• Business

    Google: Διευθετεί ομαδική αγωγή $5 δισ. για παραβίαση της ιδιωτικότητας

    • NewsRoom
    Sundar Pichai, CEO Google

    Sundar Pichai, CEO Google


    Μία ομαδική  αγωγή 5 δισ. δολαρίων για παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών συμφώνησε να διευθετήσει η Google της Alphabet, σύμφωνα με τους νομικούς της εταιρείας.

    Ειδικότερα, στην αγωγή αναφέρεται ότι η εταιρεία παρακολουθούσε κρυφά τη χρήση του διαδικτύου εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι νόμιζαν ότι έκαναν την περιήγησή τους ιδιωτικά.

    Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι τα analytics, τα cookies και οι εφαρμογές της Google επιτρέπουν σε μονάδα της Alphabet να παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους, ακόμη και όταν ρυθμίζουν το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google σε κατάσταση “Ανώνυμη περιήγηση” και άλλα προγράμματα περιήγησης σε κατάσταση “ιδιωτικής” περιήγησης.

    Τόνισαν μάλιστα ότι η Google έχει μετατραπεί σε «θησαυροφυλάκιο πληροφοριών» για τους φίλους, τα χόμπι, τα αγαπημένα τους φαγητά, τις συνήθειες αγορών τους και τις «πριβέ αναζητήσεις» τους στο διαδίκτυο.

    Περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ της Καλιφόρνια, έθεσε την προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 5 Φεβρουαρίου 2024, καθώς οι δικηγόροι της Google και των χρηστών δήλωσαν ότι κατέληξαν σε προκαταρκτικό συμβιβασμό.

    Οι όροι του συμβιβασμού δεν αποκαλύφθηκαν, ωστόσο  οι δικηγόροι ανέφεραν ότι συμφώνησαν σε δεσμευτικούς όρους μέσω διαμεσολάβησης και αναμένεται να παρουσιάσουν επίσημο διακανονισμό για έγκριση από το δικαστήριο έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024.

    Σύμφωνα με το Reuters, ούτε η Google ούτε οι δικηγόροι των εναγόντων απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

    Η αγωγή, που κατατέθηκε το 2020, αφορούσε εκατομμύρια χρήστες της Google από το 2016.

    Οι χρήστες ζητούσαν αποζημίωση τουλάχιστον 5.000 δολάρια ανά χρήστη για παραβιάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί τηλεφωνικών υποκλοπών και της Καλιφόρνιας περί απορρήτου.

    Η δικαστής σημείωσε ότι ήταν ανοιχτό το ερώτημα εάν η Google είχε δώσει μια νομικά “δεσμευτική υπόσχεση” να μην συλλέγει τα δεδομένα των χρηστών όταν περιηγούνται σε ιδιωτική λειτουργία.

    Ωστόσο, διάβασε την πολιτική απορρήτου της Google και άλλες αναφορές της εταιρείας, οι οποίες θέτουν ξεκάθαρα όρια στις πληροφορίες που θα μπορούσε να συλλέγει.

    Διαβάστε επίσης: 

    Google: Θα καταβάλει 700 εκατ. δολάρια σε καταναλωτές και στις πολιτείες των ΗΠΑ

    Google: Νομική ήττα 200 δισ. δολαρίων από την εταιρεία του Fortnite

    Απροσδόκητα κέρδη 100 δισ. ευρώ για της ευρωπαϊκές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ