• Table for Two

    Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη: Το όραμα για την Ελλάδα, οι πυλώνες ανάπτυξης της Abbvie, το νέο μοντέλο ηγεσίας και η… κουζίνα

    • Βίκυ Καρατζαφέρη

    Η νέα πρόεδρος και CEO της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Abbvie για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα επαναπατρίστηκε μετά από 16 χρόνια απουσίας. Το διάστημα αυτό έζησε σε έξι χώρες και συνεργάστηκε συνολικά με όλες τις χώρες της Ευρώπης και με την Αμερική.

    Στο Table for 2 μίλησε για όλα. Για την επιστροφή της, για το τι φέρνει στην Ελλάδα από την εμπειρία της τόσα χρόνια στο εξωτερικό, για την σταθερά ανοδική πορεία της εταιρείας, για τις αλλαγές των τελευταίων δέκα ετών, για το μοντέλο ηγεσίας που εφαρμόζει ως η leader της Abbvie. Επίσης για τους νέους πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας, την καινοτομία, αλλά και για τη σχέση της με το φαγητό, μιας και η συνέντευξή μας φιλοξενήθηκε… στην κουζίνα της Abbvie.

    Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης, που μας παραχώρησε η κα Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη.

    Για την επιστροφή στην Ελλάδα: «Νιώθω χαρά, ενθουσιασμό, μεγάλη συγκίνηση. Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού εκείνου, που ζει στο εξωτερικό, υπάρχει η επιθυμία, η ανάγκη, η δίψα να γυρίσει πίσω στη χώρα του».

    Για το παράδειγμα άλλων χωρών: «Η εμπειρία από την Αγγλία με δίδαξε πώς μπορούμε να συνεργαζόμαστε με ένα πολιτικό περιβάλλον. Στη Γερμανία έμαθα μεθοδολογία. Στη Γαλλία εκπαιδεύθηκα στο πλαίσιο του οικοσυστήματος. Στην Ιταλία και στην Ισπανία μου άρεσε που μπορούσαν να κάνουν σχέσεις (στο εργασιακό περιβάλλον). Στην Ελβετία πιστεύουν ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν υγεία πρώτης γραμμής και ποιότητας. Αυτό δεν θα το ξεχάσω. Είναι και το όραμά μου για την Ελλάδα».

    Για το μοντέλο ηγεσίας: «Δεν πιστεύω στην απόσταση, στο νέο μοντέλο όλοι θέλουμε να συμμετέχουμε».

    Για τον κύκλο εργασιών της Abbvie: «Η εταιρεία έχει μια αξιοθαύμαστη πορεία. Αποχωριστήκαμε από την Abbott πριν από δέκα χρόνια. Έχουμε περάσει από 20.000 εργαζόμενους σε 50.000, έχουμε τετραπλασιάσει τον κύκλο εργασιών μας, κάνουμε και θα κάνουμε λανσαρίσματα. Είμαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον».

    Για τους νέους πυλώνες ανάπτυξης: «Πέρα από την ανοσολογία, θα ξεχωρίσω την αιματολογία και την ογκολογία, τη νευρολογία, αλλά και τον τομέα της ηπατίτιδας, την οφθαλμολογία και την αισθητική».

    Για την καινοτομία: «Υπάρχει ένα καινούριο roadmap. Θα συνεργαστούμε, θα προτείνουμε και θα δώσουμε λύσεις. Είναι μια ευκαιρία timing».

    Για τη σχέση της με το φαγητό: «Πάντα αναδεικνύω την ελληνική κουζίνα, είναι πάρα πολύ πλούσια, προσωπική αδυναμία τα ψάρια και τα θαλασσινά».

    Για τις ξένες γλώσσες που μιλάει: «Μόνο όταν καταλαβαίνεις τη γλώσσα, τότε μπαίνεις μέσα στα πράγματα, επόμενη γλώσσα τα πορτογαλικά».