• Business

    Ι. Μπεσσής (Allergan): Τεράστιες οι προοπτικές της εξαγοράς από την Abbvie

    Ιωάννης Μπεσσής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Allergan Hellass και υπεύθυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο


    Μια εταιρεία – κολοσσός αναμένεται να προκύψει με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Allergan -η οποία είναι και η παρασκευάστρια του Botox-  από την αμερικανική  Abbvie, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

    Όπως, μάλιστα, επεσήμανε σε πρόσφατη εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Allergan Hellas και υπεύθυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο, Ιωάννης Μπεσσής, με την ολοκλήρωση του deal, η οποία αναμένεται  μέσα στο 1ο τετράμηνο του 2020, η νέα εταιρεία προβλέπεται ότι θα καταλάβει την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

    «Πρόκειται για μια πολύ έξυπνη, win-win κίνηση, καθώς δεν υπάρχουν αλληλoεπικαλύψεις των θεραπευτικών κατηγοριών των δύο εταιρειών. Η Abbvie είναι μία πολύ γνωστή εταιρεία –μεταξύ άλλων- στο κομμάτι της Ανοσολογίας και της Αιματολογίας, ενώ η Allergan πολύ γνωστή στο κομμάτι της Οφθαλμολογίας, της Αισθητικής Ιατρικής και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να υπάρξουν αλληλοεπικαλύψεις, οπότε θεωρούμε ότι πρόκειται για μια κίνηση που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για όλες τις πλευρές», ανέφερε ο κος Μπεσσής.

    Επιπλέον, όπως ο ίδιος σημείωσε, η εταιρεία διαθέτει ήδη ένα πορτφόλιο με 60 προς ανάπτυξη προϊόντα, εντούτοις, η χρηματοδότηση της Abbvie  θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων και καινοτόμων θεραπειών για τους ασθενείς.

    Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά της Allergan από την Abbvie  «κλείδωσε» πριν από περίπου πέντε μήνες στα 63 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, οι μέτοχοι της Allergan θα λάβουν 0,8660 μετοχές της AbbVie και 120,30 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή, που έχουν στην κατοχή τους. Το συνολικό αντίτιμο είναι 188,24 δολάρια ανά μετοχή, ποσό που απέχει πολύ από το αντίτιμο των 363,63 δολαρίων ανά μετοχή, που είχε προσφέρει η Pfizer για την εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στην Ιρλανδία, το 2015. Συμπεριλαμβανομένου του χρέους η αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 83 δισ. δολάρια.

    Η Pfizer εγκατέλειψε το deal των 160 δισ. δολαρίων το 2016, καθώς έχασε αιφνιδίως το μεγάλο φορολογικό κίνητρο που πρόσφερε η συμφωνία.

    Ουσιαστικά σκόπευε μετά την εξαγορά της Allergan να μεταφέρει την φορολογική έδρα της στο Δουβλίνο. Επρόκειτο για μια συμφωνία «inversion», όπως αποκαλούνται τα deals με τα οποία αμερικανικές εταιρείες εξαγοράζουν μικρότερες στο εξωτερικό, προκειμένου να μεταφέρουν εκεί την έδρα τους και να αποφύγουν φόρους. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (επί διακυβέρνησης Ομπάμα) προώθησε αλλαγή του νόμου, ώστε να μην είναι δυνατή αυτή η πρακτική, με αποτέλεσμα η Pfizer να ακυρώσει τη συμφωνία.

    Έκτοτε οι μετοχές της Allergan έχασαν το ήμισυ της αξίας τους. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα ορισμένοι ακτιβιστές επενδυτές, όπως ο Ντέιβιντ Τέπερ, πίεζαν για διάλυση ή πώληση της εταιρείας. Ως εκ τούτου, η εξαγορά από μία μεγάλη εταιρεία ήταν θέμα επιβίωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ