• Business

    Google: Αντιμέτωπη με νέο μαζικό πρόστιμο από την ΕΕ που θα μπορούσε να «διαλύσει» την εταιρία

    Σούνταρ Πιτσάι, CEO της Google


    Η Google είναι αντιμέτωπη για άλλη μια φορά με ένα τεράστιο πρόστιμο και τη λήψη δραστικών μέτρων που θα μπορούσαν να πλήξουν βαριά την εταιρία. Ο κολοσσός των μηχανών αναζήτησης πρόκειται να δεχτεί πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη φορά για μια υπόθεση αθέμιτου ανταγωνισμού σχετικά με το δημοφιλές λογισμικό Android.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές με γνώση της υπόθεσης, η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργρκέτε Φεστάγκερ, ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ότι η Google επιβάλλει παράνομους όρους στους κατασκευαστές συσκευών με λειτουργικό με Android, γεγονός που δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και πλήττει τους καταναλωτές.

    Είναι μία από τις τρεις έρευνες, που έχει ανοίξει η Κομισιόν έναντι της Google. Η μάχη των Βρυξελλών με τον αμερικανικό διαδικτυακό κολοσσό άρχισε πριν από οχτώ χρόνια και κορυφώθηκε με την επιβολή προστίμου ύψους 2,4 δισ. ευρώ για τις πρακτικές της Google στις αναζητήσεις για online αγορές.

    Βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμο, που αντιστοιχεί έως και στο 10% του παγκόσμιου τζίρου μίας εταιρείας. Στην περίπτωση της Google αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πέλεκυς θα μπορούσε να φτάσει τα 11 δισ. δολάρια. Πηγές ανέφεραν, ωστόσο, στους FT, ότι το νέο πρόστιμο θα κινηθεί στα επίπεδα του προηγούμενου.

    Μέχρι σήμερα, η Google και οι υπόλοιποι τεχνολογικοί «γίγαντες» – Facebook, Amazon και Apple – δεν έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερους κινδύνους κατάρρευσης. Αυτό οφείλεται εν μέρη στην επιθετική στόχευση της Silicon Valley από την ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να ωθήσεις τους νομοθέτες των ΗΠΑ να δράσουν και να βάλουν στο επίκεντρο την Google, με τον ίδιο τρόπο που οδήγησαν την AT&T στην κατάρρευση τη δεκαετία του ’80.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς η Amazon βοήθησε ένα πρώην στέλεχος της Google να βγάλει πάνω από 1 δισ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κομισιόν: Ξεκινά έρευνα για την εξαγορά της Shazam από την Apple

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το Facebook δίνει ακόμα τα στοιχεία των χρηστών του – Με ποιες εταιρίες έχει συμφωνία



    ΣΧΟΛΙΑ