• Business

    H επίδραση στα μεγέθη του ΟΤΕ από την πώληση της Telekom Romania – Έκτακτο μέρισμα στους μετόχους το 2021

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μιχάλης Τσαμάζ Όμιλος ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ


    Με την πώληση του 54,01% της Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Ρουμανίας, έναντι τιμήματος 268 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ διατηρεί μία μόνον συμμετοχή σε εταιρεία του εξωτερικού.

    Συνεχίζει να κατέχει απευθείας το 70% στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, Telekom Romania Mobile Communications, με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στην Telekom Romania. Πιθανό θεωρείται στη συνέχεια να αποχωρήσει και από την κινητή της Ρουμανίας. Άλλωστε, όταν αρχικά είχε γίνει γνωστή η στρατηγική του για αποχώρηση από την γειτονική χώρα, ο λόγος ήταν και για τις δύο εταιρείες.

    Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Optima Bank το 2019 η TKR συνεισέφερε το 15% των συνολικών εσόδων του ομίλου ΟΤΕ (595 εκατ. ευρώ) και το 6% των προσαρμοσμένων κερδών προ φόρων τόκων κα αποσβέσεων – EBITDA (92 εκατ. ευρώ). Το πρώτο εξάμηνο του 2020 συνεισέφερε το 16% των συνολικών εσόδων και το 5% των EBITDA.

    Βάσει της ίδιας έκθεσης η Telekom Romania Mobile το 2019 συνεισέφερε το 10% των συνολικών εσόδων του ομίλου και το 6% των EDITDA.

    Το 100% της TKR αποτιμήθηκε σε 497 εκατ. και το αναλογούν στον ΟΤΕ ποσό με βάση το ποσοστό συμμετοχής του ανέρχεται σε 268 εκατ., εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων και του δανεισμού και υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως το καθαρό χρέος, το κεφάλαιο κίνησης και τυχόν λοιπές προσαρμογές πριν το κλείσιμο.

    Ανάλυση της JP Morgan σημειώνει ότι τα 497 εκατ. ευρώ αναλογούν σε 4 με 4,5 φορές τα EBITDA με την υπόθεση ότι τα EBITDA της TKR είναι 110 με 120 εκατ. ευρώ.

    Όπως επεσήμανε η διοίκηση του ομίλου η πώληση της TKR δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις ελεύθερες ταμειακές ροές του ΟΤΕ ή στο δανεισμό του.

    Προσέθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το καθαρό ποσό της πώλησης που θα προκύψει, αφού θα έχουν αφαιρεθεί τα έξοδα και οι απαιτούμενες προβλέψεις, θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ. Αυτό σημαίνει  ότι αναμένεται η διανομή έκτακτου μερίσματος πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

    Το ίδιο έπραξε ο ΟΤΕ και μετά την πώληση της Telekom Albania στις αρχές του 2019. Από το έσοδο των 50 εκατ. ευρώ που είχε από την πώληση της εταιρείας αυτής, περίπου 30 εκατ. ευρώ διανεμήθηκαν με την μορφή έκτακτου μερίσματος την Άνοιξη της περασμένης χρονιάς.

    Η εξάπλωση του ΟΤΕ στο εξωτερικό ξεκίνησε τη δεκαετία του΄90. Το 2006 με την πώληση της Armentel έναντι τιμήματος 342 εκατ. ευρώ ξεκίνησε να απο – επενδύει.

    Το 2011 πούλησε το 20% που κατείχε στον σερβικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό Telecom Serbia, έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ και το 2013 την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Globul στη Βουλγαρία, έναντι τιμήματος 717 εκατ. ευρώ, με αγοραστή την Telenor (είχε αποκτηθεί το 2005). Ο ΟΤΕ είχε εξαγοράσει το 2005 και την Cosmofone στα Σκόπια την οποία πούλησε το 2009.

    Διαβάστε ακόμα: 

    ΟΤΕ: Στην Orange η θυγατρική Telekom Romania έναντι €497 εκατ.

    Πώς οι αποδόσεις της μετοχής του ΟΤΕ ξεπερνούν τα κέρδη που έχουν δώσει οι… χρυσές λίρες και ο χρυσός

    Με μεγάλη συμμετοχή φαίνεται να «κλειδώνει» και η τρίτη για φέτος εθελουσία έξοδος εργαζομένων στον ΟΤΕ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ