• Business

    Η Ρωσίδα πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs που κέρδισε τη μάχη των κυρώσεων με τις ΗΠΑ

    • Bloomberg
    Έλενα Τιτόβα, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs (Πηγή: Bloomberg)

    Έλενα Τιτόβα, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs (Πηγή: Bloomberg)


    Με 30ετή εργασιακή εμπειρία σε τραπεζικούς κολοσσούς όπως Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS, η 56χρονη Έλενα Τίτοβα βρέθηκε εν μια νυχτί διαγραμμένη από τον παγκόσμιο χάρτη.

    Οι καταθέσεις της είχαν παγώσει, η εργασιακή της εμπειρία δεν είχε καμία βαρύτητα στις τράπεζες από τις οποίες ζήτησε δουλειά και βρέθηκε στο επίκεντρο ενός κυνηγητού των αμερικανικών αρχών.

    Μαύρη λίστα

    Η Τίτοβα εργάστηκε σε πολλά υποκαταστήματα κορυφαίων τραπεζών στη Ρωσία και στη συνέχεια παρέμεινε στην κρατική τράπεζα ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Με σπουδές στις ΗΠΑ και καταγωγή από την Ουκρανία, η Ρωσο-ουκρανή Έλενα, παραιτήθηκε από τη θέση της οχτώ ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

    Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς στη συνέχεια ερήμην της  βρέθηκε στη μαύρη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ. Ο λόγος; Το όνομά της είχε συνδεθεί με την Bank Otkritie, μία τράπεζα που οι ΗΠΑ είχαν στοχοποιήσει και θέσει υπό κυρώσεις αμέσως μετά την εισβολή.

    «Η ζωή μου άλλαξε για πάντα. Εργαζόμουν στις διεθνείς τράπεζες και είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα. Πλέον, η τράπεζα, στην οποία είμαι πελάτης στο Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται ακόμα και να επικοινωνήσει μαζί μου. Μου έκοψαν κάθε επικοινωνία», αναφέρει στο Bloomberg.

    Η Τίτοβα που έχει βρει καταφύγιο στο Ντουμπάι, κατέθεσε αίτηση για να διαγραφεί από τη μαύρη λίστα των κυρώσεων, μέσω των δικηγόρων της, τον Μάιο του 2022.

    Σε αυτή περιλαμβάνονταν αποδείξει ότι είχε αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ένα μήνα πριν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις. Δεν ήταν η μόνη άλλωστε από το διοικητικό συμβούλιο, που της επιβλήθηκαν κυρώσεις, γιατί το όνομά της εντοπίστηκε σε παλαιότερα έγγραφα ρωσικών φορέων.

    Μία πολύμηνη «οδύσσεια»

    Για μήνες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητούσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περίπτωσή της. Σύμφωνα με την ίδια δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με την απόφασή της να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Otkritie το 2017 μέχρι τα προσωπικά της οικονομικά στοιχεία.

    Για μήνες προσπαθούσε να ανταποκριθεί στα συνεχή αιτήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέχρι να καταφέρει να καθαρίσει το όνομά της από τη λίστα του.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν ακόμα πιο τραγικές ιστορίες στις λίστες των κυρώσεων. Ο Αντρέι Γκολίκοβ , ένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Otkritie, μπήκε στο λίστα των κυρώσεων κι όταν αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Ρωσία για θεραπεία καθώς έπασχε από καρκίνο, δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση στις καταθέσεις του στην Ευρώπη για να πληρώσει την αγωγή.

    Πολλοί ακόμα πολίτες, που δεν έχουν καμία σχέση με την κατηγορία των Ρώσων ολιγαρχών και ανήκουν περισσότερο σε αυτή του μέσου Ρώσου πολίτη, είχαν την ίδια τύχη με την Τίτοβα.

    Η περίπτωσή όλων αυτών που ταλαιπωρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες τράβηξε την προσοχή, όταν ένα πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Otkritie ο Ρώσος επενδυτής τεχνολογίας Ανατόλι Καρατσίνσκι κατέθεσε αγωγή κατά του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

    Τον περασμένο Μάιο, ο Καρατσίνσκι ήταν ο πρώτος από την τράπεζα, ο οποίος πέτυχε την διαγραφή του από τους καταλόγους των κυρώσεων.

    Ο Έριχ Φεράρι, δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Καρατσίνσκι στην προσφυγή του, δήλωσε ότι μία τέτοια διαδικασία είναι πιθανό να αποδεχθεί μακρά. «Έχουμε πελάτες οι οποίοι είχαν φύγει  πριν από πέντε, έξι ή και επτά χρόνια και οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν προβλήματα να αποκτήσουν λογαριασμούς σε τράπεζες», δήλωσε στο Bloomberg.

    Η περίπτωση του Τίνκοφ

    Πλούσιοι και ισχυροί Ρώσοι τους προηγούμενους μήνες είδαν τις καταθέσεις τους να παγώνουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία να τίθενται υπό καθεστώς κατάσχεσης.

    Πολλοί εξ’ αυτών έχουν βρει καταφύγιο στο Ντουμπάι ή στα νησιά Πουκέτ, ενώ δεν έχουν αποφευχθεί και τραγελαφικές καταστάσεις με «πρωταγωνιστές» τα πολυτελή τους γιοτ. Κάποιοι τα κρύβουν και τα μετακινούν συνέχεια για να ξεφύγουν από τα ραντάρ των αμερικανικών αρχών κι άλλοι αρνούνται ακόμα και την ύπαρξη των περιουσιακών τους στοιχείων.

    Η αντίδραση πολλών Ρώσων μεγιστάνων ήταν άμεση, με νομικές προσφυγές και δημόσιες τοποθετήσεις για υπερβολικές αντιδράσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Ο Ρώσος μεγιστάνας Όλεγκ Τίνκοφ βρέθηκε στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών για μήνες. Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή της εισβολής, τοποθετήθηκε δημόσια και την καταδίκασε.

    Μόλις τον Ιούλιο κατάφερε να διαγραφεί από τη λίστα των κυρώσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Το πολυτελές κρησφύγετο των Ρώσων ολιγαρχών από τις κυρώσεις

    Ρώσοι ολιγάρχες: Αγγίξαν τα 2 δισ. ευρώ τα παγωμένα assets στην Ιταλία

    Forbes: Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 152 δισ. δολάρια το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ