• Business

    Οι ομολογιούχοι της ΓEK Τέρνα ανοίγουν το δρόμο για το mega deal πώλησης της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Περιστέρης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Η κλεψύδρα του χρόνου αρχίζει πλέον και τυπικά να μετράει αντίστροφα, για το mega deal πώλησης του πλειοψηφικού «πακέτου» μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής. Της μεγαλύτερης εταιρείας στη χώρα που δραστηριοποιείται στην πράσινη ενέργεια, με το ενεργητικό της να προσεγγίζει τα 1,8 δις ευρώ.

    Σε ρόλο οδηγού των εξελίξεων είναι οι ομολογιούχοι των δύο  εκδόσεων του μητρικού ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα, συνολικής ονομαστικής αξίας 620 εκατ. ευρώ.

    Εκείνοι είναι που καλούνται να ανοίξουν το δρόμο, προκειμένου να τρέξει η επιζητούμενη συμφωνία εκχώρησης για την (κατά 37,298%) Τέρνα Ενεργειακή.

    Με δυνητικούς «μνηστήρες» αυτήν τη στιγμή το αυστραλιανό fund της Macquarie, που προβάλει ως φαβορί, καθώς επίσης και άλλους δύο, ισχυρούς ξένους «παίκτες» που έχουν δείξει ενδιαφέρον.

    Η προσφυγή στην…ετυμηγορία των ομολογιούχων καθίσταται αναγκαία και απορρέει από τους όρους των δύο ομολογιακών εκδόσεων, στις οποίες έχει προχωρήσει η ΓEK Τέρνα.

    Πρόκειται για 7ετή, ομόλογα ελληνικού δικαίου, που τελούν υπo διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Το πρώτο, με ονομαστική αξία 120 εκατ. ευρώ, βγήκε τον Μάρτιο του 2018 και έχει σταθερό επιτόκιο 3,95%, ενώ το δεύτερο, που έχει ονομαστική αξία 500 εκατ. ευρώ, εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 και φέρει επιτοκιακό κουπόνι 2,75%.

    Οι ομολογιούχοι και των δύο εκδόσεων προσκαλούνται σε γενική συνέλευση που θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου.

    Μοναδικό θέμα είναι η παροχή συναίνεσης στον εκδότη (ΓEK Τέρνα) για τη χρήση καθαρών εσόδων από την εκποίηση ενός εξαιρούμενου περιουσιακού στοιχείου. Ζήτημα που άπτεται της πώλησης της συμμετοχής στη θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή.

    Για τη λήψη της απόφασης απαιτείται η αυξημένη πλειοψηφία του 66,67% των ομολογιούχων, που αν δεν επιτευχθεί αρχικά θα οδηγήσει σε επαναληπτική γενική συνέλευση στις 30 Ιουνίου. Τυπικά και ουσιαστικά τα συμφέροντα των ομολογιούχων δεν θίγονται και ώς εκ τούτου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως».

    Εκ των πραγμάτων όλα τούτα έρχονται να επιβεβαιώσουν, αλλά και επιταχύνουν τις διεργασίες που αφορούν το mega deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής.

    Παρά το γεγονός  τέτοιου είδους συμφωνίες απαιτούν ικανό χρόνο για την υλοποίησή τους. Και τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποια επί της αρχής συμφωνία με δυνητικά ενδιαφερόμενο, ούτε και γίνονται αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

    Το ουσιώδες όμως είναι ότι το ενδιαφέρον διατηρείται ζεστό, χωρίς να έχει επισκιαστεί από τη διαταραχή του κλίματος στις αγορές.

    Με χρηματοοικονομικό σύμβουλο τη Goldman Sachs, το fund των Αυστραλών της Macquarie, που εξαγόρασε προ οκταμήνου το 49%  του ΔΕΔΔΗΕ έναντι συνολικού τιμήματος 2,1 δις ευρώ (μαζί με το καθαρό χρέος των 800 εκατ. ευρώ) φέρεται να αναπτύσσει έντονη κινητικότητα.

    Έχοντας μάλιστα μπει σε μια προκαταρκτική διαδικασία αναζήτησης επί μέρους διευκρινήσεων, από τον ελληνικό όμιλο με το μεγάλο χαρτοφυλάκιο στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Την ίδια στιγμή όμως είναι σε εξέλιξη και οι διμερείς συζητήσεις με άλλα δύο διεθνή Fund.

    Καθοριστικό στοιχείο το ύψος του τιμήματος

    Εκ των πραγμάτων η πεμπτουσία των επαφών δεν είναι άλλη από το ύψος του τιμήματος, που θα κρίνει ή όχι την επιτυχία του κυοφορούμενου deal.

    Τουλάχιστον σε ότι αφορά την Macquarie, το ζητούμενο είναι να συμφωνήσουν στην εξαγορά ποσοστού άνω του 50% της Τέρνα Ενεργειακής.

    Προχωρώντας στη συνέχεια σε δημόσια πρόταση για τα υπόλοιπα ποσοστά της μειοψηφίας.

    Έτσι όπως αποτυπώνονται τα μετοχικά δεδομένα στις οικονομικές καταστάσεις της περσινής χρήσης, το 37,298% της Τέρνα Ενεργειακής είναι στο χαρτοφυλάκιο του μητρικού ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα.

    Ποσοστό της τάξεως του 10,491% ελέγχεται από τον διοικητικό ηγέτη και …πιονέρο των ΑΠΕ Γιώργο Περιστέρη.

    Ενώ τρίτος κατά σειράν  μέτοχος είναι η Atlas Enterprices, εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, της οποίας το ποσοστό συμμετοχής έχει ανέβει τώρα στο 6,456% από το 6% που ήταν αρχικά.

    Η Macquarie, που ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής με στόχο τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός πράσινου, μεγάλου ενεργειακού κόμβου και με ευρωπαϊκή απήχηση, κρατάει φυσικά κλειστά τα χαρτιά της ως προς τίμημα.

    Το οποίο ανεπίσημες πηγές το «βλέπουν» να κυμαίνεται στα καταφανώς αισιόδοξα 22-23 ευρώ ανά μετοχή. Αν και ουδείς μπορεί να προδικάσει τα μελλούμενα…

    Σε αυτές τις τιμές πάντως η αποτίμηση της Τέρνα Ενεργειακής ανεβαίνει στα 2,549-2,665 εκατ. ευρώ.

    Έναντι της τρέχουσας που  έχει υποχωρήσει  στα 1,9 δισ. ευρώ (16,6 ευρώ η μετοχή) λόγω των δυσμενών χρηματιστηριακών συνθηκών.

     Οι συνεχείς κινήσεις στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν οδηγήσει την εγκατεστημένη ισχύ του Ομίλου, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στα 895,3 MW.

    Ο Όμιλος διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 406 MW στην Ελλάδα.

    Αναπτύσσει  ακόμη και επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 2.049 MW στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο και θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 3.000 MW μέχρι το 2025. Από εκεί κι έπειτα υπάρχει ο  αναβαθμισμένος στόχος των 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029.

    Που όπως λέει η Τέρνα Ενεργειακή, αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

    Τα 23 ευρώ ( 38,6% πάνω από την τρέχουσα τιμή της μετοχής) και η συνακόλουθη αποτίμηση των 2,665 δισ. ευρώ μεταφράζονται σε 16,5 φορές τα περσινά λειτουργικά κέρδη, που ενισχύθηκαν κατά 24,2%. Αν και εφέτος τα μεγέθη ενισχυθούν αντίστοιχα, τότε η αποτίμηση θα ισοδυναμεί με 13,3 φορές τα EBITDA.

    Κι όλα αυτά για έναν επιχειρηματικό όμιλο, του οποίου η καθαρή δανειακή θέση είναι τώρα στα 528 εκατ. ευρώ και φυσικά θα βαρύνει το μελλοντικό αγοραστή.

    Για το χαρτοφυλάκιο της μητρικής ΓEK Τέρνα, πώληση σε αυτά τα επίπεδα τιμών θα φέρει έσοδα της τάξεως των 994 εκατ. ευρώ.

    Με την εκχώρηση της θυγατρικής το καθαρό χρέος της ΓΕΚ Τέρνα θα μειωθεί στα επίπεδα των 580 εκατ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη και της ρευστότητας από την πώληση, θα βρεθεί να έχει καθαρό ταμείο άνω των 400 εκατ. ευρώ…

    Τα μεγέθη φαντάζουν εντυπωσιακά, αλλά μένει να αποτυπωθούν και στην πράξη.

    Διότι η συγκυρία στις αγορές αποτελεί από μόνη της έναν αστάθμητο παράγοντα στην όλη εξέλιξη του συζητούμενου mega deal.

     

    Διαβάστε επίσης:

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 27 Ιουνίου οι Συνελεύσεις των ομολογιούχων των ΚΟΔ 2018 και 2020

    Bloomberg: H ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αξιολογεί τις επιλογές της εν μέσω ενδιαφέροντος για την εξαγορά της

    Καζίνο Ελληνικό: Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ