• Business

    Πώς οι αποδόσεις της μετοχής του ΟΤΕ ξεπερνούν τα κέρδη που έχουν δώσει οι… χρυσές λίρες και ο χρυσός

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Ήταν βράδυ της Παρασκευής, στις 26 Ιουνίου του 2015, όταν «κλείδωσε» η απόφαση για την επιβολή των capital controls, που εφαρμόστηκαν μετά από δύο 24ώρα και έμελλε να διατηρηθούν σε ισχύ επί 50 μήνες.

    Εκείνη την Παρασκευή, η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα 1.055,3 ευρώ ανά ουγκιά, με βάση την ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Την ίδια μέρα, η τιμή στην οποία η τράπεζα της Ελλάδος πουλούσε στο κοινό τη χρυσή λίρα, ήταν 287,98 ευρώ. Ενώ στο χρηματιστήριο η μετοχή του ΟΤΕ είχε κλείσει στα  8,2 ευρώ.

    Πλέον και καθώς από τότε έχουν παρέλθει σχεδόν 5,5 χρόνια, οι μεγάλοι νικητές στη μακροπρόθεσμη «μάχη» των αποδόσεων είναι εκείνοι που επέλεξαν να τοποθετηθούν στον ΟΤΕ… Και όχι αυτοί που εν μέσω των ακραίων συνθηκών και της γενικευμένης αβεβαιότητας ( που πυροδοτήθηκαν από τους «περήφανους» αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) προτίμησαν να στραφούν στο ασφαλές καταφύγιο του «βασιλιά» των μετάλλων.

    Ιδού όμως πώς έχουν τα πραγματικά, επενδυτικά δεδομένα:

    Πρώτον: Όσοι αγόρασαν χρυσές λίρες την ημέρα που ήρθαν τα capital controls, θα μπορούσαν χθες να τις πουλήσουν στην τιμή των 373,36 ευρώ τη μία. Αποκομίζοντας κέρδη 29,6%. Σημαντικά ψαλιδισμένα λόγω του εξοντωτικού spread, αφού η τράπεζα Ελλάδος πουλάει τη χρυσή λίρα σε τιμή που είναι 20,5% πιο πάνω, από εκείνη στην οποία ή ίδια αγοράζει από το κοινό.

    Δεύτερον: Αργά χθες το βράδυ η spot τιμή του χρυσού ήταν στα 1.643,4 ευρώ ( 1.952,6 δολάρια). Γεγονός που σημαίνει ότι το πολύτιμο μέταλλο, με όρους ευρώ, αποκομίζει κέρδη 55,7% από τις 26 Ιουνίου του 2015. Κάτι που όμως είναι πρακτικά ανέφικτο να τα έχει καρπωθεί εξ ολοκλήρου ένας ιδιώτης Έλληνας επενδυτής. Κινούμενος στη διεθνή αγορά του χρυσού.

    Τρίτον: Στο χθεσινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου η μετοχή του ΟΤΕ βρέθηκε στα 12,42 ευρώ. Παρά την εξόχως αρνητική εικόνα που παρουσιάζει από την αρχή της εφετινής χρονιάς το ελληνικό χρηματιστήριο, το «χαρτί» του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας, προσφέρει υπεραξίες της τάξεως του 51,5% στο διάστημα των τελευταίων 55 μηνών.

     Όμως εκτός από τις υπεραξίες οι περίπου 80.000 μέτοχοι του ΟΤΕ καρπώνονται και τα μερίσματα. Τα οποία από την επιβολή των capital controls έως τώρα ανέρχονται σε 1,689 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου, ή 1,5407 ευρώ καθαρά.

    Κέρδη 1,3 φορές  μεγαλύτερα από αυτά του χρυσού

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι αν ένας επενδυτής είχε αγοράσει ΟΤΕ πριν από περίπου 5,5 χρόνια και ρευστοποιούσε χθες θα είχε συνολικά κέρδη ( από υπεραξίες και  καθαρά μερίσματα) 70,3%…  Κέρδη που είναι σχεδόν κατά 1,3 φορές περισσότερα από αυτά που έχει προσφέρει ο «βασιλιάς» των μετάλλων. Ο οποίος καιρό τώρα προσπορίζεται σημαντικά οφέλη στην τιμή του, λόγω των ανατρεπτικών καταστάσεων που έχει επιφέρει η πανδημία στο παγκόσμιο, οικονομικό σκηνικό.

    Οι «χρυσές» αποδόσεις της μετοχής του ΟΤΕ αντικατοπτρίζουν αφ’ ενός μεν τις πολυμέτωπες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του διοικητικού «στρατηγού» Μιχάλη Τσαμάζ, αλλά και αφ’ ετέρου την εφαρμοζόμενη πολιτική αμοιβών των μετόχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτική αυτή για την εφετινή χρονιά μεταφράζεται σε…400 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 258,6 εκατ. ευρώ (που αντιπροσωπεύουν το 65% του συνόλου) είναι τα εφετινά χορηγηθέντα  μερίσματα. Ενώ το υπόλοιπο 35% κατευθύνεται σε επαναγορές ιδίων μετοχών, με σκοπό την μετέπειτα διαγραφή τους. Κάτι που έχει ως συνέπεια να αυξάνονται οι χρηματικές διανομές που αντιστοιχούν στις…ενεργές μετοχές των υφιστάμενων μετόχων. Τα ποσοστά των οποίων ανεβαίνουν αναλογικά, μετά από κάθε διαγραφή ιδίων μετοχών. Στην παρούσα φάση η Deutsche telecom ελέγχει το 46,9% του ΟΤΕ, σε ξένα κυρίως, αλλά και σε ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι το 40,2%, στο Ελληνικό Δημόσιο το 5,6%, σε ιδιώτες επενδυτές επίσης το 5,6 % και το υπόλοιπο (1,7%) αφορά τις ίδιες μετοχές.

    Στις πιο hot συζητήσεις η μετοχή και το μέρισμα

    Αυτήν τη στιγμή η μετοχή του ΟΤΕ είναι εκείνη για την οποία γίνονται οι πιο hot συζητήσεις στα χρηματιστηριακά γραφεία. Με τους επαγγελματίες της αγοράς να επιχειρούν να ποσοτικοποιήσουν τα οφέλη που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του deal πώλησης του 54% της Telekom Romania. Από όπου εκτιμάται ότι θα προκύψουν έσοδα 270 εκατ. ευρώ, που υπό όρους και προϋποθέσεις, μπορεί ένα σημαντικό κομμάτι του να χορηγηθεί ως μέρισμα στη διάρκεια της νέας χρονιάς. Με ορισμένες ασκήσεις επί χάρτου που κάνουν  οι αναλυτές, να οδηγούν σε εξτρά μέρισμα της τάξεως του 0,40 ευρώ ανά μετοχή . Εξαιρουμένων των ιδίων που δεν λαμβάνουν χρηματικές διανομές. Αν στο ποσό αυτό προστεθεί και η «συμβατική» παροχή μερίσματος από την εφετινή χρήση, τότε το συνολικό «μπόνους» προς τους μετόχους το 2021 ενδέχεται να κινηθεί προς την περιοχή του 0,90 ευρώ ανά μετοχή. Μένει βεβαίως να αποτυπωθεί και στην πράξη το τι πραγματικά θα συμβεί, καθώς με τις παρούσες συνθήκες δεν είναι καθόλου εύκολο να προδικαστούν μελλοντικά γεγονότα.

    Πάντως επί εποχής ευρώ, η υψηλότερη  μερισματική παροχή που έχει κάνει ο ΟΤΕ είναι τα 0,75 ευρώ ανά μετοχή, το 2007 και το 2008.

    Στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς ο ΟΤΕ έδειξε στιβαρά οικονομικά μεγέθη, με περιορισμένες και ελεγχόμενες επιπτώσεις από την πανδημία. Οι καθαρές ταμειακές ροές του από λειτουργικές δραστηριότητες ήταν 605,3 εκατ. ευρώ (ενισχυμένες κατά 11,4%) ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές οι οποίες λογίζονται ως το «κλειδί» των μερισματικών παροχών, ανήλθαν στα 255,4 εκατ. ευρώ.

    Για τους επενδυτές το μέρισμα είναι μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος. Κάτι που αποτυπώνεται με τον πλέον παραστατικό τρόπο και από την ψυχρή «γλώσσα» των αριθμών. Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η μετοχή του ΟΤΕ έχει υποχωρήσει κατά 12,9% αφού από τα 14,26 βρίσκεται τώρα στα 12,42 ευρώ. Αν όμως υπολογιστεί και το καθαρό μέρισμα των 0,527 που δόθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, τότε οι απώλειες περιορίζονται στο 9,2%. Όταν ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του 2020 καταγράφει πτώση 35,84%…

    Διαβάστε ακόμα: 

    Γιατί ο ΟΤΕ πουλά την Telekom Romania

    Έκλεισε η πώληση της ρουμάνικης θυγατρικής του ΟΤΕ, Telekom Romania – Στα 500 εκατ. το τίμημα

    Οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ κέρδισαν 1 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ