• Business

    HSBC: Φιλόδοξο πλάνο για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2030

    • NewsRoom

    Νόελ Κουίν, CEO της HSBC


    Η HSBC ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πλάνο, το οποίο δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις που ενισχύουν τη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί μια ευκαιρία-ορόσημο για τη δημιουργία ενός μέλλοντος ευημερίας και ανθεκτικότητας προς όφελος τόσο της κοινωνίας, όσο και των επιχειρήσεων.

    Ειδικότερα, η Τράπεζα δεσμεύεται να ευθυγραμμίσει τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές της – δηλαδή τις εκπομπές άνθρακα που παράγονται από το χαρτοφυλάκιο των πελατών της – με το στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 ή και νωρίτερα.

    Η HSBC, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, διαθέτει τόσο το μέγεθος, όσο και την παγκόσμια εμβέλεια, ώστε να καθοδηγήσει τους πελάτες της σε αυτή τη μετάβαση και να τους υποστηρίξει, προκειμένου να επιτύχουν αυτόν το φιλόδοξο στόχο.

    Η Τράπεζα, επίσης, θα επιδιώξει να εξασφαλίσει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα στις δικές τις λειτουργίες και στην εφοδιαστική της αλυσίδα έως το 2030.

    Η HSBC δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους πελάτες της από όλους τους κλάδους της οικονομίας, προκειμένου να αναπτύξουν προσαρμοσμένες λύσεις για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα που παράγουν. Η τράπεζα θα δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση και στις επενδύσεις που συμβάλλουν στις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις υπό ένα «περιβαλλοντικό πρίσμα».

    Η φιλοδοξία της HSBC είναι να χρηματοδοτήσει τους πελάτες της και να ενισχύσει επενδύσεις που βοηθούν τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, με πόσο που κυμαίνεται μεταξύ 750 δισεκατομμυρίων και 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ έως το 2030.

    Προκειμένου να επιτύχει αυτόν το φιλόδοξο πλάνο, η Τράπεζα δημοσιοποίησε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες της.

    Ο Peter Yeates, διευθύνων σύμβουλος (CEO) της HSBC Ελλάδας, τόνισε: «Από τις συζητήσεις με τους πελάτες μας διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε έργα που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και σε έργα που μειώνουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα αυξάνεται σημαντικά και στην Ελλάδα. Εξάλλου, για να επιτευχθεί ο στόχος μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και η αναπροσαρμογή των λειτουργιών και των εφοδιαστικών αλυσίδων των οργανισμών. Συνεπώς, οι τράπεζες έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη χρηματοδότηση αυτής της μετάβασης στην πράσινη οικονομία. Στην Ελλάδα, ειδικά κατά το τελευταίο έτος, παρατηρούμε έντονο ενδιαφέρον για την έκδοση ‘πράσινων ομολόγων’, αλλά και για χρηματοδότηση ‘πράσινων’ έργων. Στην HSBC χάρη στη διεθνή μας εμπειρία και τεχνογνωσία μπορούμε να καλύψουμε τις εξειδικευμένες ανάγκες των πελατών μας. O φιλόδοξος στόχος που μόλις ανακοινώσαμε αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα».

    Η HSBC έχει καθιερωθεί ως ηγέτης στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το 2017, η τράπεζα δεσμεύτηκε να παρέχει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε βιώσιμη χρηματοδότηση έως το 2025. Έκτοτε, παρουσίασε μια σειρά βραβευμένων προϊόντων και έχει αναγνωριστεί ως η κορυφαία Τράπεζα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

    Ωστόσο, η HSBC αντιλαμβάνεται ότι η επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού απαιτεί επιπλέον προσπάθεια και ταχύτερους ρυθμούς. Σχεδιάζει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει το μέγεθός της και την παγκόσμια εμβέλειά της για να επιταχύνει τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

    Ο CEO του Ομίλου HSBC, Noel Quinn, δήλωσε: «Εδώ και καιρό, η HSBC έχει δεσμευτεί ότι θα παρέχει ευκαιρίες στους πελάτες μας και στις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Καθώς εισερχόμαστε σε μια καθοριστική, για την αλλαγή, δεκαετία, έχουμε μια ευκαιρία-ορόσημο προκειμένου να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να χτίσουμε ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον. Η φιλοδοξία μας για μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα αποτελεί ένα σημαντικό έμπρακτο βήμα για τη στήριξη των πελατών μας, καθώς συλλογικά εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας οικονομίας ευημερίας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ