• Business

    HSBC: Επαναγορά μετοχών αξίας 2 δισ. δολ. μετά τον τριπλασιασμό των κερδών πρώτου τριμήνου

    • Bloomberg

    Noel Quinn, CEO HSBC


    Η HSBC Holdings θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών αξίας έως και 2 δισ. δολαρίων, καθώς ανακοίνωσε νέο σχέδιο επιστροφής κεφαλαίων στους μετόχους μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου καλύτερων των εκτιμήσεων.

    Η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο θα πληρώσει επίσης τριμηνιαία μερίσματα για πρώτη φορά από το 2019, ενισχύοντας τις αποδόσεις κεφαλαίου καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της, για ενίσχυση της κερδοφορίας.

    Τα κέρδη προ φόρων τριπλασιάστηκαν στα 12,89 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την εκτίμηση για 8,64 δισ. δολάρια.

    Το άλμα οφείλεται εν μέρει στον αντιλογισμό απομείωσης που συνδέεται με την καθυστέρηση της πώλησης του γαλλικού βραχίονα λιανικής της τράπεζας και την υπεραξία από την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Silicon Valley Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Με την καλή δυναμική που έχουμε στις εργασίες μας, αναμένουμε σημαντική μελλοντική ικανότητα διανομής μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων μας και στη διατήρηση αυστηρής πειθαρχίας κόστους».

    Η HSBC, όπως και οι αντίστοιχες τράπεζες στη Wall Street και στην Ευρώπη, έχει σημειώσει ανάκαμψη κερδών λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Ως η μεγαλύτερη τράπεζα στο Χονγκ Κονγκ, αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από τις αυξημένες ροές πλούτου, αφού η Κίνα έβαλε τέλος στην αυστηρή πολιτική για τον Covid zero.

    Η τράπεζα βρίσκεται στη μέση μιας στροφής που πραγματοποιεί προς την Ασία, ενώ βάζει τέλος στις μη κερδοφόρες επιχειρήσεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Κατέγραψε άλμα 82% στην περιουσία και στα προσωπικά τραπεζικά έσοδα για το τρίμηνο, ενώ τα έσοδα από την εμπορική τραπεζική διπλασιάστηκαν.

    Ωστόσο, η τράπεζα επισήμανε τον περασμένο μήνα ότι τα αυξανόμενα επιτόκια έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία πώλησης της γαλλικής λιανικής τραπεζικής, ένα πιθανό πλήγμα στα σχέδιά της να αναδιαρθρώσει τις παγκόσμιες δραστηριότητές της.

    Η καθυστέρηση προκάλεσε τον αντιλογισμό απομείωσης 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η HSBC επισήμανε επίσης ότι θα επιδιώξει τώρα να ολοκληρώσει την πώληση των δραστηριοτήτων της στον Καναδά μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

    Τα αποτελέσματα έρχονται σε μια κομβική στιγμή για την HSBC, καθώς η διοίκηση της ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους επενδυτές στην ετήσια συνεδρίαση της τράπεζας αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    Στην ατζέντα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης υπάρχουν δύο θέματα που προτάθηκαν από επενδυτές, τα οποία θα μπορούσαν να αναγκάσουν την τράπεζα να υποβάλλει τακτικά έκθεση για τις ασιατικές της δραστηριότητες, καθώς και να αυξήσει το μέρισμά της στα επίπεδα προ της πανδημίας. Το διοικητικό συμβούλιο συνέστησε στους μετόχους να καταψηφίσουν τα συγκεκριμένα θέματα.

    Τους τελευταίους μήνες η HSBC και ο κορυφαίος μέτοχος της Ping An Insurance Group Co. βρίσκονται σε έντονη διαμάχη για το μέλλον της τράπεζας, καθώς η κινεζική ασφαλιστική εταιρεία της έχει επανειλημμένα ζητήσει να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσχισης της ασιατικής μονάδας της. Η HSBC απέρριψε το σχέδιο ως ακριβό, επικίνδυνο και πιθανόν καταστροφικό για την αξία των μετόχων.

    Διαβάστε ακόμη:

    HSBC: Εξαγόρασε έναντι μίας στερλίνας τον βρετανικό βραχίονα της Silicon Valley Bank



    ΣΧΟΛΙΑ