• Business

    Ήλθε η ώρα των εισαγγελέων για Attica Bank; ΤΣΜΕΔΕ-ΕΥΔΑΠ και Ελ. Βενιζέλος χάνουν 70% των χρημάτων που έδωσαν προ μηνός


    Τριακόσια τριάντα εκατομμύρια ευρώ. Μέσα σε ένα μήνα το Ταμείο των Μηχανικών, το ΤΑΠΙΤΑΛΤ , η ΕΥΔΑΠ και το Ελευθέριος Βενιζέλος έχασαν  το 70% των χρημάτων που επένδυσαν στην Τράπεζα Αττικής. Μια κίνηση η οποία μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση η οποία υποχρέωσε τα ταμεία και της διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ και του Ελ.Βενιζελος να επενδύσουν σε μια τράπεζα η οποία την ώρα που αγόραζαν μετοχές μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η αποτίμηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό ήταν κατά 15% χαμηλότερη. Δηλαδή ενώ στο ταμπλό η μετοχή είχε περίπου 0, 25 ευρώ οι διοικήσεις έδωσαν 0,30 ευρώ ανά μετοχή για να τοποθετηθούν στην ΑΜΚ. Συνολικά έχουν χαθεί από την περιουσία των εταιριών αυτών και των ταμείων 330 εκατ. ευρώ. Προφανώς ήλθε η ώρα να παρέμβουν οι εισαγγελικές αρχές για να διαπιστωθεί ποιος έδωσε την εντολή να επενδύσουν στην Attica Bank με αποτέλεσμα να χαθούν ολόκληρες περιουσίες των ταμείων και των  κρατικών αυτών εταιριών.

    stock wall-street-

    ΤΣΕΜΔΕ

    Βαρύτατες απώλειες χαρτοφυλακίου 268 εκατομμυρίων ευρώ έχει το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ από τη συμμετοχή του στην τράπεζα Αttica Bank. Απώλειες έχουν επίσης όλοι οι άλλοι φορείς που αγόρασαν μετοχές στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας όπως το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η ΕΥΔΑΠ και το Ελευθέριος Βενιζέλος. Το ΤΣΜΕΔΕ τοποθέτησε 383 εκατ. στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πριν από ένα μήνα. Πλέον αυτή η συμμετοχή αποτιμάται 114 εκατ. ευρώ, καθώς η τιμή της μετοχής της Attica Bank στο χρηματιστήριο έχει βουλιάξει κατά 70%.

    Γαβρίλης Ιωάννης, Πρόεδρος, Attica Bank
    Γαβρίλης Ιωάννης, Πρόεδρος, Attica Bank

    Η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 0,09 λεπτά του ευρώ (0,09 ευρώ) ενώ η τιμή διάθεσης στην αύξηση κεφαλαίου ήταν 0,30 ευρώ. Για να καλυφθούν οι απώλειες θα πρέπει η τιμή της μετοχής να αυξηθεί πέριξ του 200%. Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του ΤΣΜΕΔΕ είναι ο Ιωάννης Γαβρίλης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank.

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. CEO Τράπεζα Αττικής
    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. CEO Τράπεζα Αττικής
    1. Το ταμείο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, που επίσης συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου με ποσό 55 εκατ. ευρώ, βλέπει τη συμμετοχή του στην τράπεζα να έχει μειωθεί σε 16,5 εκατ. ευρώ. Άρα οι απώλειες χαρτοφυλακίου είναι 38,5 εκατ. ευρώ.
    2. Η ΕΥΔΑΠ βλέπει την αρχική συμμετοχή αξίας 20 εκατ. ευρώ να αποτιμάται 6 εκατ., άρα να έχει υποαξίες 14 εκατ. ευρώ.
    3. Τέλος, το Ελευθέριος Βενιζέλος  (η εταιρεία Αερολιμένας  Αθηνών Α.Ε.) που συμμετείχε με 10 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου βλέπει τη συμμετοχή του να αξίζει μόλις 3 εκατ. ευρώ, άρα χάνει 7 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η διοίκηση της εταιρίας έχει  πάρει προβλέψεις για τις απώλειες που έχει.
    Γιάννης Μπενίσης. Ετών 55. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ
    Γιάννης Μπενίσης. Ετών 55. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ