• Τράπεζες

    HSBC: Εξαγόρασε έναντι μίας στερλίνας τον βρετανικό βραχίονα της Silicon Valley Bank

    Silicon Valley Bank

    Silicon Valley Bank


    Ύστερα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, η HSBC απέτρεψε μία κρίση στον τεχνολογικό τομέα της Βρετανίας, προχωρώντας σε μία εξαγορά-διάσωση του βρετανικού βραχίονα της Silicon Valley Bank.

    H τράπεζα αναδείχθηκε ο κορυφαίος πλειοδότης και αποτέλεσε την ιδανική επιλογή για τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, o οποίος ήθελε να αποφύγει κυβερνητική παρέμβαση για την προστασία των καταθετών.

    Η βρετανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ρίσι Σούνακ προσπαθούσε όλο το βράδυ της Κυριακής να βρει αγοραστή, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν το άνοιγμα των αγορών και να αποφευχθεί ένα ακόμα sell-off.

    «Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν την πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC. Οι καταθέσεις θα προστατευθούν χωρίς υποστήριξη από τους φορολογούμενους», έγραψε το πρωί της Δευτέρας στο twitter, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

    “Εξαγορά έναντι μίας στερλίνας”

    «Αυτή η εξαγορά έχει εξαιρετικά σημαντικό στρατηγικό νόημα για την επιχείρησή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Noel Quinn της HSBC σε δήλωσή του. «Οι πελάτες της SVB UK μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές όπως συνήθως, με ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι οι καταθέσεις τους υποστηρίζονται από τη δύναμη και την ασφάλεια της HSBC».

    Η HSBC ανακοίνωσε ότι αγόρασε την τράπεζα έναντι μίας στερλίνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, η διαδικασία εξαγοράς αποδείχθηκε αρκετά ανταγωνιστική, με αρκετούς υποψηφίους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τον βρετανικό βραχίονα.

    Η Βρετανία διαθέτει μία ισχυρή βιομηχανία εταιρειών τεχνολογίας και βιοεπιστημών, οι οποίες συνεργάζονταν με τον βρετανικό βραχίονα. Το περασμένο σαββατοκύριακο, ύστερα από την πτώχευση της αμερικάνικης Silicon Valley Bank, ο πανικός ήταν διάχυτος μεταξύ των εκπροσώπων των εταιρειών τεχνολογίας, σχετικά με τη ρευστότητά τους. Το πρώτο πλήγμα, που οι ίδιοι έθεσαν στην βρετανική κυβέρνηση, θα ήταν η αδυναμία τους να καλύψουν τη μισθοδοσία και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

    Δεύτερες σκέψεις για την αύξηση επιτοκίων;

    Οι πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ έφεραν δεύτερες σκέψεις στους αναλυτές για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

    Η Goldman Sachs ανέφερε ότι «δεν θεωρεί πλέον πιθανό να προχωρήσει η Fed σε νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο.

    «Υπό το πρίσμα του στρες του τραπεζικού συστήματος, δεν αναμένουμε πλέον από τη FOMC να πραγματοποιήσει αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius σε σημείωμα του.

    Νωρίτερα, αναλυτές και traders διχάζονταν σχετικά με το ύψος της επόμενης κίνησης των Αμερικανών τραπεζιτών, με τα «στοιχήματα» για μία νέα αύξηση να μοιράζονται μεταξύ 0,25 και 0,50.

    Η επόμενη ημέρα

    Η ανακούφιση είναι διάχυτη ύστερα από ένα δραματικό διήμερο, όμως οι αναλυτές σημειώνουν ότι θα έχει ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα η συνεργασία των δύο τραπεζών. Η HSBC συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο συντηρητικών τραπεζών, με το Bloomberg να επικαλείται το παράδειγμα των κρυπτονομισμάτων, για τα οποία η τράπεζα έχει εκφράσει την αντίθεσή της.

    Μία στάση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της Βρετανίας και του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για την βιομηχανία της κρυπτογράφησης απ’ όταν ήταν στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

    Της εξαγοράς είχαν προηγηθεί διαρροές για σειρά πιθανών εξαγοραστών από την Bank of London Group Ltd, η οποία ανέφερε σε δήλωσή της ότι την Κυριακή υπέβαλε επίσημη πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τη Royal Group, την επενδυτική εταιρεία, αξίας 790 δις δολαρίων, την οποίας πρόεδρος ανέλαβε πριν λίγες ημέρες ο Σεΐχης και μέλος της βασιλικής οικογένειας Τahnoon bin Zayed Al Nahyan,  μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές προσωπικότητες μεταξύ της βασιλικής οικογένειας στο Άμπου Ντάμπι.

    Η Bank of London εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το deal, αναφέροντας ότι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία.

    Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ομιλία Μπάιντεν

    Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις την προηγούμενη εβδομάδα για τη Silicon Valley Bank, η οποία μέσα σε ένα 24ωρο είδε τη μετοχή της να καταρρέει και τους πελάτες της να προχωρούν σε μαζικές αναλήψεις. Οι ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής την τράπεζα και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου αναζητούσαν λύσεις, για την προστασία των πελατών της.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει σε λίγες ώρες, όπως ανακοίνωσε ο Λεύκος Οίκος για να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις από την κατάρρευσης της τράπεζας. Την Κυριακή είχε αναφέρει ότι θα φέρει ενώπιον των ευθυνών τους τους υπεύθυνους για το χάος που προκλήθηκε ενώ σημείωσε ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της εποπτείας.

    Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα, απόφαση κάθε άλλο παρά συνηθισμένη, η οποία έχει σκοπό να καθησυχάσει πολίτες και επιχειρήσεις.

    Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

    Διαβάστε επίσης:

    Πτώχευση Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ: Κρατική ασπίδα σε όλες τις καταθέσεις ανακοίνωσε η Fed



    ΣΧΟΛΙΑ