• Business

    Golden Goose: Τα «dirty luxury» παπούτσια που στοχεύουν σε IPO έως και 4 δισ. ευρώ

    Silvio Campara, CEO Golden Goose

    Silvio Campara, CEO Golden Goose


    Ζεστό είναι το ενδιαφέρον των τραπεζιτών για την εισαγωγή της εταιρείας Golden Goose στο χρηματιστήριο του Μιλάνου μέσα στο επόμενο έτος.

    Η εταιρεία που ανήκει στο private equity Permira, έχει δημιουργήσει μια σειρά sneakers τα οποία έχουν κάνει «θραύση» λόγω της ιδιαιτερότητάς τους να δείχνουν βρώμικα και πολυχρησιμοποιημένα, αν και είναι καινούρια.

    Οι τιμές των ζευγαριών κυμαίνονται μεταξύ 350 και 500 ευρώ, με τα παπούτσια αυτά να ξεχωρίζουν χάρη στο «ταλαιπωρημένο στυλ» που διαφημίζουν, στο αστέρι που έχουν στο στο πλάι αλλά και για την αδυναμία που τους έχουν δείξει κορυφαίοι celebrities και influencers όπως η Τέιλορ Σουίφτ και η Σελίνα Γκόμεζ.

    Σε αναζήτηση αναβίωσης των IPO

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τραπεζίτες – από 12 τράπεζες- που διεκδικούν την συμμετοχή τους στην διαδικασία της δημόσιας αρχικής προσφοράς για το ιταλικό luxury brand μπήκαν στο «ρόλο» δυναμικά, εμφανιζόμενοι στις συναντήσεις σχετικά με την εισαγωγή της εταιρείας φορώντας κουστούμι και τα ιδιαίτερα παπούτσια της.

    Οι εκτιμήσεις τους είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς στοχεύουν σε αποτιμήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 4 δισ. ευρώ.

    Η ιδιωτική εταρεία Permira το 2020 εξέταζε την πώληση της επιχείρησης, την οποία αγόρασε το 2020 έναντι 1.3 δισ. ευρώ, η δυναμική ανάκαμψη της εταιρείας όμως έστρεψε το το ενδιαφέρον της στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Μιλάνο.

    Τους τελευταίους μήνες το έντονο ενδιαφέρον ιδιωτικών εταιρειών να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο «ξεφούσκωσε» γρήγορα ύστερα από μία σειρά χαμηλών επιδόσεων εταιρειών που έκαναν το μεγάλο βήμα, ωθούμενοι από το εντυπωσιακό ράλι στις διεθνείς αγορές.

    Το τελευταίο παράδειγμα ήταν η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης των εξίσου ιδιαίτερων υποδημάτων Birkenstock. Τα χοντροκομμένα σανδάλια που έχουν εκτοξεύσει τις πωλήσεις τους τα τελευταία χρόνια μπήκαν με μεγάλες προσδοκίες στις αγορές για να καταγράψουν τη χειρότερη εμφάνιση την πρώτη ημέρα.

    Η αποτίμηση της εταιρείας ανήλθε στα 9,3 δισ. δολάρια, όμως η μετοχή της, ενάμιση μήνα μετά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, δεν έχει καταφέρει να φτάσει τα 46 δολάρια, στα οποία αγοράστηκε.

    Εντυπωσιακή ανάκαμψη

    Το ιταλικό brand πολυτελών αθλητικών παπουτσιών έχει επιλέξει ήδη την συμβουλευτική εταιρεία Lazard, ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, σχέδιο που συζητούσε και  νωρίτερα μέσα στο 2023, το εγκατέλειψε όμως λόγω της ασταθούς αγοράς.

    Νέος στόχος είναι να μπει στο χρηματιστήριο του Μιλάνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε μία περίοδο που οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσουν τη διαδικασία νομισματικής χαλάρωσης με σταδιακή μείωση των επιτοκίων.

    Με την εταιρεία να επεκτείνει την διανομή της σε ακόμα περισσότερα σημεία και χώρες, τα καθαρά έσοδα της αυξήθηκαν κατά 21% το πρώτο εξάμηνο του 2023 στα 276 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με το Reuters τα βασικά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στο 34,6% των εσόδων το πρώτο εξάμηνο.

    Νωρίτερα φέτος, ο διευθύνων σύμβουλος της Golden Goose, Silvio Campara, είχε αναφέρει ότι ο όμιλος βλέπει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης με νέα προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει.

    Πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε την προσθήκη υπηρεσιών επισκευής που θα εκτελούν τσαγκάρηδες, οι οποίοι θα μπορούν να επιδιορθώσουν και να αναβιώσουν τα παπούτσια της Golden Goose ή και άλλων brands – η εταιρεία φιλοδοξεί να περάσει την ιδέα της στην επόμενη… πίστα, δήλωσε σε συνέντευξή του.

    «Σε μια εποχή τυποποιημένης παραγωγής, θέλουμε να εμπλακούμε με τον πελάτη στη δημιουργική διαδικασία και να ενθαρρύνουμε την αφοσίωση»,  είχε αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος Silvio Campara, ο οποίος συνέβαλε στο επαναλανσάρισμα της μικρής εταιρείας μόδας από την Βενετία και στη δημιουργία ενός ισχυρού brand vintage προϊόντων, οι πωλήσεις της οποίας το 2022 αυξήθηκαν κατά 30%, στα 500 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ολλανδία: Εφιάλτης για την Ευρώπη η νίκη-σοκ του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς

    Novo Nordisk: Επένδυση 2,3 δισ. δολ. στη Γαλλία για την κατασκευάστρια του Ozempic

    BofA: Στις 5.000 μονάδες θα εκτοξευτεί ο S&P μέσα στο 2024



    ΣΧΟΛΙΑ