• Business

    Retail & More: Με εξαγορές η επέκταση της Carrefour στην Ελλάδα

    • Άννα Διανά
    Βασίλης Στασινούλιας, CEO της Retail & more - Carrefour

    Βασίλης Στασινούλιας, CEO της Retail & more – Carrefour


    Σε επέκταση δικτύου καταστημάτων μέσω εξαγορών προχωρά η Retail and More, η εταιρεία, που «τρέχει» την δεύτερη εποχή της Carrefour στην Ελλάδα.

    Την ίδια ώρα μπαίνει στην αγορά της Βουλγαρίας αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη του σήματος Carrefour στη γειτονική χώρα με master franchise agreement.

    Σε συζήσεις με αλυσίδες σούπερ μάρκετ

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews, η διοίκηση της εταιρείας συμφερόντων του κ. Νίκου Βαρδινογιάννη και θυγατρική του ομίλου AVE, βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ με στόχο την εξαγορά και την ταχεία ανάπτυξη του δικτύου της.

    Όπως αναφέρουν στο mononews πηγές από την εταιρεία, οι συζητήσεις με τη μια εκ των τριών αλυσίδων, είναι πολύ προχωρημένες ωστόσο δεν έχει κλείσει ακόμη οριστικά. Πρόκειται για την αλυσίδα Economy, που διατηρεί ένα δίκτυο 11 καταστημάτων στην Αττική.

    Κοντά σε συμφωνία με την Economy

    Η εταιρεία έχει παρουσία στην αγορά από το 2013 με το άνοιγμα από τους εταίρους Θεοδόση Χουλιόπουλο και Παναγιώτη Τσιάνα των πρώτων δύο καταστημάτων στην Νέα Σμύρνη και το Παγκράτι.

    Τα καταστήματα που λειτουργούν είναι σε μισθωμένα ακίνητα ενώ η εταιρεία διατηρεί συνεργασία με την αλυσίδα Market In από την οποία προμηθεύεται προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

    Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις που αφορούν στη χρήση του 2021 – και οι οποίες αναρτήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο- είχε κύκλο εργασιών 9,2 εκατ. ευρώ, με μια ανάπτυξη της τάξης του 2,5% και κέρδη μειωμένα κατά 62% στις 140.000 ευρώ.

    Τα καταστήματά της είναι μικρού μεγέθους, ανήκουν στην κατηγορία των convenience stores κάτι που ταιριάζει με το μοντέλο σούπερ μάρκετ που αναπτύσσει η Retail & More είτε εταιρικά είτε με το σύστημα δικαιόχρησης. Επικεντρώνεται στα μικρά καταστήματα με το σήμα Carrefour Express και στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ με το σήμα Carrefour Market.

    Δίκτυο 30 καταστημάτων

    Σήμερα έχει ένα δίκτυο 29 καταστημάτων με την τελευταία προσθήκη ενός εταιρικού καταστήματος 850 τ.μ. στον Εύοσμο ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα ανοίξει ένα νέο εταιρικό κατάστημα στην αγορά Μοδιάνο.

    Εφόσον οριστικοποιηθεί η εξαγορά της Economy το δίκτυο της εταιρείας θα φτάσει στα 41 καταστήματα.

    «Κλείνει» η συμφωνία για το master franchise στη Βουλγαρία

    Παράλληλα η εταιρεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι στη φάση υπογραφών για την ανάληψη του master franchise της Carrefour στη Βουλγαρία, όπου θα αναπτυχθεί δίκτυο καταστημάτων της ίδιας τυπολογίας με την ελληνική αγορά.

    Η Retail & More ιδρύθηκε το 2021 με στόχο την επανεκκίνηση του Brand Carrefour στην Ελλάδα με τη λειτουργία και ανάπτυξη των καταστημάτων λιανικής με την επωνυμία Carrefour καθώς και την προώθηση των προϊόντων Carrefour στην ελληνική αγορά.

    Ο τζίρος του 2022

    Το 2022, στην πρώτη της ολοκληρωμένη οικονομική χρήση ο κύκλος εργασιών της ανήλθε το στο ποσό των 952.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, ο τζίρος αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη αναπτύσσει τις οργανωτικές δομές της. Για τον λόγο αυτό το αποτέλεσμα προ φόρων της περιόδου ήταν ζημιογόνο και αντιστοιχεί σε 995.000 ευρώ.

    Ωστόσο, η ζημία αυτή καλύφθηκε στο σύνολό της από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στη χρήση, ποσού 1 εκατ. ευρώ.

    Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το ζητούμενο σε αυτή τη φάση δεν είναι η κερδοφορία αλλά η ανάπτυξη του δικτύου και οι οργανωτικές υποδομές που θα οδηγήσουν σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

    Άλλωστε και η μητρική στην ενημέρωσή της σχετικά με τη νέα δραστηριότητα τονίζει ότι δεν αναδείχθηκε εντός του 2022 κάτι που, ωστόσο, αναμένεται να συμβεί στην τρέχουσα χρήση, και θα αποτυπωθεί στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου.

    Στροφή της AVE στην αγορά FMCG

    Σημειώνεται ότι λίγους μήνες πριν ο όμιλος AVE αύξησε το ποσοστό συμμετοχής του στην εταιρεία, το οποίο έχει διαμορφωθεί πλέον στο 65% γεγονός που καταδεικνύει την επικέντρωση στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που αφορούν στην κατηγορία FMCG.

    Στην κατεύθυνση αυτή ο Ομιλος AVE, έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασίες με σημαντικές εταιρείες του χώρου, όπως η READY, αμερικανική εταιρεία παραγωγής premium sports drink, στην οποία έχει συμμετοχή και η οικογένεια Αντετοκούμπο, η FERRO, εταιρεία παραγωγής αρτοποιημάτων και η ΙΝΑΧΟΣ εταιρεία που βρίσκεται στη Γραμμένη Φθιώτιδας και παράγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα Ρούμελη.

    Διαβάστε επίσης:

    Carrefour: Ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο κατάστημα στην Αττική

    Σκρέκας: Τα μέτρα αλά Carrefour για την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ – Στη σέντρα οι προμηθευτές\

    Carrefour: Εξαγοράζει σούπερ-μάρκετ των Cora και Match αξίας €1,05 δισ.

    ──────────────────

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ