• Business

    Οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street πρωταγωνιστούν στα deals του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

    • NewsRoom

    Oι CEOs των Goldman Sachs, Bank of America, JP Morgan και Morgan Stanley


    Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει ανοίξει νέους ορίζοντες δραστηριοποίησης στις «ταλαιπωρημένες» αμερικάνικες τράπεζες που τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την αδράνεια στον κλάδο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Η τεράστια κινητικότητα για την εξαγορά ευρωπαϊκών ομάδων έχει συγκεντρώσει τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street, όπως Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley και Bank of America, οι οποίοι τρέχουν να πρωταγωνιστήσουν είτε ως σύμβουλοι είτε ως πάροχοι χρηματοδότησης.

    Η περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    Η διαδικασία της εξαγοράς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία μέχρι στιγμής έχει εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ ενός από τους πλουσιότερους Βρετανούς και ενός Σεΐχη του Κατάρ, επανέφερε στη δημοσιότητα ότι πίσω από κάθε δραστηριότητα που αφορά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρό, οι τράπεζες της Wall Street προσπαθούν να εμπλακούν.

    Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον αθλητισμό, αναμένεται να προσεγγίσει κι άλλους δυνατούς παίκτες, πίσω από τους οποίους θα συρρεύσουν και επενδυτικές τράπεζες.

    Μέχρι στιγμής ο πόλεμος προσφορών είναι μεταξύ του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Τζιμ Ράτκλιφ, μεγάλου οπαδού της ομάδας, ο οποίος έχει ως συμβούλους τη Goldman Sachs και την JP Morgan, για να διεκδικήσει την εξαγορά της ομάδας από τους Γκλέιζερς και του σεΐχη Τζάσιμ μπιν Χαμάντ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι, προέδρου της Ισλαμικής Τράπεζας του Κατάρ και γιου του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος συνεργάζεται με την Bank of America Corp. για την προσφορά του για τον σύλλογο.

    Και το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό με το fund Elliott Management του δισεκατομμυριούχου Paul Singer να φέρεται ότι υπέβαλλε πρόταση για χρηματοδότηση της προσφοράς. Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, το Elliott δεν επιδιώκει την πλήρη εξαγορά, αλλά θα ήταν πρόθυμο να αναλάβει ένα μερίδιο στον σύλλογο ή να παράσχει χρηματοδότηση χρέους, ή και τα δύο.

    Η ευκαιρία των εξαγορών

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, ένα παιχνίδι που μέχρι πριν μερικές δεκαετίες  αφορούσε μόνο συγκεκριμένες ελίτ, πλέον, με το διεθνές ενδιαφέρον που έχει προκύψει για τις ομάδες ποδοσφαίρου και την εμπλοκή των funds, έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες business των αμερικανικών τραπεζών.

    «Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες έχουν συνειδητοποιήσει ότι το ποδόσφαιρό είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να τη χάσουν», ανέφερε στο Bloomberg o David Bick, πρόεδρος της βρετανικής εταιρείας συμβουλευτικής, Square1 Consulting.

    Το ποδόσφαιρό ήταν για δεκαετίες μία ευκαιρία για κέρδη, μόνο που μέχρι το 2000, η πρόσβαση ήταν πολύ περιορισμένη. Τα πράγματα άλλαξαν το 2000 με την εξαγορά της Chelsea FC από τον Ρώσο Ρομάν Αμπράμοβιτς και την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, από τους Αμερικανούς Γκλέιζερ.

    Οι τραπεζίτες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν απορροφηθεί στον κλάδο των τεχνολογιών, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών, πλέον δραστηροποιούνται στα ποδοσφαιρικά deals.

    Και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν δει πολλά τέτοια παραδείγματα.

    Για την αγορά της Τσέλσι, ο Tοντ Μπόελι  και το Clearlake Capital προσέλαβαν την Goldman Sachs και την Deutsche Bank AG, καθώς και τους ειδικούς συμβούλους Moelis & Co. και Robey Warshaw LLP για να ολοκληρωθεί το deal.

    Υπάρχει επίσης το παράδειγμα της Liverpool FC, μία ακόμα μεγάλη ομάδα της Αγγλίας, της οποίας ο Αμερικανός ιδιοκτήτης Fenway Sports Group Holdings LLC συνομιλεί με πιθανούς επενδυτές και συνεργάζεται με την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg News.

    Οι παγίδες

    Δεν είναι όμως όλα ρόδινα στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Οι περισσότερες ομάδες της Ευρώπης κρύβουν πίσω τους ιστορίες οικονομικής κακοδιαχείρισης, με τους εξωτερικούς επενδυτές να έχουν δυσκολευτεί στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα κύμα κινεζικών επενδύσεων, που ανακλήθηκε λόγω της κακοδιαχείρισης που εντόπισαν. Οι αγγλικές Σαουθάμπτον FC και  Άστον Βίλα FC, η Ατλέτικο Μαδρίτης στην Ισπανία και η ιταλική Μίλαν έχουν δει Κινέζους ενδιαφερόμενους επενδυτές να αποσύρονται τα τελευταία χρόνια.

    Προς το παρόν, πάντως, το μέγεθος των ποδοσφαιρικών συμφωνιών που βρίσκονται στα σκαριά δείχνουν ότι αναμένεται μια δυνατή χρονιά φέτος στον επαγγελματικό αθλητισμό. Η αξία  συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο έφτασαν το ρεκόρ των 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, ξεπερνώντας άνετα το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος.

    Εκτός όμως από τις εξαγορές ομάδων, οι τράπεζες αναζητούν κι άλλες ευκαιρίες που να σχετίζονται με το ποδόσφαιρο.

    Επιδιώκουν να συγκεντρώσουν χρήματα από εξωτερικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών ιδιωτικών μετοχών, μέσω συμφωνιών που συχνά συνδέονται με μελλοντικά δικαιώματα. Τον Ιανουάριο, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs και η JPMorgan υπέβαλαν χωριστές προτάσεις για την παροχή χρηματοδότησης χρέους στο πρωτάθλημα της Serie A της Ιταλίας. Στην Ισπανία, η Goldman Sachs βοηθά στη διευθέτηση κεφαλαίων για την ανανέωση του εμβληματικού αλλά προβληματικού σταδίου Camp Nou της Βαρκελώνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζασίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι: Ποιος είναι ο άγνωστος σεΐχης που θέλει να πάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ



    ΣΧΟΛΙΑ