• Business

    Warren Buffett και Bill Gates: Η ιστορία της μακρόχρονης φιλίας των δύο δισεκατομμυριούχων

    • NewsRoom
    Bill Gates και Warren Buffett πίνουν Milkshake

    Bill Gates και Warren Buffett/ Πηγή: youtube


    Ο Warren Buffett και ο Bill Gates είναι πολύ στενοί φίλοι και έχουν συνεργαστεί σε πολλά μέτωπα, όπως η φιλανθρωπία, ο πολιτικός ακτιβισμός και το διαδίκτυο.

    Η μακροχρόνια σχέση τους μετρά πάνω από 30 χρόνια και ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου 1991.

    Σύμφωνα με το Business Insider, ο Buffett επισκέφτηκε τη Meg Greenfield, μια συντάκτρια της Washington Post με έδρα την πολιτεία της Ουάσιγκτον εκείνη την εποχή, η οποία ήταν φίλη με τους γονείς του Gates.

    Η Greenfield τον πήρε μαζί της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της σε αυτούς. Μάλιστα, ο Gates δεν είχε αρχικά κανένα ενδιαφέρον να γνωρίσει τον θρυλικό μεγαλοπεπενδυτή, καθώς δεν είχε κανένα σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο έχτισε την τεράστια περιουσία του.

    «Δεν ήθελα καν να γνωρίσω τον Warren γιατί σκέφτηκα: «Aυτός ο τύπος αγοράζει και πουλάει πράγματα, και έτσι εντόπισε τις ατέλειες στις αγορές – αυτό δεν είναι προστιθέμενη αξία στην κοινωνία, είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος που είναι σχεδόν παρασιτικό».

    «Αυτή ήταν η άποψή μου πριν τον συναντήσω… δεν θα με βοηθούσε να εφεύρω κάτι», είπε ο ίδιος ο Gates, σε ένα συνέδριο το 2019.

    Ωστόσο, άλλαξε γνώμη από τη στιγμή που ο Buffett άρχισε να του κάνει «εκπληκτικά καλές ερωτήσεις που κανείς δεν του είχε κάνει ποτέ», εξήγησε.

    Ούτε και ο Buffet ενθουσιάστηκε με την γνωριμία, αλλά γρήγορα απέκτησε μία καλή εικόνα για τον συνιδρυτή της Microsoft.

    «Τα πήγαμε καλά αμέσως», είπε ο επενδυτής το 2000.

    «Περάσαμε υπέροχα. Είχε αυτόν τον “χιμπατζή” -εννοώντας τον εαυτό του-  στον οποίο επρόκειτο να προσπαθήσει να του εξηγήσει αυτό το τεχνικό θέμα. Αλλά ήμουν κάπως ενδιαφέρον “χιμπατζής” γι’ αυτόν, και εκείνος είναι φοβερός δάσκαλος».

    Η μοιραία συνάντηση οδήγησε τελικά τον Βuffett να δεσμευτεί, το 2006, να δώσει σχεδόν όλη την περιουσία του στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και σε τέσσερα άλλα ιδρύματα.

    Στο πλαίσιο των ετήσιων δωρεών του, δώρισε μετοχές αξίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Gates τον Ιούνιο και τώρα έχει αποχωριστεί το 54% των μετοχών του στην επενδυτική του εταιρεία, Berkshire Hathaway.

    «Η γενναιοδωρία του Warren παίζει τεράστιο ρόλο στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του ιδρύματος και έχει επηρεάσει εκατομμύρια ζωές», έγραψε τότε ο Gates στο Twitter. «Πάντα δυσκολεύομαι να εκφράσω επαρκώς τι σημαίνει για μένα η δια βίου φιλία μας και η υποστήριξή του».

    Μάλιστα, οι δύο άνδρες έχουν περάσει πολλές ευχάριστες στιγμές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, από διαγωνισμούς πινγκ-πονγκ, μέχρι την αγορά μεσημεριανού γεύματος στα McDonald’s με κουπόνια και βάρδιες στην αλυσίδα φαστ φουντ Dairy Queen της Berkshire.

    Μάλιστα, ο Gates έφτιαξε μια τούρτα για να γιορτάσει τα 90ά γενέθλια του φίλου του τον Αύγουστο του 2020.

    Διαβάστε ακόμη:

    Warren Buffett: Οι δύο τράπεζες όπου εξακολουθεί να ποντάρει ο γκουρού των επενδύσεων

    Το μεγάλο μυστικό: Ο Warren Buffett, ο Bill Gates και το μπριτζ

    Μπιλ Γκέιτς: Αγοράζει μερίδιο στη Heineken αν και δηλώνει ότι δεν είναι λάτρης της μπύρας



    ΣΧΟΛΙΑ