• Business

    Οικογένεια Γκλέιζερ: Ποιοι βγάζουν στο σφυρί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    H οικογένεια Γκλέιζερ, ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γουνάιτεντ

    H οικογένεια Γκλέιζερ, ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γουνάιτεντ


    Ένας από τους πλουσιότερους συλλόγους στον παγκόσμιο αθλητικό κόσμο και από τους πιο επιτυχημένους στην ιστορία του ποδοσφαίρου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναζητεί υποψήφιους αγοραστές. Έπειτα από 17 χρόνια ιδιοκτησίας, η οικογένεια Γκλέιζερ δέχεται πλέον προσφορές για να πουλήσει την ιστορική ομάδα, ύστερα από μία τρικυμιώδη διοίκηση με αρκετές κόντρες και μεγάλα χρέη.

    Με ρεκόρ πρωταθλημάτων και νίκες στο Champions League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς συλλόγους. Γι’ αυτό και στο άκουσμα μόνο της είδησης ότι οι Γκλέιζερς είναι ανοιχτοί σε προτάσεις, τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, η εταιρεία Zara, ακόμα και ο πρώην ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ εξέφρασαν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους να διερευνήσουν δυνατότητες εξαγοράς της.

    Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ

    Αυτή τη στιγμή, οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι τα αδέρφια Γκλέιζερ: Αβραάμ, Τζόελ, Κέβιν, Μπράιαν, Ντάρσι και Έντουαρντ.

    Ο Μάλκολμ Γκλέιζερ, ο πατέρας τους κατέχοντας  το πλειοψηφικό μερίδιο στις αρχές του 2000, αποφάσισε να εξαγοράσει τον σύλλογο το 2005 έναντι του ποσού των 800 εκατ. λιρών (περίπου 1 δις. δολάρια τότε).

    Με την εξαγορά, η ομάδα «χρεώθηκε» εξαιτίας των χειρισμών της οικογένειας Γκλέιζερ κι ένα υπέρογκο χρέος, το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να διαχειριστεί με επιτυχία.

    Όταν ο Μάλκολμ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2006, ανέλαβαν τη διοίκηση της ομάδας τα αδέρφια  Τζόελ και ο Αβραάμ, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την καθημερινή λειτουργία του συλλόγου. Οι υπόλοιποι ανέλαβαν διευθυντικές θέσεις, μέχρι τον μέχρι τον Μάρτιο του 2021, όταν ένας από τα αδέρφια, ο Αβραάμ πούλησε της μετοχές του αξίας 70 εκατ. λιρών.

    Η δυναστεία των Γκλέιζερ

    Η οικογένεια, μετανάστες εβραϊκής καταγωγής από τη Λιθουανία, ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη. Ο Μάλκολμ άρχισε να εργάζεται ως πωλητής ρολογιών για να ζήσει την οικογένειά του και εξελίχθηκε σε έναν εκατομμυριούχο επιχειρηματία, όταν στράφηκε στο real estate.

    Ξεκίνησε με την αγορά μικρών σπιτιών και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε κτίρια που στέγαζαν τράπεζες, υγειονομικές εγκαταστάσεις και τηλεοπτικούς σταθμούς.

    Η πρώτη του επιχειρηματική δραστηριότητα στον αθλητικό έγινε με την εξαγορά μιας επαγγελματικής ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου, με έδρα τη Φλόριντα.

    Σύμφωνα με το Forbes, οι Γκλέιζερς έχουν χτίσει μία εντυπωσιακή αυτοκρατορίας ακινήτων και η περιουσία τους υπολογίζεται στα 4 δις δολάρια.

    Τα χρέη και η κόντρα με τους οπαδούς

    Η απόφαση του Μάλκολμ να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της ομάδας με δάνεια και όχι με δικά του χρήματα δημιούργησε την πρώτη ρήξη με τους οπαδούς και φόρτωσε τον σύλλογο με ένα δυσβάσταχτο χρέος.

    Η αποπληρωμή των τόκων εκτόξευσε το χρέος, το οποίο στα τέλη του 2020 είχε αυξηθεί κατά 133%.

    Κι ενώ τα χρέη ήταν ένα «αγκάθι» στη σχέση των οπαδών με τη διοίκηση, προκαλώντας κατά καιρούς πολλές διαμαρτυρίες, η οικογένεια κατά τη 17χρονη διοίκησή της σειρά εμπορικών συμβολαίων που εκτόξευσαν τα έσοδα του συλλόγου.

    Αλλαγή ιδιοκτησίας;

    Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, μια ενδεχόμενη πώληση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δις λίρες, ποσό που πλήρωσε τον περασμένο Μάιο μία κοινοπραξία με επικεφαλής των συνιδιοκτήτη των Los Angeles Todd Boehly, για να αγοράσει την Τσέλσι.

    «Θα αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές για να διασφαλίσουμε ότι εξυπηρετούμε καλύτερα τους φιλάθλους μας και ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μεγιστοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που διαθέτει ο σύλλογος σήμερα και στο μέλλον», ανέφεραν στη δήλωσή τους τα αδέρφια Αβραάμ και Τζόελ, κατά την ανακοίνωσή τους ότι θα εξετάσουν προσφορές εξαγοράς.

    Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι Γκλέιζερς θα παραχωρήσουν τον πλήρη έλεγχο της Γιουνάιτεντ. Μία εξέλιξη που δυσαρεστεί μεγάλο μέρος των οπαδών που θέλουν να διώξουν την αμερικάνικη οικογένεια από τη διοίκηση της αγαπημένης τους ομάδας.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι… μνηστήρες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Από την Apple και τον Μασκ έως τον Μπέκαμ και τον ιδρυτή των Zara

    Τέλος ο Κριστιάνο Ρονάλντο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ



    ΣΧΟΛΙΑ