ.

    Στη νέα Γενική συνέλευση αναμένεται να εγκριθεί επίσης και το 24μηνης διάρκειας πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Το πρόγραμμα buyback αφορά την αγορά έως 10.000.000 μετοχών (το 6,928% του υφιστάμενου συνόλου) με εύρος τιμής από μισό έως 4 ευρώ… Όταν η μετοχή είναι στα 0,996 ευρώ. Η εταιρεία δεν έχει πει ακόμη αν αυτές επαναγορές μετοχών προορίζονται να ακυρωθούν ή να δοθούν ως μπόνους αποδοτικότητας σε στελέχη ή και άλλους από το προσωπικό.

    Ποιοι και πόσα θα λάβουν από τα μερίσματα

    Όπως και να’ χει, το όλο περίγραμμα των πρωτοβουλιών (όπως αυτό διαμορφώνεται από την κλίμακα αποδοχών, τα μπόνους αποδοτικότητας, αλλά την επαναγορά μετοχών) δείχνει μια… γαλαντομία με την οικονομική έννοια του όρου.

    Προφανώς τα κορυφαία διοικητικά στελέχη εμπνέονται από αισιοδοξία για τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα της Άβαξ. Τα οποία επί του παρόντος είναι μάλλον δυσδιάκριτα στις οικονομικές καταστάσεις. Κυρίως στον τομέα της παραγωγής οργανικών κερδών, που δεν υποβοηθούνται από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

    Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

    Οι γαλαντομίες της κορυφαίας διοικητικής πεντάδας «αποτυπώνονται» και στην επικείμενη διανομή μερίσματος 10,1 εκατ. ευρώ (0,07 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου) έπειτα από πολλά χρόνια… ξηρασίας.

    Καθώς τα πέντε εκτελεστικά μέλη της Άβαξ, κατέχουν εν συνόλω το 63,25% των μετοχών της εταιρείας θα λάβουν 6,37 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη χρηματική διανομή.

    Σε θέση μετοχικού ηγέτη ο ηλικίας 51 ετών Χρήστος Ιωάννου κατέχει του 33,3% του κατασκευαστικού Ομίλου, με συνέπεια να του αναλογούν μερίσματα 3,36 εκατ. ευρώ. Στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο μειοψηφική συμμετοχή έχουν και άλλα μέλη της οικογένειας Ιωάννου, όπως και της συγγενικής των Χριστοδούλου.

    Στην πρόσφατη παρουσίαση που έγινε στην Ένωση Θεσμικών η οικογένεια του 68χρονου Θεσσαλονικιού Κωνσταντίνου Μιτζάλη εμφανίζεται να κατέχει ποσοστό 19,8%. Για το οποίο τα αναλογούντα προς είσπραξη μερίσματα ανέρχονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ, προ φόρου πάντα.

    Στην ίδια παρουσίαση το ποσοστό της οικογένειας Κουβαρά ανέρχεται σε 9,1%, γεγονός που οδηγεί σε μερισματική ανταμοιβή περίπου 920.000 ευρώ.

    Ο επίσης Θεσσαλονικιός Κωνσταντίνος Λυσαρίδης, έχει όπως φαίνεται στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας 1.375.289 μετοχές (το 0,95%) που μεταφράζεται σε είσπραξη 69.000 ευρώ από τη χρηματική διανομή.

    Μέτοχος με ποσοστό 8,5% είναι και ο Στέλιος Χριστοδούλου, πρώτος ξάδελφος του Χρήστου Ιωάννου από την πλευρά της μητέρας, ο οποίος δεν μετέχει στο Δ.Σ. της Άβαξ. Του αναλογούν όμως μερίσματα 858.500 ευρώ.

    Στους υπόλοιπους 4.100 μετόχους μειοψηφίας που ελέγχουν αθροιστικά το 28,7%, θα δοθούν μερίσματα που υπολογίζονται σε οριακά κάτω από τα 2,9 εκατ. ευρώ. Προ φόρου που είναι 5% και βαρύνει επί το πλείστον τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των ιδιωτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Τριανταφύλλου (Motor Oil): Έχουμε ήδη επενδύσει 1 δισ. στην ενεργειακή μετάβαση- Σχέδια για 2,5 δισ. επενδύσεων

    Alpha Bank: Η ακτινογραφία των ελληνικών εξαγωγών – Ο δρόμος του επιχειρείν προς την εξωστρέφεια

    ΗΠΑ: Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία



    ΣΧΟΛΙΑ