• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ρεκόρ επενδύσεων στις start ups τεχνολογίας στην Ευρώπη – Συγκέντρωσαν φέτος κεφάλαια 41 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg


    Οι εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης αψήφησαν την πανδημία, συγκεντρώνοντας φέτος ρεκόρ επενδυτικών κεφαλαίων.

    Ο τεχνολογικός τομέας στην Γηραιά Ήπειρο βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς οι επενδύσεις των venture capital στις συγκεκριμένες εταιρείες ανέρχονται περίπου στα 41 δισ. δολάρια μέχρι τώρα, σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από το 2019, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση τεχνολογίας της εταιρείας Atomico, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Η αύξηση οφείλεται στους μεγαλύτερους κύκλους χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκαν, ύψους από 100 εκατ. έως 250 εκατ. δολάρια, αναφέρει το report.

    Η συνολική επένδυση μειώθηκε γύρω στο Μάρτιο, καθώς οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης εφάρμοσαν τα lockdowns, ωστόσο, άρχισαν να ανακάμπτουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και συνέχισαν το φθινόπωρο. Ο Σεπτέμβριος αποτέλεσε τον μήνα με τις υψηλότερες επενδύσεις στον κλάδο τεχνολογίας της Ευρώπης, ύψους 5 δισ. δολαρίων, αναφέρει η Atomico.

    “Δεν πρόκειται να αυξηθεί πολύ, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα φέτος φαινόνταν ότι θα είχαμε μείωση”, δήλωσε ο Tom Wehmeier, συνεργάτης της Atomico, ο οποίος συν-υπογράφει την έκθεση.

    Ωστόσο, οι επιχειρηματίες που θέλησαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια 20 εκατομμύρια έως 50 εκατομμύρια δολάρια αγωνίστηκαν να το πετύχουν φέτος σε πολλούς τομείς, καθώς η πανδημία κατέστησε δυσκολότερη την επίδειξη της αναπτυξιακής δυναμικής τους.

    «Όταν φαίνεται ότι στο σύνολο της χρήσης μπορεί οι αποδόσεις να είναι σταθερές ή και να μειωθούν, είναι δυσκολότερο να πείσεις τους επενδυτές”, δήλωσε ο Wehmeier.

    Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ξεπερνούν κατά πολύ την Ευρώπη όταν πρόκειται για επενδύσεις τεχνολογίας, προσελκύοντας περίπου πέντε φορές περισσότερα κεφάλαια το 2020, αναφέρει η Atomico. Ωστόσο, ξένοι επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Ασία είχαν διάθεση να επενδύσουν φέτος στην Ευρώπη.

    Το 19% των γύρων χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2020 περιλάμβανε τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός επενδυτή από τις ΗΠΑ, έναντι ποσοστού 16% το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

    Η Atomico τόνισε επίσης τις συνεχιζόμενες προκλήσεις με την ποικιλομορφία στον κλάδο τεχνολογίας της Ευρώπης. Η έκθεσή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λίγα στοιχεία σχετικά με την εθνικότητα υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αυτό που προκύπτει είναι «δυσάρεστο». Μεταξύ 2009 και 2019, μόνο το 0,24% των κεφαλαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατευθύνθηκε σε μαύρους ιδρυτές εταιρειών, σύμφωνα με την έκθεση.

    Παράλληλα, η πρόοδος όσον αφορά το φύλο έχει σταματήσει, ανέφερε η Atomico, με το 90,8% του συνόλου των κεφαλαίων να κατευθύνεται σε ομάδες που αποτελούνται μόνο από άνδρες, έναντι 90,3% που ήταν το ποσοστό το 2019.

    Cisco: Εξαγοράζει την IMImobile έναντι 750 εκατ. δολαρίων

    Ρεκόρ αγορών αντικειμένων πολυτελείας στο διαδίκτυο – Τι πουλούν Sotheby’s και Christie’s

    Nokia: Επικεφαλής προγράμματος για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη δικτύου 6G

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ