• Business

    Ιχθυοκαλλιέργειες: Στα 50 εκατ. ευρώ η ζημιά από την πανδημία – Αγωνία για την καταβολή των αποζημιώσεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Απόστολος Τουρολιάς

    Απόστολος Τουρολιάς, ΕΛΟΠΥ


    Στο… περίμενε βρίσκονται εδώ και περίπου εννέα μήνες οι παραγωγοί ιχθυοκαλλιέργειας αναφορικά με την καταβολή των αποζημιώσεων για το πλήγμα από την πανδημία.

    Σύμφωνα με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου (ΕΛΟΠΥ, ΠΑΝΕΜΙ και ΣΕΘ), παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων αρχών παρατηρείται αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται οι αντοχές των επιχειρήσεων σε μια κρίσιμη συγκυρία.

    Όπως λέει στο mononews, o πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουρολιάς, τα χρήματα για την στήριξη του κλάδου προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός ούτε με ένα ευρώ. Αναρωτιέται μάλιστα, γιατί καθυστερούν τόσο πολύ οι διαδικασίες –ακόμη δεν έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την κατάθεση των σχετικών φακέλων αποζημίωσης-, τη στιγμή που οι πόροι είναι άμεσα διαθέσιμοι ενώ εάν δεν εκταμιευθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά.

    Την αγωνία επιτείνει η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης εδώ πολλούς μήνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξέλιξη της υπόθεσης. «Θέλουμε μια επίσημη ενημέρωση, ώστε ο κάθε επιχειρηματίας ξεχωριστά να αποφασίσει πως ακριβώς θα χειριστεί την κατάσταση», σημειώνει και τονίζει πως οι παραγωγοί ιχθυοκαλλιέργειας είναι οι μόνοι από την έναρξη της πανδημίας που δεν έχουν λάβει κρατική ενίσχυση.

    Στη σκιά των lockdown

    Όπως λέει ο ίδιος, ούτε οι ενισχύσεις του προγράμματος «de minimis» οι οποίες έχουν ανακοινωθεί επίσημα από το βήμα της Βουλής το περασμένο καλοκαίρι δεν έχουν ακόμη κατευθυνθεί στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τον κ. Τουρολιά, οι παραγωγοί ιχθυοκαλλιέργειας απαγορεύεται να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σύστησε η Πολιτεία για την ανακούφιση των πληγέντων από τις επιπτώσεις της Covid-19, όπως το ΤΕΠΙΧ καθώς διαθέτουν δικό τους Ταμείο στήριξης. .

    Η αποζημίωση του κλάδου θεωρείται περισσότερο αναγκαία από ποτέ καθώς μέρα με την μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας της κλιμάκωσης των περιορισμών στις βασικές αγορές που κατευθύνεται το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Αγγλία.  Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα, παρατηρείται ραγδαία πτώση κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των παραγγελιών από την Ιταλία.

    Αγωνία για τα Χριστούγεννα των Ιταλών  

    Η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της κατανάλωσης την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, όπου οι Ιταλοί παραδοσιακά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριών έχουν «παγώσει» τις παραγγελίες από την ιταλική αγορά. «Πολλά συμβόλαια είναι στον αέρα καθώς δεν υπάρχει ορατότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν οι περιορισμοί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Υπολογίζεται ότι η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια από την αρχή της πανδημίας έχει απωλέσει έσοδα αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ εξαιτίας των επιπτώσεων του Covid-19.

    Αυτό αντιστοιχεί μεσοσταθμικά σε απώλεια περίπου 12% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου. Ωστόσο, για όσες εταιρείες δεν εξάγουν στην Ισπανία, –η οποία ειρήσθω εν παρόδω αναγκάστηκε να εισάγει τεράστιες ποσότητες μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστη η εγχώρια παραγωγής της από μια ισχυρή καταιγίδα-, οι απώλειες υπερβαίνουν ακόμη και το 20% του ετήσιου τζίρου τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Κορκίδης: Είναι απειλή ότι μόνο το 17% των εμπορικών ΜμΕ διαθέτει e-shop

    Φον ντερ Λάιεν: Αύριο εγκρίνεται σύμβαση για έως και 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer

    Ξαναχτύπησε η QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο – Ποια εταιρεία βάζει τώρα στο στόχαστρο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ