• Business

    Heineken: Οριστικό τέλος από την Ρωσία – Πούλησε τις δραστηριότητες της έναντι 1 ευρώ

    • Bloomberg
    Dolf van den Brink, CEO Heineken

    Dolf van den Brink, CEO Heineken


    Η Heineken NV ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την συμφωνία για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων και την αποχώρηση της από την Ρωσία, εξέλιξη που την καθιστά μια από τις λίγες καταναλωτικές εταιρείες που αποσύρθηκαν επιτυχώς από τότε που η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν άλλαξε τους κανόνες για να κάνει δυσκολότερη την έξοδο από τη χώρα.

    Η ολλανδική εταιρεία πούλησε τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένων επτά ζυθοποιιών, στη ρωσική επιχείρηση συσκευασίας και καταναλωτικών αγαθών Arnest Group έναντι 1 ευρώ, συμφωνία που θα την επιβαρύνει με ζημιά 300 εκατ. ευρώ.

    Η συναλλαγή έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, ανέφερε η Heineken και ολοκληρώνει μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.

    Δεν υπάρχει δικαίωμα επαναγοράς για επιστροφή στη Ρωσία και η πώληση και η οικονομική ζημία θα έχουν «αμελητέο αντίκτυπο» στα κέρδη ανά μετοχή της Heineken, ανέφερε η εταιρεία. Επίσης, η προοπτική της για ολόκληρο το έτος δεν θα αλλάξει, τόνισε.

    Η υπογραφή του διατάγματος από τον Πούτιν τον Απρίλιο που επιτρέπει τον προσωρινό κρατικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων εταιρειών ή ατόμων από μη φιλικά κράτη – στα οποία περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους – έχει περιπλέξει τις προσπάθειες των κορυφαίων καταναλωτικών εταιρειών να αποχωρήσουν από τη Ρωσία.

    Η επιτυχημένη αποχώρηση της Heineken έρχεται σε αντίθεση με την ανταγωνίστρια της Carlsberg, η οποία είδε τα σχέδια να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη χώρα να ανατρέπονται λόγω της κατάσχεσης των επιχειρήσεων της από την κυβέρνηση τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, η Anheuser-Busch InBev συνεχίζει να ενδιαφέρεται για μια ρωσική μπίρα.

    «Αυτό ήταν απίστευτα περίπλοκο», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Heineken, Dolf van den Brink, σε μια επικοινωνία με δημοσιογράφους. «Υπήρχε πραγματικό ρίσκο διώξεων για τους ανθρώπους μας και πραγματικός κίνδυνος εθνικοποίησης».

    Η Heineken αντιμετώπιζε πιέσεις από τους καταναλωτές να εγκαταλείψει τη Ρωσία, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το 2% των παγκόσμιων πωλήσεων, και είχε δηλώσει την πρόθεσή της να το κάνει πριν από περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να επωφεληθεί από την συναλλαγή.

    Τον Απρίλιο είπε ότι είχε υποβάλει αίτηση στη ρωσική κυβέρνηση για την έγκριση πώλησης της επιχείρησης. Προηγουμένως κατέγραψε συνολικές ζημίες απομείωσης 210 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

    Ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα έχει το δικαίωμα να πουλήσει το εμπορικό σήμα της Heineken στη Ρωσία σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος, και η μάρκα Amstel θα αφαιρεθεί επίσης από την αγορά.

    «Η πρόθεσή μας ήταν να τραβήξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες διεθνείς μάρκες, οπότε είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Amstel, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μάρκα, βγαίνει από εκεί», επισήμανε.

    Η Arnest ήταν αγοραστής περιουσιακών στοιχείων δυτικής εταιρείας στη Ρωσία και στο παρελθόν, εξαγοράζοντας την επιχείρηση συσκευασίας ποτών της Ball Corp. έναντι 530 εκατ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2022.

    Η Heineken είχε περίπου 1.800 υπαλλήλους στη Ρωσία και η Arnest θα παρέχει εγγυήσεις απασχόλησης για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την Heineken.

    Ο Ρώσος αγοραστής θα αναλάβει επίσης χρέη περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Heineken.

    Διαβάστε ακόμη:

    Heineken: Βουτιά στην κατανάλωση και στα κέρδη το α’ εξάμηνο

    Μάρμαρα Παυλίδης: Ο Χριστόφορος Παυλίδης παίρνει πίσω την εταιρεία- Εξαγόρασε τις μετοχές της Dolit Investments

    Στηβ Βαλιώτης: Ο εκατομμυριούχος ομογενής που ανασταίνει το «λακωνικό Costa Navarino»



    ΣΧΟΛΙΑ