• Τράπεζες

    HSBC: «Πράσινο φως» από τον Πούτιν για έξοδο από τη Ρωσία

    • Bloomberg
    Βλαντιμίρ Πούτιν

    Βλαντιμίρ Πούτιν


    Την έγκριση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε τελικά η Expobank για να εξαγοράσει την τοπική μονάδα της HSBC Holdings, επιτρέποντας στον μεγαλύτερο δανειστή της Ευρώπης να αποχωρήσει από τη χώρα μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Υπενθυμίζεται ότι η Expobank, η οποία ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία Igor Kim, βρισκόταν σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της επιχείρησης της HSBC προτού το Κρεμλίνο αυστηροποιήσει περισσότερο το πλαίσιο εξόδου ξένων εταιρειών στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα τον Αύγουστο του 2022.

    Η έγκριση δημοσιεύτηκε σε διάταγμα στη νομική βάση δεδομένων της χώρας Δευτέρα.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, δεν είναι σαφές εάν η Expobank θα μπορέσει να κλείσει τη συμφωνία, ακόμη και με την άδεια του Πούτιν, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων.

    Αγώνας ελευθερίας από τα “δεσμά”

    Σημειώνεται ότι η HSBC με έδρα το Λονδίνο αποχώρησε από τη λιανική τραπεζική στη Ρωσία πολύ πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

    Μετά την έναρξη του πολέμου, ανέφερε ότι δεν δεχόταν νέες επιχειρήσεις ή πελάτες στην εναπομείνασα ρωσική εταιρική τραπεζική μονάδα της.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τότε που το Κρεμλίνο κατέστρεψε τις συμφωνίες στον τραπεζικό τομέα, ο Πούτιν επέτρεψε μόνο μια άλλη συναλλαγή να προχωρήσει.

    Τον Σεπτέμβριο, ενέκρινε την πώληση της Bank Intesa, της ρωσικής θυγατρικής της Intesa Sanpaolo, σε έναν ανώνυμο αγοραστή.

    Δύο χρόνια μετά τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, η μεγαλύτερη έξοδος από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μέχρι στιγμής ήταν η πώληση της Rosbank PJSC από τη Societe Generale, την επενδυτική εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, Vladimir Potanin.

    Η συγκεκριμένη συμφωνία, ζημίωσε τη γαλλική τράπεζα με περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Την ίδια στιγμή, η αυστριακή Raiffeisen Bank International και η ιταλική UniCredit SpA εξακολουθούν να αδυνατούν να εξέλθουν από τη χώρα, στην οποία οι μεγαλύτεροι πιθανοί αγοραστές βρίσκονται υπό διεθνείς κυρώσεις.

    Διαβάστε επίσης: 

    Capital One: Έκλεισε το μεγαλύτερο deal της χρονιάς – Eξαγοράζει τη Discover για $35,3 δισ.

    Intralot: Από 6% έως 6,40% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο των €130 εκατ.

    Titan: Ιστορικό υψηλό κερδοφορίας για τον Όμιλο το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ