• Business

    Μάχη με κάλπη για πρώτη φορά στον ΣΕΒ; Η «σκληρή» Ιουλία Τσέτη εναντίον του «πεισματάρη» Σπύρου Θεοδωρόπουλου

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Ιουλία Τσέτη, υποφήφιοι για ΣΕΒ

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος – Ιουλία Τσέτη


    «Κάλπες στον ΣΕΒ; Μοιάζει με ιστορία κάποιου ο οποίος αποφάσισε να πουλήσει παγωμένα αναψυκτικά στη Βόρεια Αλάσκα, είναι κάτι σαν ανέκδοτο» μου είπε πρόσφατα σε δείπνο ονομαστικής εορτής, βετεράνος επιχειρηματίας που έχει αποσυρθεί αφήνοντας στον γιο του όλη την ενεργό δράση.

    Και έχει δίκαιο. Πολλοί θυμούνται ακόμη την εποχή που ήταν να αποσυρθεί από την Προεδρία ο Θόδωρος Δ. Παπαλεξόπουλος. Σχεδόν έξι μήνες πριν από την τυπική εκλογή, είχε εγκατασταθεί σε ένα γραφείο στον 1ο όροφο στην οδό Ξενοφώντος, ο Ιάσων Στράτος και μελετούσε τα έγγραφα και στις δραστηριότητες του Συνδέσμου.

    Ουδείς είχε διανοηθεί να ρωτήσει τότε «μα τι γυρεύει ο Ιάσονας της πάλαι ποτέ κραταιάς «Πειραϊκής-Πατραϊκής» στο νεοκλασικό του ΣΕΒ με δικό του γραφείο τόσο καιρό;».

    Όλοι γνώριζαν  ότι είναι ο επόμενος Πρόεδρος του ΣΕΒ «και τα σκυλιά δεμένα» που λένε.

    Τέσσερις ισχυρές οικογένειες, Στασινόπουλοι-Κανελλόπουλοι-Παπαλεξόπουλοι-Κυριακόπουλοι, το λεγόμενο «ιερατείο» είχαν πάρει την απόφαση με εισηγητή τον τότε «Πατριάρχη» της ελληνικής βιομηχανίας, το Νικόλαο Στασινόπουλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο οποίος ουδέποτε εμφανιζόταν ενώπιον δημοσιογράφων, αλλά όλοι γνωρίζαμε πως είχε τον αποφασιστικό λόγο για όλα.

    Μάλιστα κάποιοι νεαροί δημοσιογράφοι – ζιζάνια εκείνης της εποχής, ρωτούσαν με προσποιητή αφέλεια την Αλίκη Ρόκκου και την Αλέκα Κοτσάνη, τις δύο ευγενέστατες κυρίες που είχαν το Γραφείο Τύπου του ΣΕΒ «μα, ποιος είναι ο κύριος με τα γκρίζα μαλλιά και το παλιομοδίτικο κοστούμι που φαίνεται διαρκώς από την ανοιχτή πόρτα; Το ….καινούργιο Γραφείο Τύπου του ΣΕΒ; Θα σας αντικαταστήσει με την ευγλωττία του;». Και εκείνες χαμογελούσαν με νόημα.

    Ένα άλλο χαρακτηριστικό στα ενδότερα του ΣΕΒ, αυτή η τυπική ευγένεια. Όλοι γνώριζαν αλλά ουδείς επιβεβαίωνε ή σχολίαζε.

     

    O Tempora O Mores…

    Αλλάζουν όμως οι καιροί και σήμερα στο ΣΕΒ θα στηθούν κάλπες με δύο υποψήφιους! Ω καιροί ώ ήθη (o tempora o mores) που έλεγαν και οι Λατίνοι.

    Η μονομαχία, αν δεν συμβεί κάτι δραματικό, θα εξελιχθεί ανάμεσα στην κυρία Ιουλία Τσέτη (για λόγους savoir vivre η αναφορά με πρώτη σειρά, αλλά και γιατί ανακοίνωσε πρώτη χθες την υποψηφιότητά της) και στον κο Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

    Ο κος Θεοδωρόπουλος είναι ο εκλεκτός του λεγόμενου «ιερατείου». Είναι σήμερα ο  ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του ΣΕΒ. Είναι ο CEO της Bespoke SGA Holdings, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας καθώς και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Πρόσωπο ευρείας αποδοχής με μετριοπάθεια και  εμπειρία.

    Το  αντίπαλον δέος η κα Ιουλία Τσέτη. Υποστηρίζεται από σειρά επιχειρηματιών και μάνατζερ της λεγόμενης «νέας οικονομίας». Η φαρμακοποιός MSc, επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και CEO του ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), που είναι η σημερινή Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ. Δυναμική και αποφασιστική με  μεγάλες φιλοδοξίες.

     

    Ιουλία Τσέτη: Επικοινωνιακή, αλλά και σκληρή όταν χρειάζεται…

    Αρκούντως επικοινωνιακή η κ. Τσέτη (Τζούλια για τους φίλους της) επέλεξε τη 14η Φεβρουαρίου του Αγίου Βαλεντίνου δηλαδή, να ανακοινώσει σε περιορισμένο κύκλο δημοσιογράφων και φίλων οι οποίοι έκαναν πάρτι, την απόφασή της να διεκδικήσει την Προεδρία.

    Στο τραπέζι αυτό παρίσταντο μεταξύ άλλων γνωστή ανκοργούμαν και σύζυγος πολιτικού, η δημοσιογράφος- ‘αστέρι’ του δικαστικού ρεπορτάζ αλλά και παρουσιάστρια ερευνητικής και life style τηλεοπτικής εκπομπής μεγάλου καναλιού.

    «Οι επιλογές συνδαιτημόνων ήταν σοφά διαλεγμένες» μου είπε πρόσφατα γνωστό μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και συνέχισε: «μάλιστα τραβήχτηκαν και πολλές φωτό, δείγμα ότι η Τζούλια, γνωρίζει το παιχνίδι των media».

    Άλλος τουριστικός επιχειρηματίας που δεν ψηφίζει στο ΣΕΒ, δεν κρατήθηκε και είπε χαριτολογώντας αλλά  χωρίς ίχνος επιτήδευσης: «σιγά μην ανησυχεί ο Σπύρος για όλα αυτά. Ο ίδιος φρόντισε εγκαίρως να νυμφευθεί δημοσιογράφο για να έχει το κεφάλι του ήσυχο!».

    Εάν εκλεγεί η κα Τσέτη των UniPharma και Intermed θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΒ, αφού και οι 25 έως σήμερα πρόεδροι του Συνδέσμου ήταν άνδρες. Σήμερα, να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στον όμιλο της UniPharma είναι περίπου 700, με τέσσερα εργοστάσια και εξαγωγές  σε 72 χώρες.

    «Η Τζούλια είναι  φίλη μου χρόνια. Σε διαβεβαιώ πως πίσω από το χαμόγελο και την κομψότητα κρύβει χαρακτήρα πολύ δυναμικό  έως και σκληρό όταν χρειαστεί. Η ίδια έχει ζυμωθεί μέσα από κρίσεις και συγκρούσεις στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας. Έχει προστατεύσει τον όμιλό της από πολλές κακοτοπιές, άρα είναι πολύ καλή μάνατζερ.

    Μην ξεχνάς πως και συνδικαλιστικά είναι έμπειρη αφού είναι Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2022. Να ξέρεις επίσης ότι θα θελήσει να θεσμοθετήσει ισχυρότερα  δικαιώματα  των γυναικών στο χώρο της βιομηχανίας αφού είναι επικεφαλής της Επιτροπής του ΣΕΒ για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη» μου είπε η σύζυγος πολύ γνωστού μάνατζερ στην ίδια ονομαστική εορτή.

    Να προσθέσουμε πως  από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει αναλάβει καθήκοντα προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του UN Global Compact Network Hellas, του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών.

    Όπως έχει αναφέρει η ίδια, «η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις υπογραμμίζει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία αποτελεί πρωτίστως αλλαγή κουλτούρας. Στο  τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου που διοικεί το προσωπικό αποτελείται από 70% γυναίκες και το ποσοστό γυναικών της ανώτατης διοίκησης αγγίζει το 65%.

    «Η Τζούλια τις κρίσεις τις αντιμετωπίζει με φουλ επίθεση και φυγή προς τα εμπρός και όχι παθητικά και υπομονετικά» προσθέτει η προσωπική της φίλη που προαναφέραμε.

    Το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη, οι γνωρίζοντες λένε πως  ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, έδωσε ευλογίες  στην υποψηφιότητα της κας  Τσέτη ενώ πολλοί σχολίασαν πως «ήρθε η ώρα να πάρει τη σωστή της θέση η φαρμακοβιομηχανία απέναντι στο Κράτος, αφού μέσα στο ΣΕΒ είμαστε ριγμένοι, είμαστε βασικός κλάδος  της οικονομίας αλλά δεύτερη φωνή στο ΣΕΒ».

    Στα τρωτά της σημεία η απειρία χειρισμού δύσκολων υποθέσεων στους κόλπους των μελών του ΣΕΒ, που πολλές φορές εξελίσσονται σε μετωπικές συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα στα μέλη του αλλά και ο δικός της ανυποχώρητος έως και συγκρουσιακός χαρακτήρας.

    Ο «καυγάς» στο ΣΕΒ συνήθως έχει να κάνει με μοιρασιές σε κρατικό επίπεδο αλλά και σε προσβάσεις στον πυρήνα της εξουσίας που σημαίνει πολλά για όσους γνωρίζουν.

    Στην τετραετία που πέρασε, ο κος Παπαλεξόπουλος αναδείχθηκε σε μαέστρο του συμβιβασμού αν και πολλές φορές τη λύση έδινε η ίδια η ζωή: λόγω κόβιντ εισέρευσαν τόσα εκατομμύρια στις επιχειρήσεις με τη μορφή των προκαταβολών, που τελικά κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος.

    Τώρα οι γκρίνιες και οι αλληλοκατηγορίες εστιάζονται στο ποιοι επέστρεψαν και ποιοι όχι τις προκαταβολές! Αλίμονο, στην Ελλάδα βρισκόμαστε, θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;

     

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος; Πολυσχιδής και πεισματάρης

    Από την πλευρά του ο  Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επιμένει ότι  Ελλάδας έχει παραμελήσει τη  βιομηχανία και αυτό ήδη βλάπτει τη χώρα μας, κάτι που φάνηκε στην ουκρανική κρίση.

    «Η κοινωνία έχει πιστέψει λανθασμένα, ότι μπορεί να ζήσει με υπηρεσίες μόνο, με τουρισμό και διάφορες αντίστοιχες δραστηριότητες, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο» φέρεται να λέει σε φίλους και γνωστούς το πρώην αφεντικό της Chipita.

    Eίναι  επίσης υπέρμαχος μίας «μακροπρόθεσμης Εθνικής Συμφωνίας Εργοδοτών και Εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία κρατική ανάμειξη».

    Αυτό το λεγόμενο «Εθνικό Συμβόλαιο» είναι έμπνευση βιομηχάνων του ΣΕΒ εδώ και πολλά χρόνια. Το είχε διατυπώσει ο τότε Πρόεδρος του ΣΕΒ Στέλιος Αργυρός από τη δεκαετία του ’90.

    Σήμερα ο κλάδος της υφαντουργίας-νηματουργίας που εκπροσωπούσε τότε ο κος Αργυρός, δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα.

    Ο ίδιος ο κος Αργυρός έγινε μέχρι και ευρωβουλευτής, αλλά το Εθνικό Συμβόλαιο ακόμη περιμένει. Θα το πετύχει ο κος Θεοδωρόπουλος εάν εκλεγεί;

    Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ήδη αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Το άτυπο… προεκλογικό του πρόγραμμα το διατύπωσε πρόσφατα και πολύ εύγλωττα: «Το επόμενο διάστημα είναι μια καλή ευκαιρία εφόσον θελήσει η κυβέρνηση να γίνει τολμηρή να λύσουμε αρκετά από αυτά τα οποία κουβαλάμε, ιδιαίτερα σήμερα που η προσφορά εργασίας είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση».

    Το πείσμα είναι το χαρακτηριστικό του γνώρισμα: η διαδικασίας πώλησης της Chipita στον κολοσσό της Mondelez έναντι 2 δισεκατομμυρίων το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά και το πιο μεγάλο στοίχημα που κέρδισε.

    Ο επίδοξος Πρόεδρος του ΣΕΒ, μετά τα τρόφιμα και τα ποτά επενδύει στους κλάδους των ακινήτων και της φιλοξενίας. Ίδρυσε την  εταιρεία Pretzel III P.C. με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 750.000 ευρώ. Αντικείμενό της είναι η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, τα καταλύματα διακοπών, τα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων.

    Συμπέρασμα όσων γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΕΒ: ο κος Θεοδωρόπουλος είναι το φαβορί.

    «Αλλά στη ζωή και στον έρωτα οι εκπλήξεις δίνουν τη νοστιμάδα» όπως έλεγε ο Μίμνερμος, (630-600 π.Χ.) ο  πατέρας της ερωτικής ελεγείας  («Τις δε βίος, τι δε τερπνόν άτερ Χρυσής Αφροδίτης;»).

    Το ίδιο ισχύει και για τις μπίζνες…

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκο, εκλογές έχουμε σε 3 χρόνια, όχι τον Ιούνιο. Ας πέσει η ΝΔ κάτω από 30%, τι έγινε; – Άρθρο παρέμβαση

    Ερμού: Αυτό είναι το ενοίκιο ρεκόρ που έδωσε η Nike για κατάστημα στην ακριβότερη πιάτσα της Αθήνας

    Motor Oil: 20.000 ευρώ στις οικογένειες των εργαζομένων του Διυλιστηρίου για κάθε παιδί μετά το 2



    ΣΧΟΛΙΑ