• Business

    Ιδρύθηκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας: Ποιοι αναλαμβάνουν τα ηνία


    Πραγματικότητα αποτελεί πλέον το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ (ΕΧΕ Α.Ε.) καθώς κατατέθηκε η πράξη σύστασής της στο ΓΕΜΗ. Η εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 5 εκ. ευρώ θα έχει μέτοχους το ΛΑΓΗΕ με ποσοστό 22%, τον ΑΔΜΗΕ με 20% το ΔΕΣΦΑ με 7%, την ΕΧΑΕ με 31% και την EBRD με 20%.

    Συγκροτήθηκε σε σώμα και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), η οποία θα αναλάβει τη λειτουργία της υφιστάμενης χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια του ενεργειακού χρηματιστηρίου από τον Απρίλιο του 2019, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή.

    Το Δ.Σ. της ανώνυμης εταιρείας είναι 9μελές, με πρόεδρο τον Αθανάσιο Σαββάκη, μέλος της διοικούσας επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών και πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.  Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Μιχάλης Φιλίππου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ.

    Στα μέλη περιλαμβάνονται ο Αριστείδης Τασούλης (επιχειρησιακός διευθυντής ρυθμιστικών και ευρωπαϊκών θεμάτων του ΛΑΓΗΕ), ο Ιωάννης Καμπούρης (μέλος του Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ), ο Γεράσιμος Αυλωνίτης, ο Δημήτριος Καραϊσκάκης (Μέλος του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών), o Hannes Takacs από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ο Μαρίνος Χριστοδουλίδης (πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου) και ο Δημήτριος Παπαντώνης (καθηγητής ΕΜΠ).

    Το πρώτο βήμα για την προώθηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα είναι η εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Αντικείμενο του θα είναι η σύσταση δύο εταιριών. Η πρώτη θα αναλάβει την εκκαθάριση, το διακανονισμό και τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου των τριών αγορών (Προθεσμιακή, Προημερήσια και Ενδοημερήσια). Η δεύτερη εταιρία θα παρέχει υποστήριξη προς το ΛΑΓΗΕ με συστήματα Πληροφορικής και τεχνογνωσία προηγμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως Λειτουργός των τριών αγορών.

    Σύμφωνα με το νέο μοντέλο στόχος που θα υιοθετήσει η χώρα για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού θα δημιουργηθούν 4 αγορές όπου θα διενεργούνται συναλλαγές για διαφορετικά προϊόντα: η αγορά επόμενης ημέρας, η ενδοημερήσια αγορά, η προθεσμιακή αγορά και η αγορά εξισορρόπησης.

    Μεταξύ άλλων το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα διενεργεί την εκκαθάριση των ποσοτήτων πώλησης και αγοράς ενέργειας, θα υπολογίζει τη χρηματική αξία, θα αναλαμβάνει και θα διαχειρίζεται τον πιστωτικό κίνδυνο των συναλλαγών και θα ασκεί το διακανονισμό στις αγορές.



    ΣΧΟΛΙΑ