• Business

    Γουόρεν Μπάφετ: Τα μεγάλα στοιχήματα και η επένδυση που μπέρδεψε τη Wall Street

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Ο «σοφός της Όμαχα», Γουόρεν Μπάφετ δεν σταμάτησε ποτέ να εκπλήσσει με τις επιλογές του. Το προηγούμενο εξάμηνο ήταν πολύ δύσκολο για τη Wall Street με τον S&P 500 να βυθίζεται σε bear market, όμως ο δραστήριος 91χρονος επενδυτής εντόπισε πολλές ευκαιρίες, αγόρασε την πτώση και αύξησε τα στοιχήματά του.

    Πάνω από 51 δις. δολάρια «έριξε» ο Γουόρεν Μπάφετ σε μετοχές την προηγούμενη περίοδο, όταν οι δείκτες του χρηματιστηρίου κατέρρεαν, με την Berkshire Hathaway, την εταιρεία του να προχωράει σε καινούριες επενδύσεις και να αυξάνει το μερίδιό της σε μετοχές που υπάρχουν ήδη στο χαρτοφυλάκιό της.

    «Αγόρασε όταν οι άλλοι φοβούνται»

    Αυτό είναι ένα από τα μότο του «σοφού» επενδυτή, ο οποίος φαίνεται να το τηρεί πιστά και να προχωράει σε επενδύσεις, όταν οι άλλοι αποχωρούν σε πανικό. Μερικές επενδύσεις του έχουν προκαλέσει συζητήσεις, ενώ ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των επιλογών του είναι ότι δεν επικεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα ή κλάδο για να αγοράσει μετοχές.

    Η συμβουλή του ιδρυτή και CEO της Berkshire Hathaway, είναι η επένδυση σε εταιρείες με σταθερή βάση  κι ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο. Αποφεύγει τις εταιρείες γύρω από τις οποίες προκύπτει μια ισχυρή τάση για μία περίοδο, αυτές που θεωρούνται «καυτές επιλογές», ενώ υπογραμμίζει ότι το «timing» είναι κάτι στο οποίο δεν είναι καλός.

    Ο «ταύρος» της ενέργειας

    Μία από τις τελευταίες επενδύσεις του που έχουν συζητηθεί ιδιαίτερα είναι η συνεχής αύξηση του μεριδίου του στην εταιρεία πετρελαίου Occidental  Petroleum. Ο Γουόρεν Μπάφετ όπως όλα δείχνουν φαίνεται ότι πιστεύει στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

    Αυτή τη στιγμή, η Berkshire Hathaway κατέχει το 18,7% των μετοχών της εταιρείας και μόνο τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη προχώρησε στην αγορά ακόμα 21,9 εκατομμυρίων μετοχών.

    Η συμμετοχή του στην Occidential αξίζει αυτή τη στιγμή κοντά στα 11 δισεκατομμύρια, μετά την ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου και ο Μπάφετ έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο μέτοχο κατέχοντας συνολικά 175,4 εκατομμύρια μετοχές.

    Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης βύθισης των αγορών, ο Buffet συγκέντρωσε σημαντικά μερίδια σε εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης και της Chevron.

    Ειδικότερα στην περίπτωση της Occidential χρηματοδότησε την εταιρεία μέσω της αγοράς προνομιούχων μετοχών, για να προχωρήσει η εταιρεία πετρελαίου στην αγορά της εταιρείας Anadarko Petroleum Corp.

    To στοίχημα για το πετρέλαιο

    «Η προνομιούχος μετοχή έχει ετήσιο μέρισμα 8% και ο Μπάφετ απέκτησε δικαιώματα αγοράς που του επιτρέπουν να αγοράσει έως και 83,86 εκατ. απλών μετοχών στα 59,62 δολάρια ανά μετοχή», ανέφερε στο «The Street» ο καθηγητής οικονομικών στο Heider College of Business του Πανεπιστημίου Creighton, Robert Johnson.

    Και συνέχισε σχολιάζοντας: «Ο Μπάφετ είδε μια τεράστια ευκαιρία πολύ πριν την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου», σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει ένα υγιές μοντέλο ανάπτυξης και παραμένει κερδοφόρα το τελευταίο 12μηνο.

    Το επιθετικό του στυλ τις τελευταίες εβδομάδες προς τις εταιρείες πετρελαίου, δεδομένης και της αύξησης του μεριδίου του κατά 26 δις δολάρια στην Chevron, αποτελεί για τους αναλυτές ένα μεγάλο στοίχημα του «σοφού της Όμαχα» για τις τιμές του πετρελαίου καθώς κρίνουν ότι ο Μπάφετ θεωρεί ότι θα παραμείνουν στα ύψη για πολύ καιρό ακόμα και πως η ενεργειακή μετάβαση δεν θα είναι τόσο άμεση.

    Η επένδυση  που έκανε πολλούς να απορήσουν

    Νωρίτερα, ο Γουόρεν Μπάφετ φρόντισε να απασχολήσει για μία ακόμη φορά τη Wall Street, κάνοντας  μια ανατρεπτική επένδυση.

    Η «αγάπη» του κορυφαίου επενδυτή για τις τράπεζες είναι γνωστή, όμως τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε αποχωρήσεις, κρατώντας λίγες επιλογές στο χαρτοφυλάκιό του.

    Μέσα στο 2022 προχώρησε σε αγορά 55 εκατομμυρίων μετοχών της Citigroup, μίας επένδυσης αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη  τράπεζα να βρίσκεται στη 16η θέση με τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Berkshire Hathaway.

    Συνέχισε να αγοράζει μετοχές της Citi, κατέχοντας μέχρι τον Μάιο το 2,8% των μετοχών της.

    Μία επένδυση που έκανε τους Financial Time να αναρωτηθούν σε ένα άρθρο γνώμης «Πώς στο καλό ο Γουόρεν Μπάφετ αντάλλαξε τις μετοχές της Wells Fargo για τη Citigroup;»

    Πράγματι ο Γουόρεν Μπάφετ τις προηγούμενες δεκαετίες είχε εκθειάσει την πολιτική της Wells Fargo, πλέον όμως δεν έχει στη κατοχή του καμία μετοχή της.

    Αντίθετα, επέλεξε να επενδύσει σε μία τράπεζα που δεν αποτελεί μια «τυπική» επιλογή για τον δραστήριο επενδυτή.

    Το προφίλ της Citi

    Η Citigroup έχει μείνει πίσω από τις υπόλοιπες τράπεζες, με τη μετοχή της να έχει υποχωρήσει κατά 38% τους τελευταίους 12 μήνες, πριν την δημοσιοποίηση της είδησης για την αγορά μετοχών από τον κορυφαίο επενδυτή.

    Παρά την άνοδο που πέτυχε γιατί κέρδισε τη προσοχή του Μπάφετ, δεν συγκρίνεται με την απόδοση 33% της Bank of America, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση του χαρτοφυλακίου της Berkshire Hathaweay.

    H τράπεζα παλεύει να ανακάμψει από μία σειρά αστοχιών κι ακόμα βρίσκεται στο μέσο αυτής της διαδικασίας.

    Πέρασε, άλλωστε μια δύσκολη περίοδο, γεμάτη με αποτυχίες σε πολλούς οικονομικούς στόχους, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διορθώσει τα συστήματα ασφαλείας της ύστερα από σειρά ελέγχων από τις ρυθμιστικές αρχές.

    Όπως σχολίασαν πάντως οι FT, δεν είναι ασυνήθιστο για τον Γουόρεν Μπάφετ να αλλάζει δραστικά τη στρατηγική στις επενδύσεις του, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι το 2016 απέφευγε την αγορά μετοχών τεχνολογίας, ενώ τώρα η Apple κατέχει την πρώτη θέση στο χαρτοφυλάκιό του.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Γουόρεν Μπάφετ είχε προειδοποιήσει για κακό τέλος, όταν κάποιοι αποθέωναν το Bitcoin

    Ανώνυμος εκατομμυριούχος πλήρωσε 19 εκατ. δολάρια για ένα δείπνο με τον Γουόρεν Μπάφετ



    ΣΧΟΛΙΑ