• ΑΓΟΡΕΣ

    To sell-off «χτύπησε» και τον Γουόρεν Μπάφετ – Πώς ο κορυφαίος επενδυτής έχασε 9 δισ. από την Apple

    • NewsRoom
    Ο Warren Buffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, τρώει παγωτό, λίγο πριν την ετήσια συνέλευση της εταιρείας στην Ομάχα της Νεμπράσκα των Η.Π.Α., το Σάββατο 4 Μαΐου 2019

    Ο Warren Buffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway


    Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ είδε 9 δις δολαρίων να εξαφανίζονται μέσα σε μία μέρα, καθώς μία από τις κορυφαίες επενδύσεις του «σοφού της Όμαχα», η Apple, έχασε το 6% της αξίας της μετοχής της από το sell-off της Τρίτης.

    H μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως σε αξία αγοράς, η Apple δεν κατάφερε ούτε την Τετάρτη να ανακάμψει, με άνοδο που δεν ξεπέρασε το 1%.

    154 δις απώλειες από το sell-off

    Η εταιρεία του Μπάφετ κατείχε σχεδόν 895 εκατ. μετοχές της Apple, σύμφωνα με το Business Insider, δηλαδή το 5,6% της εταιρείας τεχνολογίας.

    Η Apple κατέρρευσε την Τρίτη από το σκληρό sell-off στις αγορές μετά τα αποτελέσματα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χάσει πάνω από 154 δις δολάρια και να υποχωρήσει κατά 6% η τιμή της μετοχής της στα 154 δολάρια.

    Μέσα σε μια μέρα η κεφαλαιοποίηση της Apple συρρικνώθηκε από τα 2,63 τρις δολάρια σε 2,47 τρις δολάρια, μια πτώση που είναι η έκτη μεγαλύτερη για την αμερικάνικη εταιρεία, σύμφωνα με το Bloomberg.

    H Βerkshire είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Apple, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του Buffett, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% της συνολικής της αξίας.

    Η αγαπημένη μετοχή του Μπάφετ

    Ο Μπάφετ, ο οποίος απέφευγε πάντα τα ριψοκίνδυνα assets και τις μετοχές τεχνολογίας, ξεχώρισε την Apple το 2016.

    Μέχρι το 2018 είχε επενδύσει 36 δις δολάρια στην εταιρεία και στη συνέχεια υπετριπλασίασε τα κέρδη του.

    Ακόμα και μέσα στην σκληρή περίοδο της bear market, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Γουόρεν Μπάφετ συνέχισε να πιστεύει στις δυνατότητες της εταιρείας, αγοράζοντας σχεδόν 4 εκατ. μετοχές επιπλέον μέσα στο β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

    H μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε αξία αγοράς έχασε 154 δισεκατομμύρια δολάρια την Τρίτη, μόλις μια ημέρα αφότου οι αναλυτές επισήμαναν ότι το νέο iPhone 14 Pro Max ήταν το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις .

    Δύσκολη χρονιά για την Apple

    Κι ενώ η εταιρεία αποδείχθηκε ανθεκτική στο αυξημένο κόστος ζωής, οι επενδυτές έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές της.

    Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις μετοχές τεχνολογίας με την Apple να υποχωρεί 15% σε σχέση με έναν χρόνο πριν στο κλείσιμο των αμερικανικών δεικτών την Τρίτη.

    Στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire, οι μετοχές κατηγορίας «Β» παρουσίασαν πτώση μόλις 7%, αποδεικνύοντας ότι ο σοφός της Όμαχα είχε κάνει σωστές και προσεγμένες επιλογές, που επιβίωσαν της bear market.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι βλέπει ο Γούορεν Μπάφετ στην ελληνική αγορά κατοικιών



    ΣΧΟΛΙΑ