• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Airbnb στο Nasdaq: Άντλησε 3,5 δισ. δολάρια από την δημόσια προσφορά

    • Bloomberg
    airbnb


    Ποσό ύψους 3,5 δισ. δολαρίων άντλησε η Airbnb από την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της.

    Η εταιρεία και οι επενδυτές της πούλησαν περίπου 52 εκατομμύρια μετοχές έναντι 68 δολαρίων η καθεμία, τιμή πολύ υψηλότερη από το εύρος τιμών μεταξύ 56 και 60 δολαρίων, που είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Σε αυτήν την τιμή, η αξία της εταιρείας κυμαίνεται περίπου στα 47 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των stock options των υπαλλήλων και των δεσμευμένων μετοχών.

    Οι μετοχές της Airbnb αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα στην αγορά του Nasdaq την Πέμπτη, με το σύμβολο ABNB.

    Η εισαγωγή της Airbnb προστίθεται στο ρεκόρ που έχουν ήδη καταγράψει οι αρχικές δημόσιες προσφορές φέτος, καθώς από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 163 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Η Airbnb με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, σημείωσε ανάκαμψη στις εγχώριες κρατήσεις, μετά από την βουτιά που κατέγραψε η ζήτηση στις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

    Σε μια επιστολή προς τους μετόχους, οι τρεις συνιδρυτές της εταιρείας δήλωσαν ότι οι 10 μήνες από τότε που ξεκίνησε η πανδημία ήταν «η πιο καθοριστική περίοδος από τότε που ξεκινήσαμε την Airbnb».

    Τα σχέδια για την IPO της εταιρείας, “πάγωσαν” τον Μάρτιο, καθώς η πανδημίας έπληξε δραματικά τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό κλάδο.  Μέχρι τον Απρίλιο, οι κρατήσεις δωματίων είχαν υποχωρήσει κατά 72%. Η Airbnb ακολούθησε την πολιτική επιστροφής χρημάτων και διέθεσε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χρεώσεις ακύρωσης.

    Εγχώρια ώθηση

    Τα διεθνή ταξίδια μειώθηκαν, αλλά η ζήτηση για ταξίδια εσωτερικού, μικρών αποστάσεων και η διαμονή έξω από τις 20 κορυφαίες πόλεις, αποδείχθηκε ανθεκτική.

    Κατά το τρίτο τρίμηνο, τα έσοδα της Airbnb μειώθηκαν μόνο κατά 18%, σε σύγκριση με την σχεδόν 60% πτώση που εμφάνισαν η Expedia Group Inc. και η Marriott International Inc. Η περίοδος των τριών μηνών ήταν επίσης η πιο κερδοφόρα της Airbnb, με βάση τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων. και απόσβεση.

    Για τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, η Airbnb εμφάνισε καθαρή ζημιά 697 εκατομμυρίων δολαρίων και έσοδα 2,5 δισ. δολάρια, έναντι ζημιών 323 εκατ. δολαρίων και εσόδων 3,7 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ