• Business

    Γουόρεν Μπάφετ: Κυνήγι θησαυρού στον κλάδο της ενέργειας

    Warren Buffett

    Warren Buffett


    Λάτρης της στρατηγικής, ο αεικίνητος –παρά τα 92 του χρόνια- επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο παίκτη των επενδύσεων στην ενέργεια.

    Την ώρα που οι επενδυτές εγκαταλείπουν τον κλάδο φοβούμενοι τις περιβαλλοντικές συνέπειες, τις χαμηλές αποδόσεις και τον κίνδυνο μείωσης της ζήτησης τις επόμενες δεκαετίες, ο Μπάφετ και ο επί δεκαετίες συνεργάτης του Τσαρλς Μάνγκερ ενισχύουν τις θέσεις τους μέσω της Berkshire Hathaway, αναζητώντας ευκαιρίες που οι άλλοι δεν άρπαξαν.

    Επενδύει εκεί που οι άλλοι αποχωρούν

    Πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι στον σχεδιασμό της πρώην χρεοκοπημένης κλωστουφαντουργίας Berkshire, η οποία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους αμερικανικούς κολοσσούς. Η εταιρεία μέσα στον Ιούλιο συμφώνησε να δαπανήσει 3,3 δισ. δολάρια για να ενισχύσει τη συμμετοχή της σε ένα τερματικό σταθμό εξαγωγής φυσικού αερίου στο Μέριλαντ και αύξησε κατά 15% τη συμμετοχή της στην Occidential Petroleum.

    Ο ενθουσιασμός με τον οποίο δραστηριοποιείται ο Μπάφετ τον τελευταίο έναν χρόνο στον κλάδο της ενέργειας έχει προκαλέσει απορία σε όσους έσπευσαν να εγκαταλείψουν τον κλάδο, ενώ για όσους έχουν μελετήσει τις κινήσεις του Σοφού της Όμαχα, βλέπουν ένα κυνήγι ευκαιριών από τον δραστήριο επενδυτή.

    Στους δείκτες βέβαια, τα στοιχεία μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν την πρώτη κατηγορία: η ενέργεια διαπραγματεύεται στη χαμηλότερη αποτίμηση τιμής έναντι κερδών από οποιονδήποτε άλλο κλάδο του δείκτη S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    «Οι άνθρωποι δεν βλέπουν τα οικονομικά στοιχεία που εξετάζουν ο Μπάφετ και ο Μάνγκερ», υποστήριξε στο Bloomberg o Cole Smead, ο διευθύνων σύμβουλος της Smead Capital Management, η οποία διαχειρίζεται 5,4 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Berkshire και της Occidential.

    Και για όσους σπεύσουν να χαρακτηρίσουν απλοϊκές τις επενδύσεις του Σοφού της Όμαχα, υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που οδήγησαν τον Μπάφετ να προχωρήσει στοχευμένα σε επενδύσεις.

    Το εναλλακτικό παιχνίδι επενδύσεων

    Σχετικά με το πετρέλαιο, η Occidential κατάφερε με τη βοήθεια του Μπάφετ να κερδίσει την εξαγορά της Anadarko Petroleum από τη Chevron το 2019 και πλέον κατέχει μία τεράστια έκταση παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου. Μη συμβατικό πετρέλαιο που παράγεται από θραύσματα πετρωμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου με πυρόλυση, υδρογόνωση, ή θερμική διάλυση.

    Στη φετινή ετήσια συνάντηση της Berkshire, ο Μπάφετ τόνισε πώς ο σχιστόλιθος διαφέρει από τις συμβατικές πηγές αργού πετρελαίου στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Τα σχιστολιθικά πηγάδια, τα οποία αποτελούν την πλειονότητα της παραγωγής των ΗΠΑ, μπορούν να τεθούν σε λειτουργία γρήγορα και έχουν μικρή διάρκεια ζωής, καθιστώντας τους φορείς εκμετάλλευσης πιο ευέλικτους στην ανταπόκριση στη ζήτηση και τις τιμές του πετρελαίου.

    Αντίστοιχα, το Cove Point LNG στο Μέριλαντ αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα ενός εναλλακτικού ενεργειακού παιχνιδιού. Η εγκατάσταση αγοράζει φυσικό αέριο από τον κοντινό σχιστόλιθο Marcellus και το ψύχει σε υγρό πριν το στείλει σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης τη σπάνια δυνατότητα να εισάγει αέριο, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι αντίπαλες εγκαταστάσεις στην ακτή του Κόλπου.

    «Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες μπορεί να ώθησαν άλλους να αποφύγουν την ενέργεια, αλλά μπορεί επίσης να άφησαν την πόρτα ανοιχτή για να επωφεληθεί ο Μπάφετ», εξηγεί ο Smead.

    «Λατρεύω την ESG επειδή βοηθάει να διατηρούνται φθηνές οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνέχισε.  «Είμαι βέβαιος ότι ο Μπάφετ και ο Μάνγκερ αγαπούν επίσης την ESG».

    Ο Μπάφετ στις δηλώσεις του παραμένει πιο φειδωλός. Έχει χαρακτηρίσει τα επιχειρήματα από τα δύο άκρα σχετικά με την ενέργεια «γελοία» και έχει υποστηρίξει ότι η εταιρεία του «θα παίρνει μόνο ορθολογικές αποφάσεις».

    Διαβάστε επίσης:

    Warren Buffett και Bill Gates: Η ιστορία της μακρόχρονης φιλίας των δύο δισεκατομμυριούχων

    General Motors: Άλμα 25% στα έσοδα για το β’ τρίμηνο

    3M: Απροσδόκητη αύξηση των πωλήσεων κατά 4,2% το β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ