• Business

    Γουόρεν Μπάφετ: Τα κέρδη 7,7 δις, η Fed και το πλήγμα από τον τυφώνα Ίαν

    Warren Buffett


    To sell-off στις μετοχές και οι ζημιές στις ασφαλιστικές εταιρείες έπληξαν την εταιρεία του «Σοφού της Όμαχα», Γουόρεν Μπάφετ, όμως η Berkshire Hathaway αποδείχθηκε ισχυρή, κόντρα στον πληθωρισμό και την ύφεση, εμφανίζοντας λειτουργικά κέρδη 7,7 δις, 20% επιπλέον από πέρσι και υψηλότερα των αναμενόμενων για το γ’ τρίμηνο.

    Οι ζημιές για την εταιρεία του κορυφαίου επενδυτή έφτασαν τα 2,69 δις δολάρια.

    Με μεγάλα μερίδια σε αμερικανικούς κολοσσούς, όπως Apple, Chevron και Bank of America,το sell-off στις χρηματοπιστωτικές αγορές μείωσε την αξία του χαρτοφυλακίου της Berkshire από 327,7 δις στα τέλη Ιουνίου σε 306,2 δις δολάρια.

    Αυτές τις διακυμάνσεις ο Μπάφετ συνηθίζει να τις χαρακτηρίζει ως «ασήμαντες».

    Κέρδος για τον Μπάφετ η αύξηση επιτοκίων από τη Fed

    Την ώρα που η αγορά υποφέρει υπό το βάρος των αυξημένων επιτοκίων, εξαιτίας του ράλι της Fed για να νικήσει τον πληθωρισμό, ο «σοφός της Όμαχα», Γουόρεν Μπάφετ, αξιοποιεί την κρίση για να τριπλασιάσει τα κέρδη του.

    Όπως αναφέρουν οι FT, η Berkshire Hathaway, η εταιρεία του Μπάφετ, διατηρεί την συντριπτική πλειοψηφία των μετρητών της σε βραχυπρόθεσμα γραμμάτια του Δημοσίου, καταθέσεις σε τράπεζες και σε λογαριασμούς χρηματαγοράς.

    Με την αύξηση των επιτοκίων, οι τόκοι που κερδίζει η εταιρεία για τα 109 δις δολάρια που διατηρεί σε μετρητά, τριπλασιάστηκαν σε σχέση με έναν χρόνο πριν, στα 397 εκατ. δολάρια για το γ’ τρίμηνο.

    Ο τυφώνας Ίαν και η προνοητικότητα της Berkshire

    Ο δραστήριος 92χρονος επενδυτής καθώς και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας του, Τσάρλι Μάνγκερ, εδώ και μία δεκαετία έχουν προνοήσει για την σημαντική επέκταση των διαθέσιμων μετρητών της εταιρείας.

    H Berkshire διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο από ασφαλιστικές εταιρείες, μία αγαπημένη επιλογή του Μπάφετ, η οποία όμως έχει γυρίσει μπούμερανγκ τον τελευταίο καιρό για την εισηγμένη του.

    Ο Μπάφετ θεωρούσε ότι η Berkshire πρέπει να έχει μετρητά για να καλύψει τις ζημιές που κάποια στιγμή θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλιστικές. Επιβεβαιώθηκε πλήρως με τον τυφώνα Ian στην Φλόριντα, ένα θανατηφόρο ακραίο καιρικό φαινόμενο, το όποιο κόστισε τις ζωές 100 ανθρώπων.

    Η Berkshire επλήγη κατά 3,4 δις δολάρια προ φόρων από τον τυφώνα για το γ’ τρίμηνο. Συνολικά, ο ασφαλιστικός τομέας στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire υπέστη ζημίες 962 εκατ. δολαρίων, με μία ασφαλιστική εξ’ αυτών, την Geico να εμφανίζει ζημιές 759 εκατ. δολαρίων.

    Ο Μπάφετ χάρη στην διοίκηση της εταιρείας του έχει εδώ και καιρό προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις απώλειες. Αυτά τα μετρητά βοήθησαν διαχρονικά την εταιρεία να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις και να χρηματοδοτήσει εξαγορές άλλων εταιρειών.

    Παράλληλα, προχώρησε σε επαναγορά ιδίων μετοχών διαθέτοντας 1 δις δολάρια, όπως ακριβώς και στο β’ τρίμηνο.

    Οι επιδόσεις του χαρτοφυλακίου της Berkshire

    Σε αντίθεση με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι υπόλοιπες που ανήκουν στην Berkshire Hathaway, ήταν κερδοφόρες, μεταξύ των οποίων και οι εταιρείες ενέργειας.

    «Ενώ η ζήτηση των πελατών για προϊόντα και υπηρεσίες ήταν σχετικά καλή το 2022, άρχισε να αποδυναμώνεται το τρίτο τρίμηνο σε ορισμένες από τις επιχειρήσεις μας», ανέφερε η Berkshire σε δήλωσή της. «Συνεχίζουμε να βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους υλικών, εργασίας και άλλων παραμέτρων».

    Ειδικότερα, στις εταιρείες, όπου ο Buffett διαθέτει το 20% με 50%, τα έσοδα για την Berkshire εμφάνισαν αύξηση ακόμα κατά 17%.

    Το στοίχημα του πετρελαίου

    Πριν  μερικούς μήνες ο Μπάφετ αιφνιδίασε την αγορά, αυξάνοντας το μερίδιό του στην μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία πετρελαίου, την Occidentian Petroleum. Η Berkshire, η οποία φέτος αγόρασε το 21% των μετοχών της ενεργειακής εταιρείας, έχει αυξήσει το μερίδιό της σχεδόν στο 30%.

    Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αποκάλυψε ότι το τέταρτο τρίμηνο θα αρχίσει να αναφέρει κέρδη από τον κολοσσό πετρελαίου και φυσικού αερίου ως μέρος των αποτελεσμάτων της.

    Διαβάστε επίσης:

    To sell-off «χτύπησε» και τον Γουόρεν Μπάφετ – Πώς ο κορυφαίος επενδυτής έχασε 9 δισ. από την Apple



    ΣΧΟΛΙΑ