• Οικονομία

    «Αυγάτισαν» τα φορο-έσοδα χωρίς να αυξηθούν οι φόροι – Πώς θα μπει 1,5 δισ. παραπάνω στα ταμεία το 2024

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Αύξηση των φορολογικών εσόδων χωρίς να έχει αυξηθεί ούτε ένας φόρος αποκαλύπτουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

    Πρόκειται για μια… φυσιολογική διαδικασία, η οποία στη χώρα μας έχει να εμφανιστεί δεκαετίες, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων.

    Φέτος, τα φορολογικά έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 9,1% σε σχέση με πέρυσι.

    Αυτό οφείλεται στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή οι επιχειρήσεις παρουσίασαν περισσότερα κέρδη και οι μισθωτοί δήλωσαν μεγαλύτερα εισοδήματα.

    Δεν αποκλείεται ορισμένα από αυτά τα φορολογικά έσοδα να εμφανίστηκαν επειδή τους «τσίμπησε» η εφορία, δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια να αποτελούσαν «μαύρο χρήμα».

    Πάντως, στο προσχέδιο τα εσοδα του κράτους αναμένεται να διαµορφωθούν φέτος σε 61,3 δισ. ευρώ, από 56,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Η επίδοση αυτή οφείλεται:

    1. Στους υψηλούς ρυθµούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας

    2. Στη σηµαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων

    3. Στην αύξηση των µισθών και συντάξεων

    4. Στα πληθωριστικά φαινόµενα, ως αποτέλεσµα της παγκόσµιας ενεργειακής κρίσης (µε πολύ µικρότερη συµβολή βέβαια το 2023 σε σχέση µε το 2022)

    5. Στην εκτεταµένη χρήση πιστωτικών καρτών και στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Σε απόλυτους αριθμούς όμως, η εικόνα αποκαλύπτει τους πραγματικούς «υπαίτιους» αυτής της αύξησης των εσόδων.

    Ο φόρος εισοδήµατος νοµικών προσώπων είναι αυξημένος κατά 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή θα φτάσει τα 7,1 δισ. ευρώ φέτος (από αυτά 630 εκατ. ευρώ η έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων) έναντι των 4,7 δισ. ευρώ πέρυσι. Πηγές του οικονομικού επιτελείου αποδίδουν αυτή την αύξηση στην επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, που έφερε αύξηση τζίρου και κερδών στις εταιρείες.

    Επίσης, ο φόρος εισοδήµατος φυσικών προσώπων θα είναι αυξημένος φέτος κατά 1 δισ. ευρώ (12,2 δισ. ευρώ φέτος έναντι 11,2 δισ. ευρώ πέρυσι) και

    Φόροι όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ θα είναι αυξημένοι κατά επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ (33,7 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 32,1 δισ. ευρώ πέρυσι).

    Πρόσθετα φορο-έσοδα και το 2024

    Πρόσθετα φορολογικά έσοδα 1,576 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στις εισπράξεις από ΦΠΑ (+1,147 δισ. ευρώ), αλλά και στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (+739 εκατ. ευρώ) παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

    Η αύξηση του φόρου εισοδήματος συνδέεται με την αύξηση των αμοιβών που αναμένεται το 2024.

    Τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 62,901 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1,576 δισ. ευρώ ή 2,6% έναντι του 2023, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης μεγέθυνσης της οικονομίας, όπως αντικατοπτρίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις.

    Πιο συγκεκριμένα:

    Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 35,108 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.401 εκατ. ευρώ ή 4,2% έναντι του 2023.

    Ειδικότερα:

    *τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 24,271 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,147 δισ. ευρώ έναντι του 2023 και

    *οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,136 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 28 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

    Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,487 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.

    Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 21,558 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 597 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του 2023.

    Ειδικότερα:

    • ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 13,011 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 739 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, συνδεόμενος με την αναμενόμενη αύξηση των αμοιβών,
    • ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 6,935 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 185 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, λόγω εξισορρόπησης των παραγόντων που επέδρασαν δημοσιονομικά στο προηγούμενο οικονομικό έτος (προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης).

    Διαβάστε επίσης:

    Πρωτογενές πλεόνασμα 5,58 δισ. στο οκτάμηνο – Έκρηξη φορολογικών εσόδων

    Θεοχάρης: Στα €600 εκατ. αναμένονται να φτάσουν τα φορολογικά έσοδα από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού

    Οι φόροι που έφεραν υπερέσοδα στα κρατικά ταμεία – Πάνω από 2,1 δισ. στο πεντάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ