• Business

    Η Intralot πλήρωσε κανονικά τα «κουπόνια» των 21 εκατ. ευρώ στους ομολογιούχους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot


    Κανονικά και στην ώρα τους πληρώθηκαν χθες τα επιτοκιακά «κουπόνια» στους δικαιούχους των δύο ομολογιακών εκδόσεων της Intralot, η συνολική ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη προχώρησε στην αποπληρωμή της δεύτερης κατά σειρά δόσης για τα ομόλογα που αποπληρώνονται δύο φορές τον χρόνο. Δηλαδή στις 15 Μαρτίου, στις 15 Σεπτεμβρίου του κάθε έτους.

    Η Intralot έκανε χρήση των ταμειακών της διαθεσίμων, τα οποία στα τέλη του φετινού πρώτου εξαμήνου ανέρχονταν στα 137,5 εκατ. ευρώ.

    Όλα αυτά έρχονται σε μία κρίσιμη καμπή για την εταιρεία, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι πυκνές συζητήσεις που γίνονται για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Συζητήσεις στις οποίες έχει ενεργό συμμετοχή τις τελευταίες μέρες και ο ίδιος ο πρόεδρος, αλλά και βασικός μέτοχος Σωκράτης Κόκκαλης. Μάλιστα όπως όλα δείχνουν, έχει επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθούν πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους.

    Η Intralot έχει εκδώσει δύο ομόλογα. Το πρώτο είναι 5ετές, έχει ονομαστική αξία 250 εκατ. ευρώ, βγήκε στην αγορά τον Σεπτέμβριο του 2016 και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Το σταθερό επιτόκιο για τη συγκεκριμένη έκδοση είναι στο 6,75%. Το δεύτερο ομόλογο είναι 7ετές, εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, έχει ημερομηνία λήξης το 2024 και η ονομαστική του αξία είναι 500 εκατ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο στο 5,25%.

    Λόγω των αγορών που έχουν γίνει από την εταιρεία στο διάστημα της τελευταίας 2ετίας, το ανεξόφλητο υπόλοιπο είναι τώρα στα 473 εκατ. ευρώ.

    Και οι δύο ομολογιακές εκδόσεις έχουν εισαχθεί και διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα: το μεν πρώτο διαπραγματεύεται στο 44,98% της ονομαστικής αξίας του, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ετησιοποιημένη απόδοσή του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και λήγει, είναι στα επίπεδα του 47%· η τιμή του δεύτερου ομολόγου είναι στο 27,2% της ονομαστικής του αξίας και η ετησιοποιημένη απόδοσή του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, οπότε και λήγει, ανέρχεται στο 47,8%.

    Οι τιμές αυτές αντικατοπτρίζουν ως έναν βαθμό τις συζητήσεις που γίνονται με τους ομολογιούχους για την «επόμενη μέρα». Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει του σταθερού επιτοκίου το ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ προσφέρει 16,875 εκατ. ευρώ ετησίως στους κατόχους του. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή της έκδοσης και έως τώρα οι αρχικοί κάτοχοι των ομολόγων έχουν εισπράξει το 27% της ονομαστικής του αξίας. Ποσοστό που προφανώς είναι πολλαπλάσιο για όσους έχουν αποκτήσει τον ομολογιακό τίτλο σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική αξία.

    Στη δεύτερη περίπτωση, τα ετήσια επιτοκιακά οφέλη για τους ομολογιούχους της έκδοσης των 500 εκατ. ευρώ ανέρχονται στα 26,25 εκατ. ευρώ ή 24,8 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθούν οι αγορές που έχουν γίνει από την Intralot. Με το δεδομένο αυτό, οι ομολογιούχοι της συγκεκριμένης έκδοσης έχουν ήδη εισπράξει το 15,7% από την αρχική αξία. Και σε αυτήν την περίπτωση το ποσοστό είναι μεγαλύτερο αν υπολογιστούν και εκείνοι που αγόρασαν ομόλογα σε χαμηλότερες τιμές.

    Πριν από λίγες μέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot Χρήστος Δημητριάδης, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, τόνισε μεταξύ άλλων για τις συζητήσεις που γίνονται με τους ομολογιούχους: «Είμαστε σε ένα σημείο που δουλεύουμε σκληρά με τους συμβούλους μας. Ανταλλάσσουμε στοιχεία με τους συμβούλους των ομολογιούχων, αλλά ακόμη δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης των συνομιλιών μας. Η προσπάθεια επιταχύνεται και σύντομα θα είμαστε σε θέση να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες».

    Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η μετοχή της Intralot έκλεισε χθες στα 0,14 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 6,6%. Ωστόσο από την αρχή του έτους η μετοχή της εταιρείας καταγράφει απώλειες 62%, με τη χρηματιστηριακή αξία της Intralot να έχει πέσει από 57,7 στα 21,9 εκατ. ευρώ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ