• Business

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Κορυφώνεται η μάχη των μνηστήρων για την εξαγορά της θρυλικής ομάδας

    • Bloomberg

    Ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι, πρόεδρος της Ισλαμικής Τράπεζας του Κατάρ και ο “βασιλιάς των χημικών” Τζιμ Ράτκλιφ στη μάχη για την κατάκτηση της Μάντσεστερ Γουνάιτεντ.


    Κατάρ-Βρετανία σημειώσατε Χ, με δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους των δύο χωρών να έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάκτηση ενός κορυφαίου «τίτλου» στο χαρτοφυλάκιό τους: της ομάδας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι, πρόεδρος της Ισλαμικής Τράπεζας του Κατάρ και γιος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε προσφορά για την απόκτηση της ομάδας της αγγλικής Premier League.

    Η αρχική προσφορά του Κατάρ θα μπορούσε να αποτιμήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που επί του παρόντος ανήκει στην αμερικανική οικογένεια Γκλέιζερ, σε περίπου 5 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή 6 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το Bloomberg News.

    Στη μάχη «ρίχτηκε» και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει χρηματοδότηση από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc., και η εταιρεία του Ineos Group ανέφερε επίσης ότι είχε υποβάλει προσφορά για την πλειοψηφική ιδιοκτησία του συλλόγου.

    Και το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό με το fund Elliott Management του δισεκατομμυριούχου Paul Singer να φέρεται ότι υπέβαλλε πρόταση για χρηματοδότηση της προσφοράς. Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, το Elliott δεν επιδιώκει την πλήρη εξαγορά, αλλά θα ήταν πρόθυμο να αναλάβει ένα μερίδιο στον σύλλογο ή να παράσχει χρηματοδότηση χρέους, ή και τα δύο.

    Ποιος είναι ο μνηστήρας από το Κατάρ

    Οι αρχικές προσφορές για τον σύλλογο έπρεπε να γίνουν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, με την προσφορά του Κατάρ, από τον Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι, μέλος της βασιλικής οικογένειας, να περιλαμβάνει επένδυση στην ομάδα, προπονητικό κέντρο και γήπεδο.

    Ο όμιλος του Κατάρ, Sheikh Jassim’s Nine Two Foundation, που θα καταθέσει την προσφορά, περιλαμβάνει τον πατέρα του Σεΐχη Τζάσιμ, Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Επενδυτικής Αρχής του Κατάρ καθώς και πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Σεΐχης Τζάσιμ, ο οποίος ήταν προηγουμένως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse Group AG, εκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Σάντχερστ και ήταν πάντα οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως υποστηρίζει.

    «Η προσφορά σχεδιάζει να επιστρέψει τον σύλλογο στις παλιές του δόξες τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, και – πάνω απ ‘όλα – θα επιδιώξει να τοποθετήσει τους οπαδούς στην καρδιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για άλλη μια φορά», έγραψε ο Σεΐχης Τζασίμ στη δήλωση του.

    Ο Βρετανός φίλαθλος billionaire

    Ο Τζιμ Ράτκλιφ είναι ένας 70χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος, γεννημένος στο Όλνταμ του Μάντσεστερ. Η έδρα του όμως βρίσκεται στο Μονακό ως ιδιοκτήτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ineos. Πρόκειται για μία εταιρεία που είναι παγκόσμιος κατασκευαστής χημικών ουσιών παράγοντας από συσκευασίες μέχρι βαφές για smartphone.

    Από παιδί ήταν οπαδός της Μάντσεστερ και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της. Λάτρης του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων είναι ήδη ιδιοκτήτης της ομάδας Nice της Γαλλίας Ligue 1, της ελβετικής ομάδας FC Lausanne-Sport, της ποδηλατικής ομάδας Ineos Grenadiers και της ιστιοπλοϊκής ομάδας του Sir Ben Ainslie.

    «Θα βλέπαμε τον ρόλο μας ως μακροπρόθεσμοι θεματοφύλακες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για λογαριασμό των φιλάθλων και της ευρύτερης κοινότητας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ράτκλιφ, υποσχόμενος ότι θα επικεντρωθεί στην κατάκτηση του Champions League.

    Η περιουσία του εκτιμάται στα 13 δις δολάρια και βρίσκεται στο top ten των πλουσιότερων βρετανών.

    Ανεβαίνουν οι μετοχές της ομάδας

    Η οικογένεια Γκλέιζερ, που έχει στην κατοχή της τη Μάντσεστερ Γουνάιτεντ, τα τελευταία 17 χρόνια έχει μία τρικυμιώδη σχέση με τους οπαδούς της, οι οποίοι της καταλογίζουν ότι εκτόξευσε τα χρέη της ομάδας.

    Η είδηση ότι αναζητούν αγοραστή όχι μόνο χαροποίησε μεγάλο μέρος των οπαδών της αλλά σχεδόν διπλασίασε την αξία των μετοχών της Μάντσεστερ, δίνοντας στην εταιρεία μια χρηματιστηριακή αξία περίπου 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Μια συμφωνία για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη εξαγορά επαγγελματικού αθλητικού συλλόγου που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας τα 4,65 δισεκατομμύρια δολάρια που κατέβαλε πέρυσι ένας όμιλος με επικεφαλής τον κληρονόμο της Walmart Inc., Ρομπ Γουόλτον, για την ομάδα του Denver Broncos NFL.

    Οι περισσότεροι από τους συλλόγους της Premier League ανήκουν πλέον στην πλειοψηφία τους σε ξένους επενδυτές. Αυτό περιλαμβάνει την Newcastle United FC, η οποία αγοράστηκε από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας το 2021.

    Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έχει κατακτήσει ρεκόρ 13 πρωταθλημάτων Premier League, τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον των φιλάθλων του ποδοσφαίρου πάνω της, χάρη στις εντυπωσιακές επιδόσεις της.

    Διαβάστε επίσης:

    Οικογένεια Γκλέιζερ: Ποιοι βγάζουν στο σφυρί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ



    ΣΧΟΛΙΑ