• Business

    Γιουβάλ Στάινιτζ (υπουργός Ενέργειας Ισραήλ): Μεγάλο ενδιαφέρον εταιρειών για East Med-Υπάρχει αρκετό αέριο για… δύο αγωγούς

    Yuval Steinitz, υπουργός Ενέργειας Ισραήλ


    Την εκτίμηση ότι ο East Med θα προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό και θα τεθεί σε λειτουργία σε 5 χρόνια από σήμερα, έκανε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ   μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον East Med.

    Όπως είπε, οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, και ακολούθως θα ξεκινήσει η κατασκευή του, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4-5 χρόνια από σήμερα.

    «Στην περιοχή υπάρχει αρκετό αέριο όχι για έναν αλλά για δύο αγωγούς», σημείωσε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Γιουβάλ Στάινιτζ, τονίζοντας ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία για την βιωσιμότητα του αγωγού, με δεδομένο ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών να δεσμεύσουν χωρητικότητες  εταιρειών όπως η Noble, η Delek η Exxon  Mobil.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή της Ιταλίας, ανέφερε ότι θεωρεί ότι θα ενταχθεί και εκείνη στη συμφωνία μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες, ενώ για την Αίγυπτο, σημείωσε ότι εφόσον το αποφασίσει θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί ακολούθως.

    Σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όλες οι αξιολογήσεις για όλες τις μελέτες που χρειάζεται ο αγωγός για να είναι έτοιμος ώστε σε δύο χρόνια να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. Μάλιστα εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν  οι εργολάβοι και υπερεργολάβοι για τις βασικές μελέτες, το detailed marine survey αλλά και το offshore κομμάτι των αγωγών για τα περιβαλλοντικά.
    Ήδη από τις προκαταρκτικές μελέτες ωστόσο έχει γίνει φανερό, ότι το έργο είναι βιώσιμο καθώς πλέον οι τεχνολογίες έχουν αλλάξει  σε τεχνικό επίπεδο και τα κόστη γίνονται μικρότερα, με αποτέλεσμα το έργο να είναι βιώσιμο.   

    ‘Ηδη εν τω μεταξύ, υπεγράφη χθες το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαw, με οποίο έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.



    ΣΧΟΛΙΑ