• Business

    «ICG»: Αποδίδει καρπούς η επένδυση της ΕΝΤΕΚΑ στα θερμοκήπια

    • Άννα Διανά

    Παναγιώτης Λαδακάκος, Πρόεδρος IGC


    H στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ ΑΕ- πρωτοπόρου στον τομέα ΑΠΕ, στον πρωτογενή τομέα με τη δημιουργία ενός πρότυπου υδροπονικού θερμοκηπίου, αποδίδει καρπούς.

    Η εταιρεία (Intelligent Green Corps) που σύστησαν πριν τρία χρόνια, συνεργάζεται ήδη με τις περισσότερες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μέσα από τις οποίες πωλούνται καθημερινά 30.000 τεμάχια φυλλώδη πράσινα λαχανικά με το εμπορικό σήμα ο «Μαγικός Κήπος».

    Επένδυση 10 εκατ. ευρώ

    Η δραστηριότητα της IGC αναπτύσσεται σε μια έκταση 25,5 στρεμμάτων στο Κάστρο Βοιωτίας. Μια επένδυση που ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ και έχει παραγωγική δυναμικότητα 9,5 εκατομμυρίων φυλλωδών λαχανικών ετησίως. Σε έξι με επτά χρόνια αναμένεται η απόσβεση στην επένδυση ενώ εκτιμάται ότι φέτος θα υπάρξει λειτουργική κερδοφορία.

    Η Τουρκία έχει ξεφύγει πολύ μπροστά

    Οι σχετικές επισημάνσεις έγιναν χθες από τους επικεφαλής της εταιρείας σε ειδική ημερίδα, όπου όμως έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες με την Τουρκία να έχει ξεφύγει πολύ μπροστά παρά την κοινή αφετηρία των δύο χωρών σε αυτόν τον τομέα.

    «Μαζί με Τούρκους ξεκινήσαμε και τώρα είμαστε πίσω καθώς αυτοί έχουν περίπου 800.000 στρέμματα» ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης Διευθύνων Σύμβουλος της IGC σημειώνοντας ότι: «στις αρχές του 2000 η θερμοκηπιακή καλλιέργεια ήταν 60 χιλιάδες στρέμματα. Κι αυτή τη στιγμή είναι στα ίδια επίπεδα. Η Τουρκία έχει φτάσει τα 800 χιλ και είμαι βέβαιος ότι από αυτά, έχει τα 100 χιλ στρέμματα με προηγμένες καλλιέργειες την ώρα που εμάς δεν ξεπερνούν τα 2.000 στρέμματα».

    Εισαγωγές αντί θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα

    Η αυξανόμενη ζήτηση για εξαγωγές αλλά και εγχώρια κατανάλωση θα μπορούσε να καλύπτεται από την θερμοκηπιακή καλλιέργεια αν υπήρχε η στήριξη της πολιτείας, όπως συμβαίνει στην Τουρκία επισημάνθηκε.

    Όπως τόνισαν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση, η εκπαίδευση και η απουσία στρατηγικής από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Οι Τούρκοι σου φέρνουν στην πόρτα τη γεωθερμία» σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης αναφερόμενος σε πρόσφατες ενέργειες στη γειτονική χώρα, όπου έχει γίνει πρόσκληση επενδυτών, σε περιοχή, όπου ήδη έχει αναπτυχθεί αξιοποίηση γεωθερμικού πεδίου διασφαλίζοντας την απαραίτητη φτηνή ενέργεια θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας. «Δεν έχουμε εμείς άραγε γεωθερμία» αναρωτήθηκε αντιπαραβάλλοντας το τι συμβαίνει σε Ελλάδα και Τουρκία.

    Η χώρα δεν πρέπει να μένει πίσω

    Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, Πρόεδρος IGC και μέτοχος της ΕΝΤΕΚΑ που έχει επενδύσει στην IGC, τόνισε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη να έρθει με υψηλές τεχνολογίες και ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμο. Η χώρα δεν πρέπει να μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες πρόσθεσε. Επιπλέον εστίασε στην ποιότητα των προϊόντων υδροπονίας. Ειδικότερα, τόνισε «στην Ελλάδα υπάρχουν τα προϊόντα της γης, τα βιολογικά και η υδροπονία. Η τιμή των προϊόντων υδροπονίας είναι μεταξύ ενός προϊόντος απλού και ενός βιολογικού.

    Και μάλιστα πιο ανταγωνιστική. Είναι άραγε καλύτερο το βιολογικό; Οχι γιατί ναι μεν παράγεται βιολογικά αλλά έχει φυτοφάρμακα. Αλλά το εδώ δεν έχει φάρμακα και είναι γευστικά άρτιο. Κανονικά θα έπρεπε να πωλείται πιο ακριβά από βιολογικό. Αλήθεια είναι ότι είναι στη τιμή είμαστε πολύ πιο κάτω κι έτσι ζοριζόμαστε να το φέρουμε εις πέρας. Αντιμετωπίσαμε, δε, μεγάλα προβλήματα όταν ξεκινήσαμε την επένδυση, καθώς ανοίξαμε στην πανδημία μέσα, χωρίς τον κλάδο HORECA και με το ενεργειακό κόστος σε δυσθεώρητα κόστη» πρόσθεσε ο κ. Λαδακάκος που είναι και πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ. Να σημειωθεί ότι το ενεργειακό κόστος εκτινάχθηκε στις μέρες της κρίσης, από τις 100 χιλ το χρόνο στις 750 χιλ αλλά με τις επιδοτήσεις “μαζεύτηκε” σε ανεκτά επίπεδα.

    Πέντε φορές υψηλότερη παραγωγικότητα στην υδροπονία

    Να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Δημήτρης Σάββας η υδροπονία έχει 5 φορές πάνω παραγωγικότητα, ενώ περίπου 1860 στρέμματα είναι τα υψηλής τεχνολογίας θερμοκήπια στην Ελλάδα, είτε εδάφους είτε υδροπονικά.

    Τέλος ο Βασίλειος Γούναρης, επικεφαλής της BASF στην Ελλάδα που προμηθεύει με σπόρους το “Μαγικό κήπο” ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ένα βασικό πλεονέκτημα στη δεδομένη συγκυρία. “Εχει τον ήλιο. Τα θερμοκήπια μετακινούνται στο Νότο και πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να προχωρήσουμε” τόνισε σημειώνοντας ότι η υδροπονία έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι ασφαλής, ενώ δημιουργεί θέσεις εργασίας. Με επιστημονικό τρόπο να το καταθέσουμε στην πολιτεία. Να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή υδροπονία και να στείλουμε προϊόντα στην Ευρώπη” τόνισε.

    Διαβάστε επίσης

    «Αυγάτισαν» τα φορο-έσοδα χωρίς να αυξηθούν οι φόροι – Πώς θα μπει 1,5 δις παραπάνω στα ταμεία το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ